Πολλαπλή σκλήρυνση: Τα φάρμακα μειώνουν μέχρι και 80% την εξέλιξη της νόσου

Σε ποσοστό που φτάνει το 80% «φρενάρουν» την εξέλιξη πολλαπλής σκλήρυνσης (σκλήρυνσης κατά πλάκας), τα 12 φάρμακα τα οποία κυκλοφορούν σήμερα στην Ελλάδα και τα οποία λαμβάνουν οι 10.000 από τους 14.000 πάσχοντες.

Η έρευνα όμως για νέες θεραπείες που θα σταματούν σε ποσοστό 100% την εξέλιξη της νόσου συνεχίζεται. Ήδη έχουν ολοκληρωθεί τα ερευνητικά πρωτόκολλα για τρία φάρμακα και έχουν αρχίσει οι δημοσιεύσεις στα επιστημονικά περιοδικά.

Ένα νέο φάρμακο (μονοκλωνικό αντίσωμα) για την πρωτοπαθή πολλαπλή σκλήρυνσηςέχει πάρει ήδη έγκριση στις ΗΠΑ από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων της χώρας (FDA) και αναμένεται να εγκριθεί και στην Ευρώπη. Το φάρμακο αυτό αφορά το 10% των περιπτώσεων των ασθενών, στους οποίους η νόσος εξελίσσεται γραμμικά χωρίς εξάρσεις και υφέσεις όπως συμβαίνει στο υπόλοιπο 90%.

«Πρόκειται για το μοναδικό φάρμακο, στα 150 χρόνια της ιστορίας της νόσου, με το οποίο έχουμε κάποια θεραπεία που έδειξε στατιστικώς σημαντική διαφορά. Επίσης, και για τη δευτεροπαθή πολλαπλή σκλήρυνση έχει βρεθεί άλλο ένα φάρμακο, το οποίο περνάει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και έτσι πετυχαίνει να έχει δράση και στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Να σημειωθεί ότι και για τη δευτεροπαθώς προϊούσα μορφή της πολλαπλής σκλήρυνσης χωρίς υποτροπές δεν είχαμε φάρμακα μέχρι τώρα» ανέφερε ο καθηγητής νευρολογίας στο ΑΠΘ, Αναστάσιος Ωρολογάς.

«Μέχρι τώρα έχουμε 12 φάρμακα, τα οποία καλύπτουν περίπου το 75-80% των περιπτώσεων των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση και αντίστοιχα μειώνουν την εξέλιξη της νόσου σε αυτές τις μορφές μέχρι και 80%. Δεν είχαμε δηλαδή για το υπόλοιπο 20%. Η έρευνα για το φρενάρισμα της νόσου κατά 100% συνεχίζεται. Αυτή τη στιγμή έχουμε τα καινούρια φάρμακα, τα οποία έχουν τελειώσει το ερευνητικό τους πρωτόκολλο και έχουν αρχίσει οι δημοσιεύεις τους σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά» πρόσθεσε ο κ. Ωρολογάς.
Παράλληλα επισήμανε ότι χάρη στην έρευνα και τη μαγνητική τομογραφία, τα τελευταία 30 χρόνια έχει φτάσει η νόσος να ελέγχεται με φάρμακα στο ποσοστό που φτάνει μέχρι και το 98%.

«Με τη μαγνητική τομογραφία μπορεί να γίνει η διάγνωση πολύ νωρίς, όταν ακόμη ο ασθενής δεν αισθάνεται τα συμπτώματα και η νόσος δεν μπορεί να διαγνωστεί με τη νευρολογική εξέταση. Αλλά με τη μαγνητική τομογραφία γίνεται και η παρακολούθηση της νόσου και η κλιμάκωση της θεραπείας από πρώτης γραμμής φάρμακα (που είναι λιγότερο αποτελεσματικά αλλά περισσότερο ασφαλή), σε δεύτερης και τρίτης γραμμής φάρμακα (που αυξάνεται η αποτελεσματικότητά τους, αλλά και οι παρενέργειες). Δηλαδή μιλάμε για θεραπεία προσαρμοσμένη σε κάθε ασθενή με τη μικρότερη επιβάρυνση του» ανέφερε ο κ. Ωρολογάς.

Επισήμανε, τέλος, ότι βελτιώθηκε σημαντικά η ποιότητα ζωής των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση , λέγοντας: «Αν τα πρώτα 20 χρόνια είχαμε πέντε-έξι φάρμακα που ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση, εδώ και 10 χρόνια έχουμε τρία φάρμακα, τα οποία φρενάρουν πλέον και αφαιρούν την εγκατεστημένη αναπηρία, ενώ τα τελευταία πέντε χρόνια έχουμε και τρεις θεραπείες από το στόμα. Έτσι βελτιώνεται και η ποιότητα της ζωής των ασθενών, οι οποίοι μπορούν να εργάζονται και να είναι ενεργοί όσο το δυνατόν περισσότερο, γιατί φαίνεται ότι η εργασία βοηθάει και το μυαλό και το σώμα τους να είναι σε καλή λειτουργικότητα».

Δείτε επίσης