Μονοξείδιο του αζώτου: Ο ήλιος καταπραΰνει το έκζεμα

Η έκθεση του δέρματος στον ήλιο διεγείρει την παραγωγή του μονοξειδίου του αζώτου, το οποίο καταπραΰνει τα συμπτώματα του δερματικού εκζέματος, γράφουν ερευνητές από το University of Edinburgh, της Σκωτίας, στο περιοδικό Journal of Allergy and Clinical Immunology.

Η ανακάλυψη μπορεί να ανοίξει το δρόμο για την ανάπτυξη θεραπειών, οι οποίες θα μιμούνται τις επιδράσεις του ήλιου, εκτιμούν οι ερευνητές. Το έκζεμα, που λέγεται και ατοπική δερματίτιδα, είναι μία χρόνια, υποτροπιάζουσα φλεγμονώδης νόσος του δέρματος.

Το μονοξείδιο του αζώτου απελευθερώνεται στο δέρμα από την έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες του ηλίου και αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής. Με τη σειρά της, η μείωση της φλεγμονής οδηγεί σε μείωση των συμπτωμάτων της φαγούρας (κνησμού) που υπάρχει στα άτομα που πάσχουν από έκζεμα. Όταν, όμως, η έκθεση είναι περιορισμένη, το δέρμα δεν παράγει αρκετό μονοξείδιο του αζώτου.

Νέες θεραπείες θα μπορούσαν να βρεθούν που να μιμούνται τις επιπτώσεις του ηλίου στο δέρμα, ελπίζουν οι ερευνητές. Καθώς μια τέτοια φωτοθεραπεία μπορεί, από την άλλη πλευρά, να βλάψει το δέρμα, οι ασθενείς θα πρέπει να προσέχουν με την παρατεταμένη ηλιοθεραπεία. Ο πολύς ήλιος εξασθενεί τους φυσικούς αμυντικούς μηχανισμούς του δέρματος και γενικότερα του οργανισμού, κι έτσι μπορεί να έχει την αντίθετη δράση, οδηγώντας σε επιδείνωση του εκζέματος.

Το μονοξείδιο του αζώτου μειώνει τη φλεγμονή

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν πειράματα σε ομάδα, κατά τα άλλα, υγιών εθελοντών, οι οποίοι εκτέθηκαν σε υπεριώδη ακτινοβολία (UV), και συγκεκριμένα σε μικρά τμήματα στο δέρμα τους.

Οι επιστήμονες πραγματοποιούσαν στη συνέχεια βιοψίες που έδειξαν ότι απελευθερωνόταν στο δέρμα μονοξείδιο του αζώτου που ενεργοποιούσε ορισμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού, τα ρυθμιστικά Τ-κύτταρα τα οποία καταστέλλουν τη φλεγμονή.

Το εύρημα υποδηλώνει ότι «το μονοξείδιο του αζώτου έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και θα μπορούσε να αποτελέσει ένα τρόπο θεραπείας για τους ασθενείς με έκζεμα», ανέφερε η επικεφαλής της μελέτης Anne Astier.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Richard Weller, καθηγητή δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, το φως του ήλιου έχει να προσφέρει περισσότερα από τη βιταμίνη D και μόλις αυτά τα κενά της έρευνας συμπληρωθούν, θα μπορούσαν να γίνουν κατανοητά τα οφέλη για την υγεία από την έκθεση στον ήλιο.

Το έκζεμα επηρεάζει ένα στα πέντε παιδιά και ένα στους 20 ενήλικες σε ορισμένες δυτικές χώρες. Η έρευνα στον τομέα αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει χιλιάδες πάσχοντες.

Δείτε επίσης