ΔιΆνοια: Δωρεάν εφαρμογή smartphone για αρχόμενη άνοια

Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί και χρησιμοποιούνται πολλές μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις για άτομα με άνοια που στοχεύουν στην ενδυνάμωση των νοητικών λειτουργιών και στην αντιμετώπιση των συμπεριφορικών διαταραχών. Πρόκειται για απλές διασκεδαστικές ασκήσεις που μπορεί ο καθένας να εφαρμόσει με την κατάλληλη καθοδήγηση.

Η «ΔιΆνοια» είναι μία δωρεάν εφαρμογή smartphone για φροντιστές ανθρώπων με ήπια γνωστική διαταραχή ή αρχόμενη άνοια που τους προτείνει πρακτικούς τρόπους για να βοηθήσουν τους ανθρώπους τους να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους.

Συγκεκριμένα η νέα εφαρμογή προσφέρει εκτυπώσιμες νοητικές ασκήσεις έτοιμες για χρήση. Προτείνει καθημερινά τρόπους να περάσουν ποιοτικό χρόνο μαζί. Θυμίζει τις βασικές αρχές που δεν πρέπει να ξεχνούν και τέλος τους επιτρέπει να κρατούν ημερολόγιο των ασκήσεων ώστε να διατηρούν ένα χρήσιμο ιστορικό, στο οποίο μπορούν να ανατρέξουν κάθε στιγμή.

Τη ΔιΆνοια ανέπτυξε η Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Science For You (SciFY) (www.scify.org), με την επιστημονική επιμέλεια της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών.

Το project ΔιΆνοια υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Σημεία Στήριξης» που συγχρηματοδοτείται από το ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα, το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, τη φιλανθρωπική οργάνωση Hellenic Hope και το Ίδρυμα Μποδοσάκη.

Τα οφέλη 

Η ΔιΆνοια δίνει χρήσιμα εργαλεία στον φροντιστή ώστε να:

  • προσφέρει νοητικές ασκήσεις έτοιμες για χρήση
  • προτείνει δραστηριότητες που μπορούν να κάνουν μαζί
  • επιτρέπει να κρατάτε ημερολόγιο των ασκήσεων
  • υπενθυμίζει ευκαιρίες για κοινό ποιοτικό χρόνο

Η ΔιΆνοια μπορεί να βοηθήσει τον άνθρωπο να βελτιώσει:

  • τις νοητικές του λειτουργίες
  • τη διάθεσή του
  • τη λειτουργικότητα και την ποιότητα ζωής του

Η εφαρμογή θα εξελίσσεται και σταδιακά θα προστίθενται νέες ασκήσεις.

Αν χρειάζεστε βοήθεια ή έχετε κάποια πρόταση, μπορείτε να αποστείλετε μήνυμα στο dianoia@scify.org. Περισσότερες πληροφορίες για τη ΔιΆνοια μπορείτε να βρείτε εδώ.

Δείτε επίσης