Ντομάτες και ουρική αρθρίτιδα

Όταν ένας άνθρωπος έχει ουρική αρθρίτιδα, τα υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα του λόγω κατανάλωσης τροφών που περιέχουν πουρίνες μπορεί να οδηγήσει τη νόσο σε έξαρση, δηλαδή να προκληθεί πόνος.

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι κάποια λαχανικά, όπως οι πατάτες, οι μελιτζάνες, οι πιπεριές και οι ντομάτες, αυξάνουν τη φλεγμονή και τον πόνο της ουρικής αρθρίτιδας. Αυτή η θεωρία δεν υποστηριζόταν από την έρευνα για χρόνια -καθώς τα λαχανικά δεν περιέχουν πολλές πουρίνες- αλλά το 2015 ερευνητές του University of Otago, στη Νέα Ζηλανδία, ανακάλυψαν για πρώτη φορά πως η κατανάλωση ντομάτας μπορεί να προκαλέσει πράγματι έξαρση της ουρικής αρθρίτιδας σε ορισμένους ανθρώπους. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ‘BMC Musculoskeletal Disorders’.

Η Tanya Flynn -υποψήφια διδάκτωρ- δήλωσε ότι η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι η θετική σχέση μεταξύ της κατανάλωσης ντομάτας και των επιπέδων ουρικού οξέος ήταν σημαντική.

Οι ερευνητές πρόσεξαν ότι μεγάλος αριθμός ασθενών πιστεύει ότι οι ντομάτες είναι μια από τις τροφές που προκαλούν επεισόδια ουρικής αρθρίτιδας. Εξέτασαν 2.051 Νεοζηλανδούς με κλινικά επιβεβαιωμένη ουρική αρθρίτιδα. Ποσοστό 71% ανέφερε τροφές που θεωρούσαν ότι τους πυροδοτούσαν τη νόσο. Οι ντομάτες περιλήφθηκαν ως τέτοια τροφή στο 20% των περιστατικών. Ήταν η τέταρτη πιο συχνά αναφερθείσα τροφή, μετά τα θαλασσινά, το αλκοόλ και το κόκκινο κρέας.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 12.720 συμμετεχόντων σε τρεις μακροχρόνιες αμερικανικές έρευνες (οι μελέτες αυτές ήταν η Atherosclerosis Risk In Communities (ARIC), η  Cardiovascular Health Study, και η Framingham Heart Study). Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η κατανάλωση ντομάτας συνδέεται με υψηλότερα επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα. Οι ντομάτες μπορούν να αλλάξουν τα επίπεδα του ουρικού οξέος σε παρόμοιο βαθμό με αυτόν άλλων τροφών που πυροδοτούν τη νόσο έστω κι αν δεν περιέχουν πολλές πουρίνες. Δείτε περισσότερα για τη σχέση της διατροφής με την ουρική αρθρίτιδα εδώ.

Η αιτία δεν είναι ξεκάθαρη αλλά υπάρχει η εικασία ότι ντομάτες δεδομένου ότι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μια χημική ένωση που ονομάζεται γλουταμινικό οξύ το οποίο μπορεί να διεγείρει τη σύνθεση του ουρικού οξέος δρώντας ως δότης αζώτου στην οδό σύνθεσης της πουρίνης, ίσως επιδρούν με αυτό τον τρόπο. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να προσδιοριστεί αυτή η σχέση μεταξύ ουρικής αρθρίτιδας και ντομάτας.

Ένα άλλο χημικό  που υπάρχει στις ντομάτες και μπορεί να παίζει ρόλο είναι το είναι το φαινολικό οξύ.

Πάντως, το φαινολικό οξύ και το γλουταμινικό οξύ βρίσκονται σε μικρή περιεκτικότητα στις ντομάτες. Αν φάτε 100 γραμμάρια, δηλαδή μια ντομάτα, παίρνετε μόνο 3-5 mg φαινολικού οξέος και 140 mg γλουταμινικού οξέος, πολύ μικρές ποσότητες. Υπάρχουν και άλλα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε γλουταμινικό οξύ, όπως η σάλτσα σόγιας, μερικά τυριά όπως το τυρί παρμεζάνα, μερικά μανιτάρια και ο χυμός σταφυλιών.

Οι ερευνητές εξέτασαν και μελέτες που είχαν μετρήσει τα επίπεδα του ουρικού οξέος στο αίμα μετά από κατανάλωση ντομάτας ή προϊόντων ντομάτας. Ενώ σε μία μελέτη διαπιστώθηκε μια αύξηση των επιπέδων 48 ώρες μετά την κατανάλωση, άλλες μελέτες δεν έδειξαν τέτοιο αποτέλεσμα.

Η Flynn υπογράμμισε ότι το πιο σημαντικό πράγμα που μπορεί να κάνει κάποιος με ουρική αρθρίτιδα προκειμένου να εμποδίσει τις επιθέσεις της είναι να λάβει φάρμακα που μειώνουν το ουρικό οξύ.  

Δείτε επίσης