Φαρμακεία Αττικής- Πειραιά: Άρση πίστωσης στον ΕΟΠΥΥ για αναλώσιμα και σκευάσματα ειδικής διατροφής

Οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Αττικής και Πειραιά, αποφάσισαν την άρση της πίστωσης στον ΕΟΠΥΥ για την χορήγηση των ιατροτεχνολογικών προϊόντων, σκευασμάτων ειδικής διατροφής και αναλωσίμων υλικών, από 1 Αυγούστου 2017. Έτσι τα φαρμακεία των δύο συλλόγων σταματούν να εκτελούν συνταγές σκευασμάτων ειδικής διατροφής και αναλωσίμων υλικών.

Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ δηλώνει πως οι ασφαλισμένοι δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουν πρόβλημα καθώς, υπάρχουν πάντα τα φαρμακεία του Οργανισμού, από τα οποία θα μπορούν να προμηθεύονται τα αναλώσιμά τους.

Οι φαρμακευτικοί σύλλογοι Αττικής και Πειραιά., αποφάσισαν να προχωρήσουν στην άρση της πίστωσης, καθώς παραμένουν απλήρωτοι εδώ και 7 μήνες. Στις αρχές Ιουλίου, είχαν εκφράσει έντονη δυσαρέσκεια προς την διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, καθώς και οι ενέργειες του Οργανισμού «βρίσκονται εκτός των συμφωνηθέντων κατά την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης του Ιανουαρίου που αφορά τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, τααναλώσιμα του σακχαρώδους διαβήτη και τα σκευάσματα ειδικής διατροφής». 

Οι φαρμακοποιοί, εξηγούν ότι κατά τον έλεγχο των γνωματεύσεων που εκτελέσθηκαν στα φαρμακεία για τους δύο πρώτους μήνες, «απορρίπτονται γνωματεύσεις για λόγους που αφορούν δήθεν παραβάσεις βασιζόμενες στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, η οποία όμως δεν είχε ακόμη λειτουργήσει παρά τις διαβεβαιώσεις του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ κατά την υπογραφή της σύμβασης».

Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, απαντά λέγοντας πως έχουν ήδη δρομολογηθεί οι πληρωμές για τους πρώτους 3 μήνες του 2017. Συγκεκριμένα, οι πληρωμές των φαρμακοποιών Αττικής για τον Ιανουάριο ανέρχονται στο 60% και για τον Φεβρουάριο στο 30%. Η πληρωμή για τους υπόλοιπους Φαρμακευτικούς Συλλόγους της χώρας, κινείται σε καλύτερα πλαίσια.

Αυτό που επισημαίνει η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, είναι το γεγονός, ότι πολλοί φαρμακοποιοί δεν αποδέχονται και δεν έχουν αποδεχθεί τις περικοπές που έχουν γίνει, με αποτέλεσμα να υπάρχει εμπλοκή και στις πληρωμές.

 

Δείτε επίσης