ΠΟΕΔΗΝ: Τα έξι Κέντρα Υγείας – φαντάσματα στην Ελλάδα

Σε έξι Κέντρα Υγείας αδικαιολογήτως ερημωμένα και ανεκμετάλλευτα κάνει αναφορά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), ζητώντας από την κυβέρνηση να αξιοποιήσει τις υπάρχουσες δομές υγείας.

Η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει τα εξής:

Κατασκευάστηκαν μεγαλοπρεπή κτίρια και είναι κλειστά πολλά χρόνια. Καλό θα ήταν η αναδιοργάνωση της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης να ξεκινήσει από την λειτουργία των Κέντρων Υγείας-φαντασμάτων. Δεν είναι μόνο τα Κέντρα Υγείας τα οποία λειτουργούν χωρίς προσωπικό και βρίσκονται σε αδυναμία κάλυψης των λειτουργικών δαπανών.
Υπάρχουν και τα Κέντρα Υγείας-φαντάσματα. Κτίρια που φτιάχτηκαν για να στεγάσουν Κέντρα Υγείας τα οποία δεν λειτουργούν. Εγκαινιάστηκαν προκειμένου να ξεκινήσει η λειτουργία τους και συνεχίζουν να παραμένουν κουφάρια. Δεν στελεχώθηκαν ποτέ. Ερημώνουν.

Από τα 209 Κέντρα Υγείας Αγροτικού τύπου που σχεδιάστηκαν λειτουργούν τα 200. Τα εν λόγω κτίρια, Κέντρα Υγείας-φαντάσματα, εξοπλίστηκαν με ιατρικά μηχανήματα τελευταίου τύπου εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ τα οποία σκουριάζουν στις ζελατίνες. Ιατρικά μηχανήματα ψηφιακής τεχνολογίας αχρησιμοποίητα, την ώρα που τα Νοσοκομεία κάνουν εξετάσεις σε παλαιά, που συνεχώς χαλάνε, δείχνουν λάθος αποτέλεσμα και δεν έχουν χρήματα να τα επισκευάσουν. Η εγκατάλειψη των κτιρίων είναι εμφανής. Συναντάς παντού σπασμένες πόρτες, τζάμια, παράθυρα. Τα πάντα εγκαταλειμμένα. Εγκαινιάστηκαν με επισημότητα από Υπουργούς Υγείας και Πρωθυπουργούς αλλά παραμένουν ντουβάρια. Καλό θα ήταν η ανασυγκρότηση της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης να ξεκινήσει με προσλήψεις προσωπικού για την λειτουργία των εν λόγω Κέντρων Υγείας-φαντασμάτων.

1. ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΡΥΩΝ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ: Πού; Στο Άγιο Όρος. Χιλιάδες άνθρωποι το επισκέπτονται από όλο τον κόσμο. Μεγαλοπρεπές κτίριο κλειστό άνω των 1.000 τ.μ. Πριν δύο χρόνια ολοκληρώθηκε η κατασκευή του και ακόμη δεν παραδόθηκε από την κατασκευάστρια εταιρεία. Δεν παραδόθηκε. Το καλοκαίρι του 2016 τοποθετήθηκε πλήρης ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός από την 4ης ΥΠΕ. Εγκαταστάθηκε υπέρηχος και ψηφιακό ακτινολογικό μηχάνημα και ό,τι άλλο χρειάζεται ένα σύγχρονο Κέντρο Υγείας. Και όμως παραμένει κλειστό παρ’ ό,τι παρελήφθησαν τα πάντα από εξοπλισμό. Στο Άγιο Όρος είναι υπεραπαραίτητη η λειτουργία του καθότι απασχολείται μεγάλος αριθμός εργατών και προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Εάν αντιμετωπίσουν πρόβλημα υγείας, μόνο με διακομιδή σώζονται.

2. ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΑΝΤΙΜΑΧΕΙΑΣ ΚΩ: Εγκαινιάστηκε το 2009 από τον κ. Αβραμόπουλο. Ένα κτίριο-στολίδι που βρίσκεται στο δυτικό τμήμα του νησιού και κόστισε 395 εκατ. ευρώ 25 χιλιόμετρα από την πόλη και 300 μέτρα από το αεροδρόμιο. Πλήρως εξοπλισμένο με ιατρικά μηχανήματα. Διαθέτει Μηχανήματα, Μικροβιολογικό, Ακτινολογικό, Αιματολογικό και κλίβανο. Βρίσκονται στα κουτιά άθικτα. Διαθέτει 6 διαμερίσματα στον 1ο όροφο για να φιλοξενεί το προσωπικό. Έχει 4 δωμάτια βραχείας νοσηλείας πλήρως εξοπλισμένα. Λειτουργεί ως Περιφερειακό Ιατρείο. Υπηρετεί ένας μόνιμος Ιατρός από το 2015 (γενικός παθολόγος ιατρός) και ένας νοσηλευτής μέσω ΟΑΕΔ 12μηνης σύμβασης από Μάρτιο 2017. Καθαρίστρια δεν υπάρχει. Εθελοντικά έρχεται μία, δύο ώρες την εβδομάδα, από κάποιο σύλλογο. Φτιάχτηκε να εξυπηρετεί τους μόνιμους κατοίκους των 5 γύρω χωριών, τα ξενοδοχεία, τους τουρίστες και τις ανάγκες του αεροδρομίου. Δυστυχώς είναι κλειστό και κινδυνεύουν ζωές ασθενών.

3. ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΑΙΠΕΙΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ: Έτοιμο κτίριο που αραχνιάζει. Ισόγειο κτίριο 500 τ.μ. 35 χιλιόμετρα από το Νοσοκομείο Καλαμάτας. Είναι κλειστό. Για ξεκάρφωμα στεγάζουν εκεί ένα Περιφερειακό Ιατρείο. Το Κέντρο Υγείας δεν λειτουργεί. Το Περιφερειακό Ιατρείο που στεγάζεται εκεί έχει μόνο έναν γενικό ιατρό και μία Νοσηλεύτρια. Εφημερεύει ως Περιφερειακό Ιατρείο με Αγροτικούς Ιατρούς. Δεν υπάρχει ΕΚΑΒ. Είναι απαραίτητη η λειτουργία του Κέντρου Υγείας για να εξυπηρετούνται 10.000 κάτοικοι της περιοχής. Βρίσκεται κοντά σε παραθαλάσσια περιοχή με καταλύματα. Το καλοκαίρι το επισκέπτονται πολλοί τουρίστες. Κινδυνεύει η ζωή των εκτάκτων περιστατικών λόγω καθυστερήσεων στις διακομιδές.

4. ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΜΕΝΩΝ ΒΟΥΡΛΩΝ: Μεγαλεπήβολο κτίριο στην περιοχή Καινούργιου Φθιώτιδος που αραχνιάζει. Πλήρως εξοπλισμένο με μηχανήματα τελευταίου τύπου, όπως Μικροβιολογικό και Ακτινολογικό. Διαθέτει όλα τα σύγχρονα ιατρικά μηχανήματα που χρειάζονται σε ένα Κέντρο Υγείας. Λειτουργεί όμως μόνο στα χαρτιά. Τον Ιούλιο του 2009 εγκαινιάστηκε από τον κ. Αβραμόπουλο. Παραμένει κλειστό. Από το 2009 έως το 2014 υπήρχαν δύο γιατροί αποσπασμένοι. Από το 2015 ο ένας ιατρός επέστρεψε στο Περιφερειακό Ιατρείο Καμένων Βούρλων και ο άλλος γιατρός συνταξιοδοτήθηκε. Τώρα είναι 2 νοσηλεύτριες χωρίς κανέναν γιατρό. Βρίσκεται κοντά στην Εθνική Οδό, σε παραθαλάσσιο μέρος με τουρισμό. Με τη λειτουργία του θα εξυπηρετούσε χιλιάδες πολίτες, επισκέπτες που τώρα είναι αναγκασμένοι να διακομίζονται στο Νοσοκομείο της Λαμίας.

5. ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΛΕΒΙΔΙ ΑΡΚΑΔΙΑΣ: Στα χαρτιά υπάρχει Κέντρο Υγείας. Το κτίριο υπάρχει και δεν υπάρχει. Επισκευάσθηκε το παλαιό Γυμνάσιο της πόλης με 75 εκατ. ευρώ για να μεταφερθεί το Δημοτικό Σχολείο. Με την μεταφορά του Δημοτικού Σχολείου θα μεταφερόταν εκεί ο Παιδικός Σταθμός. Στον Παιδικό Σταθμό θα λειτουργούσε το Κέντρο Υγείας. Το Γυμνάσιο επισκευάσθηκε πριν πολλά χρόνια αλλά ποτέ δεν επιχειρήθηκαν οι εν λόγω μεταστεγάσεις. Μετέπειτα αποφασίστηκε ότι μπορεί στο επισκευασμένο Γυμνάσιο να στεγασθεί το Κέντρο Υγείας. Το επισκευασμένο Γυμνάσιο παραμένει αναξιοποίητο, παρ’ ότι σπαταλήθηκαν 75 εκατ. ευρώ.

Τώρα λειτουργεί ένα Πολυδύναμο ιατρείο σε χώρο 50τ.μ. με ένα Γενικό γιατρό. Το Κέντρο Υγείας είναι μόνο στα χαρτιά. Το Πολυδύναμο Ιατρείο εξυπηρετεί 35-40 ασθενείς την ημέρα. Φωνάζουν οι κάτοικοι τον μοναδικό ιατρό για να τους εξετάσει όποια ώρα και αν είναι από το σπίτι του. Πάνω από 8.000 κάτοικοι της περιοχής ταλαιπωρούνται με διακομιδές στο Νοσοκομείο Τρίπολης. Κινδυνεύει η ζωή τους όταν αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα υγείας.

6. ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΜΑΥΡΟΘΑΛΑΣΣΑΣ ΣΕΡΡΩΝ: Το κτίριο παραλήφθηκε πριν από μια πενταετία και λειτουργεί ουσιαστικό ως Περιφερειακό Ιατρείο. Ένα κτίριο-στολίδι εκατοντάδων τ.μ. Αραχνιάζει. Βρίσκεται κοντά στην Αμφίπολη και στην Εγνατία Οδό. Έγινε κυρίως για να προσφέρει φροντίδα σε ατυχήματα της Εγνατίας Οδού. Υπάρχουν μόνο 2 γιατροί και εκ περιτροπής κάποιοι Αγροτικοί και 10 λοιποί Επαγγελματίες Υγείας.
Διαθέτει ό,τι πιο σύγχρονο σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό που αραχνιάζει στις ζελατίνες. Βρίσκεται 1 ½ ώρα από το Νοσοκομείο Σερρών. Κινδυνεύουν τα έκτακτα περιστατικά.
Διαθέτει υπέρηχο ακτινολογικό και μικροβιολογικό μηχάνημα, εξοπλισμό για έκτακτους τοκετούς (καρδιοτοκογράφους, καρδιογράφους, γυναικολογικά τραπέζια). Ακόμη και νεκροθάλαμο διαθέτει για θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα.

Δείτε επίσης