Στατίνες και καρκίνος – ο ρόλος της γερανυλγερανιόλης

Προηγούμενες μελέτες έχουν ήδη δείξει ότι οι στατίνες επηρεάζουν τα καρκινικά κύτταρα, αλλά τα αποτελέσματά τους δεν έχουν ακόμη διαπιστωθεί σε ανθρώπινες δοκιμές.

Το Πανεπιστήμιο Keele διεξήγαγε πρόσφατα μία έρευνα η οποία διαπίστωσε ότι είναι καθοριστικής σημασίας ποιος τύπος στατίνης χρησιμοποιείται ενώ ένας παράγοντας που παίζει ρόλο είναι η διατροφή.

Ο δρ Alan Richardson, ο οποίος ήταν επικεφαλής της έρευνας στο Πανεπιστήμιο Keele, εξήγησε: «Πιστεύουμε ότι βρήκαμε την απάντηση στο ερώτημα που ερευνούσαμε. Για να είναι αποτελεσματικές οι στατίνες ως θεραπεία εναντίον του καρκίνου, πρέπει να χρησιμοποιηθεί η σωστή στατίνη, να χορηγηθεί η σωστή δόση στο χρονικό διάστημα που πρέπει και η διατροφή να ελεγχθεί για να μειωθούν οι πηγές γερανυλγερανιόλης (geranylgeraniol), οι οποίες μπορούν να περιορίσουν
την επίδραση της στατίνης στα καρκινικά κύτταρα».

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η στατίνη πιταβαστατίνη, ήταν κατάλληλη για την αναστολή της ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων των ωοθηκών. Ο λόγος για την επιτυχία αυτής της στατίνης έγκειται στο γεγονός ότι ο στόχος της (του υδροξυμεθυλογλουταρικού συνένζυμου-Α αναγωγάσης), βρέθηκε να υπερεκφράζεται σε όλες τις κυτταρικές γραμμές του καρκίνου των ωοθηκών που εξετάστηκαν.

Ο Richardson περιέγραψε τον αντίκτυπο της διατροφής στην έρευνα: «Η έρευνά μας διαπίστωσε ότι οι ανασταλτικές κατά του όγκου επιδράσεις της πιταβαστατίνης σε ποντίκια περιορίζονταν όταν υπήρχε διατροφική γερανυλγερανιόλη. Οι στατίνες δρουν στον καρκίνο εμποδίζοντας τα καρκινικά κύτταρα που παράγουν γερανυλγερανιόλη. Ωστόσο, η γερανυλγερανιόλη είναι παρούσα σε διάφορα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένου του ηλιέλαιου και κάποιων τύπων ρυζιού, οπότε σε μελλοντικές κλινικές δοκιμές, πρέπει να ελέγξουμε προσεκτικά τη διατροφή για να περιορίσουμε τη γερανυλγερανιόλη».

Το επόμενο βήμα για την έρευνα θα είναι να δοκιμαστούν οι δυνατότητες της συγκεκριμένης στατίνης σε ανθρώπους, κάτι που σημαίνει ότι όλοι οι συμμετέχοντες θα πρέπει να ακολουθήσουν ένα διαιτητικό πρόγραμμα για να διασφαλίσουν ότι θα αποφεύγονται τρόφιμα που θα μειώσουν την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων.

Αυτό το κομμάτι της έρευνας σημαίνει ότι θα μπορούσαν να διεξαχθούν περαιτέρω μελέτες με στατίνες που αναλύουν επίσης τις μεταβλητές που βρέθηκαν σε αυτή τη μελέτη για να επηρεάσουν την ισχύ του φαρμάκου.

Δείτε επίσης