Α. Ξανθός: Επανεκκίνηση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης με όρους δημόσιας και ανθρωποκεντρικής φροντίδας

Στις παρεμβάσεις της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά την ψυχιατρική μεταρρύθμιση στη χώρα μας, αναφέρθηκε ο υπ. Υγείας, Ανδρέας Ξανθός στην ομιλία του στην 67η Σύνοδο του Περιφερειακού Γραφείου Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που διεξάγεται στη Βουδαπέστη.

«Στόχος μας είναι, υπερβαίνοντας σταδιακά τους περιορισμούς της λιτότητας, να επανεκκινήσουμε με όρους δημόσιας και ανθρωποκεντρικής φροντίδας την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, που αποτελεί ένα πρόταγμα προσωπικής ελευθερίας, ανθρώπινης αξιοπρέπειας και κοινωνικής αλληλεγγύης», δήλωσε κ. Ξανθός.

«Βασικός μας στόχος, είναι η αναθέρμανση του οράματος της Κοινοτικής και Κοινωνικής Ψυχιατρικής, η εγκατάλειψη της Ασυλικής-Ιδρυματικής Ψυχιατρικής και η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος δομών και υπηρεσιών ψυχικής υγείας που θα παρέχονται στην κοινότητα, με ταυτόχρονη αποδυνάμωση του ρόλου των ψυχιατρικών νοσοκομείων», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στις προτεραιότητες του υπουργείου σχετικά με την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, ο κ. Ξανθός δήλωσε ότι αφορούν τη διοικητική μεταρρύθμιση του Συστήματος Ψυχικής Υγείας, τη στοχευμένη ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού των υπαρχουσών δομών και την αλλαγή της διαδικασίας ακούσιας νοσηλείας, στην κατεύθυνση της προστασίας των δικαιωμάτων, της ασφάλειας και της αξιοπρέπειας των ψυχικά πασχόντων.

Επίσης τη συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας – Κοινωνικής Αλληλεγγύης με στόχο τη διαμόρφωση πολιτικών για την ολοκλήρωση της αποασυλοποίησης, και την ενίσχυση των ΚΟΙΣΠΕ που απασχολούν ψυχικά ασθενείς, προκειμένου να αναπτύξουν νέες επιχειρηματικές δράσεις με στόχο, πέραν του θεραπευτικού οφέλους, την αυτονομία και την κοινωνική επανένταξη τους.

Τέλος, ο κ. Ξανθός ανέφερε την ανάπτυξη νέων δημόσιων δομών κοινοτικής και πρωτοβάθμιας φροντίδας ψυχικής υγείας , αλλά και τη δικτύωση τους με τις δομές της ΠΦΥ, τις δομές αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων και τις κοινωνικές υπηρεσίες.

Δείτε επίσης