Τα παιδιά των οποίων οι μητέρες λάμβαναν αντικαταθλιπτικά φάρμακα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης ψυχιατρικών διαταραχών, σύμφωνα με μια μεγάλη δανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The BMJ.
Μεταξύ 2 και 8% των εγκύων γυναικών λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά χάπια κατά την κύηση. Δεν είναι σαφές πόσο επηρεάζεται το παιδί από την ψυχιατρική διαταραχή της μητέρα και πόσο από τα χάπια που λαμβάνει.
Ερευνητές από το Aarhus University ανέλυσαν δεδομένα για 905.383 παιδιά -όλα τα παιδιά που γεννήθηκαν στη Δανία την περίοδο 1998-2012. Μετά από 16,5 χρόνια, 32.400 παιδιά διαγνώστηκαν με ψυχιατρική διαταραχή.
Ο 15ετής κίνδυνος ψυχιατρικής διαταραχής ήταν 8% μεταξύ των παιδιών των οποίων οι μητέρες κατά την εγκυμοσύνη δεν λάμβαναν αντικαταθλιπτικά ενώ το ποσοστό ανέβαινε στο 11,5% για τα παιδιά των οποίων μητέρες λάμβαναν αντικαταθλιπτικά. Ο κίνδυνος έφτανε στο 14,5% για τα παιδιά των οποίων οι μητέρες είχαν πάρει πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αντικαταθλιπτικά χάπια.
«Εξετάσαμε τα παιδιά που γεννήθηκαν από μητέρες που διέκοψαν και συνέχισαν την αντικαταθλιπτική θεραπεία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και είδαμε έναν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης ψυχιατρικής διαταραχής όταν οι μητέρες συνέχισαν την αντικαταθλιπτική θεραπεία ενώ ήταν έγκυες», είπε η επικεφαλής της μελέτης Xiaoqin Liu.
Στις αναλύσεις τους, οι επιστήμονες έλαβαν υπόψη ότι η κληρονομικότητα παίζει σημαντικό ρόλο στον προσδιορισμό του ποιος θα διαγνωσθεί με ψυχιατρική διαταραχή. Και είπαν ότι η ερμηνεία των αποτελεσμάτων θα πρέπει να γίνει με προσοχή, αφού επρόκειτο για μελέτη παρατήρησης και έτσι η σχέση που εντοπίστηκε μπορεί να οφείλεται και σε άλλους παράγοντες, όπως είναι η μητρική ψυχική πάθηση συνδυαστικά με την ενδομήτρια έκθεση στα αντικαταθλιπτικά χάπια.
Κληρονομικότητα και χάπια
“Επιλέξαμε να διεξάγουμε τη μελέτη μας με την υπόθεση ότι οι ψυχιατρικές διαταραχές είναι ιδιαίτερα κληρονομικές. Για το λόγο αυτό, θέλαμε να δείξουμε ότι είναι πολύ στενό αν κοιτάξουμε μόνο τον αυτισμό, κάτι που έχουν κάνει πολλές προηγούμενες μελέτες. Εάν η κληρονομικότητα παίζει ρόλο, θα εμφανιστούν και άλλα στοιχεία ψυχιατρικών διαταραχών όπως η κατάθλιψη, το άγχος, τα συμπτώματα που μοιάζουν με Ελλειμματική Προσοχή και Υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ)”, ανέφερε η Trine Munk-Olsen, που συμμετείχε στη μελέτη.
Πράγματι, η μελέτη έδειξε ότι η αύξηση του κινδύνου καλύπτει όχι μόνο τον αυτισμό αλλά και άλλες ψυχιατρικές διαταραχές όπως η κατάθλιψη, το άγχος και η ΔΕΠΥ. Έτσι γίνεται σαφές ότι η υποκείμενη ψυχιατρική διαταραχή της μητέρας έχει σημασία σε σχέση με την ψυχική υγεία του παιδιού αργότερα στη ζωή. Ταυτόχρονα, δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι η χρήση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων αυξάνει περαιτέρω τον κίνδυνο εμφάνισης ψυχιατρικών ασθενειών στο παιδί.
Οι συγγραφείς τόνισαν: «Οι μητέρες με τα σοβαρότερα συμπτώματα είναι πιθανότερο να λαμβάνουν αγωγή και κατά τη διάρκεια της κύησης. Η απόφαση διακοπής ή συνέχισης της αντικαταθλιπτικής αγωγής στην εγκυμοσύνη θα πρέπει να γίνεται με κοινή απόφαση ασθενούς-γιατρού. Οι μονομερείς αποφάσεις μπορεί να προκαλέσουν περισσότερα προβλήματα στη μητέρα και το κυοφορούμενο έμβρυο».