Εγκυμοσύνη: Αυξάνει το νέο εμβόλιο της γρίπης τον κίνδυνο αποβολής;

Τα συμπτώματα της γρίπης μπορεί να είναι πιο σοβαρά για μια γυναίκα που είναι έγκυος, στέλνοντάς την στο νοσοκομείο, απειλώντας την ζωή της, οδηγώντας σε πρόωρο τοκετό ή αποβολή. Ο ιός της γρίπης μπορεί να αποτελεί κίνδυνο τόσο για τη γυναίκα όσο και το μωρό. Έτσι, θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό οι έγκυες γυναίκες να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης.

Όταν οι έγκυες γυναίκες κάνουν το εμβόλιο, τα μωρά είναι υγιέστερα, ωστόσο, οι έρευνες δεν επιβεβαιώνουν πάντα τον κανόνα και αυτό ακριβώς συνέβη την περασμένη εβδομάδα. Νέα μελέτη εντόπισε πιθανή σχέση μεταξύ του νέου εμβολίου κατά της γρίπης και των αποβολών. Ωστόσο, μπορεί η ίδια η γρίπη να είναι επιβλαβής για τα αγέννητα βρέφη και όχι το εμβόλιο.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Vaccine, είναι ο πρώτη που προσδιόρισε αυτή την πιθανή σύνδεση. Οι συγγραφείς λένε ότι τα συμπεράσματά τους είναι ακόμη πολύ προκαταρκτικά για να διαπιστωθεί η αιτιώδης συνάφεια μεταξύ των δύο. Είπαν ακόμη ότι δεν ήταν η πρόθεσή τους να δείξουν κάτι τέτοιο αλλά προέκυψε απροσδόκητα κατά τη μελέτη τους. Θεώρησαν επίσης ότι το κοινό θα έπρεπε να ενημερωθεί γι’ αυτό το εύρημα καθώς θα πρέπει  να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια επισημαίνοντας τους τυχόν περιορισμούς της μελέτης.

Η ίδια ερευνητική ομάδα είχε βρει το αντίθετο αποτέλεσμα – καμία σχέση μεταξύ αποβολών και εμβολίου γρίπης – όταν είχε στο παρελθόν εξετάσει τις γυναίκες που ήταν έγκυες το 2005, το 2006 και το 2007. Τα νέα αποτελέσματα εξέτασαν τις γυναίκες που ήταν έγκυες το 2010-2011 και το 2011-2012 και βρήκαν συσχέτιση μεταξύ του εμβολίου κατά της γρίπης και της αποβολής κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Η εικασία των ερευνητών είναι ότι κάτι μπορεί να έχει αλλάξει μετά το 2009 όταν εμφανίστηκε η γρίπη των χοίρων.

Να σημειωθεί ότι η αποβολή είναι συχνή κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης, παρόλο που το ακριβές ποσοστό είναι δύσκολο να καταγραφεί, επειδή μερικές γυναίκες μπορεί να μην γνωρίζουν καν ότι είναι έγκυες.

“Νομίζω ότι είναι πραγματικά σημαντικό για τις γυναίκες να καταλάβουν ότι αυτό είναι ένας πιθανός κρίκος ο οποίος πρέπει να μελετηθεί σε περισσότερες εποχές [γρίπης]”, δήλωσε στην Washington Post η Amanda Cohn, ανώτερη σύμβουλος για τα εμβόλια στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Στη μελέτη, 484 γυναίκες, ηλικίας 18 -44 ετών, οι οποίες είχαν αποβολές κατά την εποχή της γρίπης 2010-2011, συγκρίθηκαν με 485 γυναίκες που είχαν κανονική γέννηση την ίδια περίοδο. Οι γυναίκες μελετήθηκαν και πάλι κατά τη διάρκεια της σεζόν 2011-2012.

Στην ομάδα των γυναικών με τις αποβολές, οι 17 είχαν εμβολιασμό κατά της γρίπης εντός 28 ημερών από τις αποβολές τους. Είχαν επίσης ανοσοποιηθεί το προηγούμενο έτος.

Στην ομάδα των γυναικών που είχαν φυσιολογική γέννα, μόνο 4 είχαν λάβει το εμβόλιο της γρίπης εντός των προηγούμενων 28 ημερών. Αυτές οι τέσσερις είχαν επίσης ανοσοποιηθεί το προηγούμενο έτος.

Ο μόνος σύνδεσμος που φαίνεται να υπάρχει μεταξύ του εμβολίου της γρίπης και της αποβολής είναι σε περιπτώσεις στις οποίες η γυναίκα είχε επίσης ανοσοποιηθεί το προηγούμενο έτος.

Τα αποτελέσματα αυτά έρχονται σε αντίθεση με άλλες προϋπάρχουσες μελέτες και οι ερευνητές σημειώνουν ότι το μικρό μέγεθος δείγματος της παρούσας μελέτης μπορεί να είναι προβληματικό.

“Τα δεδομένα από τη μελέτη αυτή είναι ασυμβίβαστα με πολυάριθμες προηγούμενες μελέτες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που διεξήχθησαν από την ίδια ερευνητική ομάδα”, δήλωσε στην site Healthline η Cynthia Leifer, PhD, αναπληρώτρια καθηγήτρια ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο Cornell.

Οι συγγραφείς τονίζουν επίσης ότι η μελέτη τους «δεν μπορεί να δημιουργήσει μια αιτιώδη σχέση».

Σύνθεση με τη γρίπη των χοίρων;

Η γρίπη παραμένει μια σοβαρή ανησυχία για την υγεία των εγκύων και των μωρών τους. Οι υποψήφιες μητέρες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών της γρίπης, συμπεριλαμβανομένης της αποβολής και της πιθανότητας να έχουν τα βρέφη γενετικές ανωμαλίες.

Επιπλέον, το εμβόλιο της γρίπης δεν έχει εγκριθεί για χρήση σε νεογνά και βρέφη ηλικίας κάτω των 6 μηνών. Ο αποτελεσματικότερος τρόπος για την προστασία τους είναι μέσω του εμβολιασμού της μητέρας.

Ως εκ τούτου, οι μεγάλες οργανώσεις υγείας στις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένου του CDC και του Αμερικανικού Κολλεγίου Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (ACOG), συστήνουν  στις έγκυες γυναίκες να λάβουν εμβόλια κατά της γρίπης. Αυτές οι οργανώσεις έχουν επίσης σημειώσει τα νέα ευρήματα, αλλά δεν έκριναν απαραίτητο να αλλάξουν τη σύστασή τους.

“Κατά την αξιολόγηση όλων των διαθέσιμων επιστημονικών πληροφοριών, δεν υπάρχουν επαρκείς πληροφορίες για να υποστηριχθεί η αλλαγή της τρέχουσας σύστασης που είναι να προσφέρουμε και να ενθαρρύνουμε τα εμβόλια γρίπης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ανεξάρτητα από το τρίμηνο της εγκυμοσύνης”, δήλωσε ο Δρ Haywood Brown.

Η παρούσα μελέτη δεν εξέτασε γιατί μπορεί να υπάρχει σχέση μεταξύ αποβολής και εμβολίου γρίπης, αλλά υπάρχει κάποια εικασία. Τα εμβόλια κατά της γρίπης έχουν αλλάξει δραματικά τα τελευταία 10 χρόνια ανταποκρινόμενα στις ανησυχίες για τις πανδημίες της γρίπης παγκοσμίως, όπως το ξέσπασμα της γρίπης των χοίρων (ιός H1N1) το 2009, το οποίο σκότωσε χιλιάδες ανθρώπους.

Οι συγγραφείς εικάζουν ότι τα αποτελέσματά τους θα μπορούσαν να έχουν σχέση με έγκυες γυναίκες που έλαβαν τη νεότερη συνταγογράφηση του εμβολίου δύο χρόνια στη σειρά. Τονίζουν όμως, όπως και τα μέλη της ACOG και του CDC, ότι παρόλο που οι τρέχουσες συστάσεις παραμένουν αμετάβλητες, πρέπει να γίνει περισσότερη έρευνα για αυτό το σημαντικό θέμα.

Δείτε επίσης