Οι άντρες που είναι ψηλότεροι από 190 εκατοστά έχουν 65% μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης θρόμβων από τους άνδρες που έχουν ύψος κάτω από 160 εκατοστά, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Circulation: Cardiovascular Genetics.
Η μελέτη έγινε από Σουηδούς ερευνητές και εξέτασε μια βάση δεδομένων 2,6 εκατομμυρίων ατόμων της χώρας.
Τα ψηλότερα αδέλφια ήταν σημαντικά πιο πιθανό από τα χαμηλότερα αδέλφια τους να αναπτύξουν φλεβική θρομβοεμβολή, ένα θρόμβο αίματος που ξεκινά στη φλέβα. Το ύψος του πληθυσμού έχει αυξηθεί και συνεχίζει να αυξάνεται, πράγμα που θα μπορούσε να συμβάλει σε μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης θρόμβωσης.
Οι θρόμβοι μπορούν να ξεκινήσουν σε μια βαθιά φλέβα, συνήθως σε ένα πόδι (βαθιά φλεβική θρόμβωση). Μπορούν στη συνέχεια να ταξιδέψουν στους πνεύμονες και να μπλοκάρουν την παροχή αίματος (πνευμονική εμβολή).
Οι ερευνητές βρήκαν μια σχέση μεταξύ ύψους και θρόμβων στους άνδρες, τόσο για την εν τω βάθει φλεβοθρόμβωση όσο και για την θρομβοεμβολή. Στις γυναίκες, μόνο ο κίνδυνος της εν τω βάθει θρόμβωσης ήταν μεγαλύτερος ανάλογα με το ύψος.
Οι θρόμβοι επηρεάζουν έως και 600.000 άτομα στις Ηνωμένες Πολιτείες κάθε χρόνο. Επίσης, 100.000 έως 180.000 Αμερικανοί πεθαίνουν κάθε χρόνο – ή 300-500 κάθε μέρα – από πνευμονική εμβολή.
Όμως, λιγότεροι από 1 στους 4 ανθρώπους αναγνωρίζουν τα συμπτώματα ενός θρόμβου αίματος. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν, στην περίπτωση της εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης, πρήξιμο, πόνο, αποχρωματισμό του δέρματος και δέρμα που είναι ζεστό στην αφή.
Στην περίπτωση πνευμονικής εμβολής, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν ξαφνική δυσκολία στην αναπνοή, σουβλιές στο στήθος (ιδιαίτερα με βαθιές αναπνοές), γρήγορο καρδιακό ρυθμό και βήχα (ιδιαίτερα με αιματηρή βλέννα).
Ο επικεφαλής ερευνητής της νέας μελέτης, Δρ. Bengt Zöller από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Malmö στη Σουηδία, δήλωσε ότι στους παράγοντες κινδύνου πρέπει να προστεθεί και το ύψος ενός ανθρώπου.
Υπολόγισε ότι το απλό γεγονός ότι οι ψηλότεροι άνθρωποι έχουν μακρύτερες φλέβες και ότι το αίμα τους πρέπει να ταξιδέψει περισσότερο μπορεί να διαδραματίσει κάποιο ρόλο στην εξήγηση του αυξημένου κινδύνου που βρήκε η ερευνητική του ομάδα.
“Θα μπορούσε απλώς να είναι ότι τα ψηλότερα άτομα έχουν μακρύτερες φλέβες στα πόδια, και άρα υπάρχει περισσότερη επιφάνεια όπου μπορεί να προκύψουν προβλήματα”, είπε. “Υπάρχει επίσης μεγαλύτερη βαρυτική πίεση στις φλέβες των ποδιών των ψηλότερων ατόμων που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο επιβράδυνσης της ροής του αίματος ή προσωρινής διακοπής”.
Ο καλύτερος τρόπος για τους ψηλότερους ανθρώπους να μειώσουν τους κινδύνους είναι να αποφύγουν τους υπόλοιπους παράγοντες κινδύνου – αυτούς που μπορούν να ελέγξουν – όσο το δυνατόν περισσότερο.
“Δεν έχουμε κανένα έλεγχο στο ύψος μας, αλλά σίγουρα μπορούμε όλοι να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα για να κάνουμε επιλογές υγιεινού τρόπου ζωής και να μειώσουμε τον κίνδυνο των διαφόρων παθήσεων”, δήλωσε ο Zöller.