Λεύκη: Εντυπωσιακή θεραπεία με τοφασιτινίμπη και φωτοθεραπεία

Ένας συνδυασμός δραστικής ουσία και φωτοθεραπείας με υπεριώδη ακτινοβολία είναι ικανός να επαναφέρει την φυσική απόχρωση του δέρματος στα άτομα που έχουν λεύκη, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Dermatology και αφορούσε δύο άτομα.

Η λεύκη είναι μια αυτοάνοση πάθηση που χαρακτηρίζεται από αποχρωματισμό του δέρματος επειδή καταστρέφονται τα μελανοκύτταρα, με αποτέλεσμα να μην παράγεται μελανίνη. Η πάθηση αφορά περίπου το 2% περίπου του παγκόσμιου πληθυσμού.

Η νέα θεραπεία περιλαμβάνει την από του στόματος λήψη της τοφασιτινίμπης (tofacitinib), μιας δραστικής ουσίας που χορηγείται για τη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας μαζί με φωτοθεραπεία με υπεριώδη ακτινοβολία UVB. Οι ερευνητές χορήγησαν στους δύο ασθενείς 5 mg τοφασιτινίμπης δύο φορές την ημέρα.

«Η νέα θεραπεία παράγει αποτελέσματα που είναι αδύνατον να επιτευχθούν με άλλες θεραπευτικές αγωγές. Πιστεύω ότι μπορούμε να μιλάμε για πραγματική πρόοδο της θεραπείας της λεύκης», είπε ο Brett King, επίκουρος καθηγητής δερματολογίας στο Yale University School of Medicine.

Εντυπωσιακά αποτελέσματα

Προς το παρόν, η νέα θεραπεία έχει εφαρμοστεί σε μόλις δύο ασθενείς με λεύκη αλλά τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Οι ερευνητές λένε ότι πρέπει να γίνουν έρευνες σε μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες ασθενών.

Μετά από τρεις εβδομάδες, το πρόσωπο μιας 34άχρονης γυναίκας ισπανικής καταγωγής ήταν σε μεγάλο βαθμό φυσιολογικό, χωρίς πολλά αποχρωματισμένα σημεία, ενώ είχε επανέλθει η φυσική απόχρωση και στο 75% του λαιμού, του στήθους, των χεριών και των γονάτων.

Όπως εξήγησε ο Seemal Desai, επίκουρος καθηγητής δερματολογίας στο University of Texas Southwestern Medical Center, στο Ντάλλας, «το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα μελανοκύτταρα και αυτά με τη σειρά τους αναγκάζονται να κρυφτούν. Η τοφασιτινίμπη τα κάνει να αισθάνονται ασφαλή και να βγαίνουν από τις κρυψώνες τους ενώ η υπεριώδης ακτινοβολία τα βγάζει από το λήθαργο και τα κάνει πάλι λειτουργικά ώστε να παράγουν μελανίνη».

Στην περίπτωση του δεύτερου ασθενή, ενός λευκού άνδρα 50 ετών, με λεύκη στο 90% του προσώπου, η τρίμηνη νέα θεραπεία είχε ως αποτέλεσμα την αποκατάσταση του αποχρωματισμού στο 50%. Μετά από έξι μήνες ο άνδρας αυτός είχε επαναχρωματισμό στο 75% του προσώπου. H φωτοθεραπεία αφορούσε UVB (360-500 mJ) 2-3 φορές την εβδομάδα στο πρόσωπο.

Πριν τη θεραπεία και τρεις μήνες μετά τη θεραπεία.

Το κόστος της τοφασιτινίμπης εκτιμάται στα 2.000 δολάρια τον μήνα.

Πηγή: Rapid Repigmentation of Vitiligo Using Tofacitinib Plus Low-Dose, Narrowband UV-B Phototherapy.

Δείτε επίσης