Η πολλή τηλεόραση αυξάνει τον κίνδυνο για φλεβική θρόμβωση

Η καθιστική ζωή και πιο συγκεκριμένα η πολλή τηλεόραση αυξάνει τον κίνδυνο για θρόμβωση. Ακόμη και αν κάποιος προσπαθήσει να αντισταθμίσει τις πολλές ώρες καθιστικής ζωής, με επαρκή άσκηση, δεν θα έχει όφελος, σύμφωνα με μια μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου της Μινεσότα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Thrombosis and Thrombolysis.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία σχετικά με 15.158 Αμερικανούς ηλικίας 45-64 ετών όταν ξεκίνησε η μεγάλη, συνεχιζόμενη πληθυσμιακή μελέτη  με νόσους που συνδέονται με την κυκλοφορία του αίματος στις ΗΠΑ, η μελέτη ARIC (Atherosclerosis Risk in Communities Study).

Στην αρχή της μελέτης ARIC οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν σχετικά με την κατάσταση της υγείας τους, με το αν ασκούνταν ή αν κάπνιζαν, καθώς και με το αν ήταν υπέρβαροι ή όχι. Έκτοτε, οι επιστήμονες βρίσκονται σε τακτική επαφή με τους συμμετέχοντες προκειμένου να καταγράψουν πιθανή νοσηλεία τους.

Μέσω των αναλύσεων των ιατρικών φακέλων των ασθενών οι ερευνητές εντόπισαν 691 περιστατικά φλεβικής θρόμβωση ως το 2011. Η φλεβική θρόμβωση αφορά το σχηματισμό θρόμβου σε κάποια φλέβα και μια μορφή της είναι η εν τω βάθει φλεβοθρόμβωση που αφορά το σχηματισμό θρόμβων αίματος στις εν τω βάθει φλέβες σε αντίθεση με τις επιφανειακές (επιπολής) φλέβες που βρίσκονται αμέσως κάτω από το δέρμα.

Ο θρόμβος μπορεί να μετακινηθεί από την αρχική θέση του και μέσω της κυκλοφορίας του αίματος να φθάσει σε άλλο σημείο του σώματος. Σύμφωνα με τις μελέτες, περίπου ένας στους 20 ανθρώπους παθαίνει φλεβική θρόμβωση στη διάρκεια της ζωής του. Οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούν τα κάτω άκρα (γάμπες, μηρούς) και τις φλέβες της λεκάνης.

Αύξηση κινδύνου ακόμα και κατά 70%

Σύμφωνα με τα ευρήματα της παρούσας μελέτης, οι συμμετέχοντες που έβλεπαν πολύ συχνά τηλεόραση είχαν 70% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης φλεβικής θρόμβωσης σε σύγκριση με εκείνους που δεν έβλεπαν καθόλου τηλεόραση ή έβλεπαν σπάνια.

Ο κίνδυνος παρέμενε υψηλός ακόμη και όταν ελήφθησαν υπόψη παράγοντες όπως το σωματικό βάρος ή τα επίπεδα άσκησης. Πάντως, το αυξημένο σωματικό βάρος φάνηκε να αυξάνει τη συσχέτιση κατά 25%.

«Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ακόμη και τα άτομα που ασκούνται τακτικά δεν πρέπει να αγνοούν τον πιθανό κίνδυνο από τις παρατεταμένες καθιστικές συμπεριφορές όπως η τηλεθέαση» ανέφερε ο κύριος συγγραφέας της μελέτης Yasuhiko Kubota.

Ο Kubota είπε ότι πρέπει να αποφεύγει κανείς την πολλή τηλεόραση, να αυξήσει τη σωματική δραστηριότητά του και να έχει καλό έλεγχο του βάρους του προκειμένου να μειώσει τον κίνδυνο για θρόμβωση.

Αυτή ήταν η πρώτη μελέτη που έγινε ποτέ για τη σχέση της τηλεθέασης με τη φλεβική θρόμβωση.

Πηγή: TV viewing and incident venous thromboembolism: the Atherosclerotic Risk in Communities Study. Journal of Thrombosis and Thrombolysis, 2018.

Δείτε επίσης