Η νευρική βλάβη στον διαβήτη τύπου 2 φαίνεται στο μάτι

Με την εξέταση του κερατοειδούς του ματιού, με ειδικό μικροσκόπιο είναι δυνατή μέσα σε 10 λεπτά η διάγνωση εάν ένα άτομο με διαβήτη τύπου 2 έχει νευρική βλάβη. Αυτό βρήκε μια σουηδική μελέτη.

Ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να οδηγήσει σε εξασθενημένη λειτουργία των νεύρων. Οι μισοί από τους διαβητικούς τύπου 2 για πάνω από 10 χρόνια παρουσιάζουν εξασθένιση στις λειτουργίες των νεύρων, οι οποίες αρχίζουν συνήθως στα πόδια. Η μείωση μπορεί να εκφραστεί ως μειωμένη ευαισθησία ή πόνο και αυξάνει τον κίνδυνο τραυμάτων. Μερικές φορές αυτό καταλήγει σε ανάγκη για ακρωτηριασμό. Επί του παρόντος δεν υπάρχει θεραπεία για αυτόν τον τύπο νευρικής βλάβης και οι μέθοδοι που υπάρχουν μέχρι στιγμής στις κλινικές για τη διάγνωση της κατάστασης δεν είναι απολύτως βέλτιστες.

Όταν αναπτύσσεται ο διαβήτης τύπου 2, οι μικρές νευρικές ίνες στο περιφερικό νευρικό σύστημα αρχίζουν να χάνουν τη λειτουργία τους ακόμη και πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα της πάθησης. Αυτές οι μικρές περιφερικές νευρικές ίνες βρίσκονται στο δέρμα, αλλά και στον κερατοειδή χιτώνα του οφθαλμού. Επειδή ο κερατοειδής χιτώνας είναι διαφανής, πρόκειται για ένα ιδανικό σημείο για να μελετηθεί η βλάβη των νεύρων που εμφανίζεται στους διαβητικούς.

“Παρόλο που δεν υπάρχει θεραπεία, είναι πάντα ένα πλεονέκτημα να εντοπίζονται νωρίς οι αλλαγές στα νεύρα. Επομένως, είναι πολύτιμο να βρούμε μια γρήγορη και ασφαλή διαγνωστική μέθοδο”, είπε ο καθηγητής Olov Rolandsson, από το Τμήμα Δημόσιας Υγείας και Κλινικής Ιατρικής, Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Umea, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τη μελέτη.

Μικρότερη η πυκνότητα του κερατοειδικού νεύρου

Στη μελέτη η οποία περιέλαβε 82 άτομα με ή χωρίς διαβήτη τύπου 2, τα μάτια των συμμετεχόντων εξετάστηκαν με ειδικό μικροσκόπιο.

Διαπιστώθηκε ότι η πυκνότητα του κερατοειδικού νεύρου ήταν χαμηλότερη σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με τα υγιή άτομα. Εάν το άτομο είχε διαβήτη τύπου 2 για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, η πυκνότητα των νεύρων ήταν ακόμη πιο ελαττωμένη.

Μέσω συνεργασίας μεταξύ σουηδικής ερευνητικής ομάδας και ερευνητών στη Γερμανία, την Ιταλία και τη Νορβηγία, αναπτύχθηκε μια μέθοδος για τη δημιουργία εικόνων σε τρεις διαστάσεις των κερατοειδικών νεύρων. Η εξέταση διαρκεί μόνο 10 λεπτά και δεν προκαλεί δυσφορία στους ασθενείς. Η ερευνητική ομάδα έχει επίσης αναπτύξει ένα αυτοματοποιημένο πρόγραμμα ανάλυσης που επιτρέπει τη χρήση της μεθόδου στη γενική υγειονομική περίθαλψη.

Η μικροσκοπική εξέταση του κερατοειδούς εφαρμόζεται διεθνώς αλλά η παρούσα μελέτη ήταν η πρώτη στον κόσμο που χρησιμοποίησε ολόκληρη τη νέα μέθοδο για την αξιολόγηση του βαθμού νευρικής βλάβης στους διαβητικούς.

“Υπάρχουν καλές συνθήκες για να εισαχθεί ευρέως αυτή η νέα διαγνωστική μέθοδος στην υγειονομική περίθαλψη”, είπε ο Olov Rolandsson.

Πηγή: Reduced Corneal Nerve Fiber Density in Type 2 Diabetes by Wide-Area Mosaic Analysis. Investigative Opthalmology & Visual Science, 2017.

Δείτε επίσης