Μελάνωμα: Διάγνωση από σύστημα τεχνητής νοημοσύνης καλύτερη από δερματολόγους

Ευρωπαίοι και Αμερικανοί ερευνητές ανέπτυξαν ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που είναι καλύτερο από τους δερματολόγους στη διάγνωση του μελανώματος.

Οι ερευνητές δεν προβλέπουν η τεχνητή νοημοσύνη να αντικαταστήσει τους δερματολόγους αλλά είπαν ότι θα τους βοηθήσει να κάνουν καλύτερες διαγνώσεις στο μέλλον.

Πρόκειται για ένα συνεξελικτικό νευρωνικό δίκτυο βαθιάς μάθησης (deep learning convolutional neural network) που εκπαιδεύτηκε να ανιχνεύει το μελάνωμα, έχοντας προηγουμένως τροφοδοτηθεί με περισσότερες από 100.000 εικόνες μελανωμάτων, καθώς επίσης – για λόγους σύγκρισης- με εικόνες αβλαβών σπίλων (ελιές του σώματος).

Όπως αναφέρει η σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Annals of Oncology, η διαγνωστική αξιοπιστία του συστήματος συγκρίθηκε με εκείνη 58 δερματολόγων από 17 χώρες. Το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης διέγνωσε περισσότερα μελανώματα (95%) σε σχέση με τους γιατρούς (89%), ενώ είχε λιγότερες ψευδώς θετικές διαγνώσεις (ελιές που εσφαλμένα διαγνώστηκαν ως καρκίνοι).

Το συνεξελικτικό νευρωνικό δίκτυο βαθιάς μάθησης, το οποίο μιμείται τη λειτουργία του ανθρωπίνου εγκεφάλου γίνεται ολοένα καλύτερο όσες περισσότερες εικόνες βλέπει.

Τα περιστατικά μελανώματος αυξάνουν συνεχώς παγκοσμίως, με περίπου 232.000 νέες διαγνώσεις και 55.500 θανάτους κάθε χρόνο. Το μελάνωμα μπορεί να θεραπευθεί αν διαγνωσθεί έγκαιρα αλλά συχνά η διάγνωση γίνεται καθυστερημένα, όταν πια ο καρκίνος έχει κάνει ήδη μετάσταση.

Πηγή: Artificial intelligence for melanoma diagnosis: How can we deliver on the promise?

Δείτε επίσης