Η ασπιρίνη ενισχύει την αυτοφαγία και αποτοξινώνει τα κύτταρα

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η ασπιρίνη κάνει καλό με διάφορους τρόπους στην υγεία και ότι παρατείνει τη ζωή αλλά πως προκαλούσε αυτό το αποτέλεσμα ήταν ένα μυστήριο. Τώρα, οι ερευνητές βρήκαν ότι η ασπιρίνη ενισχύει την αυτοφαγία.

H ασπιρίνη έχει την ιδιότητα να αποτοξινώνει τα κύτταρα και να μπορεί να προστατεύει από ασθένειες που σχετίζονται με τη γήρανση. Αυτό έχουν δείξει μελέτες που έγιναν σε πειραματόζωα. Μπορεί να προστατεύσει από νευροεκφυλιστικές νόσους, καρκίνο και άλλες ασθένειες που σχετίζονται με τη γήρανση, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται μελέτες σε άτομα που λαμβάνουν ασπιρίνη επί πολλά χρόνια για να διαπιστωθεί αν ισχύει το ίδιο και στον άνθρωπο.

Τα παραπάνω ανέφερε ο Νεκτάριος Ταβερναράκης, πρόεδρος του Ιδρύματος Τεχνολογίας Έρευνας στο Ηράκλειο και καθηγητής στο Τμήμα Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Κρήτης.,

“Κανείς δεν ήξερε ποιος είναι ο μηχανισμός δράσης της ασπιρίνης, δηλαδή πως προκαλεί τα ευεργετικά της αποτελέσματα”, ανέφερε ο κ. Ταβερναράκης.

“Αυτό που βρήκαμε είναι ότι στην ουσία η ασπιρίνη μπορεί να ενεργοποιήσει κυτταρικές διαδικασίες που έχουν να κάνουν με την αποτοξίνωση, όπως η μιτοφαγία (ο μηχανισμός που καταστρέφει τα μιτοχόνδια που έχουν υποστεί βλάβες και σχετίζονται με τη γήρανση) και η αυτοφαγία (μία διαδικασία πολύ σημαντική που κάνουν τα κύτταρα προκειμένου να καταστρέφουν χαλασμένα μόρια μέσα τους). Φαίνεται, λοιπόν, ότι η ασπιρίνη σε μοριακό επίπεδο λειτουργεί μέσα στα κύτταρα έτσι ώστε να επιταχύνει τη διαδικασία της αυτοφαγίας και άρα να αυξάνει την ικανότητα των κυττάρων να αυτοκαθαρίζονται και να αποτοξινώνονται”.

Στα πειραματόζωα, η ασπιρίνη μπορεί να προστατεύσει από νευροεκφυλιστικές νόσους, από καρκίνο και από άλλες ασθένειες που σχετίζονται με τη γήρανση.

Το εργαστήριο του κ. Ταβερναράκη βρήκε ότι η ασπιρίνη είναι ένας πολύ ειδικός ενεργοποιητής της αυτοφαγίας και της μιτοφαγίας που είναι διαδικασίες οι οποίες, μεταξύ άλλων, ανακυκλώνουν και τα μιτοχόνδρια, τις κυτταρικές δομές που παράγουν την ενέργεια που χρειάζονται τα κύτταρα για να επιβιώσουν.

Σήμερα είναι σε εξέλιξη μελέτες σε ανθρώπους – χρόνιους λήπτες ασπιρίνης – όπως για παράδειγμα ασθενείς υψηλού κινδύνου για έμφραγμα του μυοκαρδίου, προκειμένου να διαπιστωθεί αν αυτοί δείχνουν χαμηλότερη συχνότητα παθολογικών καταστάσεων που σχετίζονται με τη γήρανση.

“Αυτό έχει γίνει στο εργαστήριό μας και σε συνεργασία με ένα άλλο εργαστήριο στο Παρίσι, ένα από τα πιο μεγάλα εργαστήρια στον κόσμο που ασχολείται με την μελέτη του καρκίνου και το πως εξαρτάται από τη γήρανση”, πρόσθεσε ο κ. Ταβερναράκης.

Δείτε επίσης