Μπάρμπεκιου: Τα καρκινογόνα διαπερνούν το δέρμα

Με το καλοκαίρι να έρχεται, είναι μόνο θέμα χρόνου πριν κυριαρχήσουν οι γεύσεις και οι προτιμήσεις των ψημένων φαγητών. Αλλά υπάρχει ένα μειονέκτημα στο ψήσιμο του κρέατος στη σχάρα που μπορεί κυριολεκτικά να εισέλθει στο δέρμα σας: τα καρκινογόνα.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Environmental Science & Technology, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι το δέρμα είναι πιο σημαντική δίοδος για την πρόσληψη καρκινογόνων που παράγονται κατά τη διάρκεια της ψησταριάς σε σχέση με την εισπνοή. Διαπίστωσαν επίσης ότι τα ρούχα δεν μπορούν να προστατεύσουν πλήρως τα άτομα από αυτή την έκθεση.

Στις ΗΠΑ, το 70% των ενηλίκων κατέχει ψησταριά και πάνω από τους μισούς ψήνουν τουλάχιστον τέσσερις φορές το μήνα, σύμφωνα με την Ένωση Βιομηχανιών Μπάρμπεκιου.

Αλλά η ψησταριά παράγει μεγάλες ποσότητες πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων (PAH: polycyclic aromatic hydrocarbons). Αυτές οι καρκινογόνες ενώσεις μπορούν να προκαλέσουν αναπνευστικές ασθένειες και μεταλλάξεις στο DNA.

Τρώγοντας ψητά τρόφιμα είναι η πιο κοινή πηγή πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων που προκύπτουν από το μπάρμπεκιου. Αλλά σύμφωνα με μια μελέτη του Eddy Y. Zeng και συναδέλφων, οι παρευρισκόμενοι κοντά σε μπάρμπεκιου ήταν πιθανότατα εκτεθειμένοι σε σημαντική ποσότητα πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων μέσω της έκθεσης του δέρματος και της εισπνοής, ακόμη και αν δεν έτρωγαν τις ψητές τροφές.

Στηριζόμενη σε αυτή τη μελέτη, η ίδια ερευνητική ομάδα προσπάθησε να ποσοτικοποιήσει με μεγαλύτερη ακρίβεια την πρόσληψη πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων από το δέρμα μέσω των αναθυμιάσεων και των πτητικών σωματιδίων.

Οι ερευνητές χώρισαν τους εθελοντές σε ομάδες σε υπαίθριο με μπάρμπεκιου για να τους παρέχουν ποικίλους βαθμούς έκθεσης στο φαγητό και στον καπνό. Μετά την ανάλυση των δειγμάτων ούρων, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, όπως αναμενόταν, η διατροφή αντιπροσώπευε τη μεγαλύτερη ποσότητα έκθεσης σε πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες.

Ωστόσο, το δέρμα ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη διαδρομή έκθεσης, ακολουθούμενη από εισπνοή.

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι ενώ τα ρούχα μπορούν να μειώσουν την έκθεση του δέρματος σε πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες  βραχυπρόθεσμα, όταν το ρούχο είναι κορεσμένο με καπνό μπάρμπεκιου, το δέρμα μπορεί να πάρει σημαντικές ποσότητες αυτών των καρκινογόνων.

Οι ερευνητές προτείνουν να πλένονται τα ρούχα αμέσως μετά την αναχώρηση από την περιοχή ψησίματος για να μειωθεί η έκθεση.

Δείτε επίσης