Αυστραλοί ερευνητές προειδοποιούν ότι ένα βακτήριο, ο Επιδερμικός Σταφυλόκοκκος (Staphylococcus epidermidis), έχει γίνει ανθεκτικό σε όλα τα υπάρχοντα αντιβιοτικά και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές λοιμώξεις ή και θάνατο. Ο Επιδερμικός Σταφυλόκοκκος , εξαπλώνεται απαρατήρητος σε όλα τα νοσοκομεία του πλανήτη.
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature Microbiology, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης εντόπισαν τρεις μεταλλάξεις του πολυανθεκτικού επιδερμικού Σταφυλόκοκκου (Staphylococcus epidermidis) σε δείγματα από 10 χώρες, συμπεριλαμβανομένων και ευρωπαϊκών, που δεν μπορούν να ελεγχθούν από κανένα από τα υπάρχοντα αντιβιοτικά.
“Αν και ξεκινήσαμε να μελετάμε δείγματα από την Αυστραλία, η ανάλυση δειγμάτων από όλες τις χώρες έδειξε ότι ο Επιδερμικός Σταφυλόκοκκος είναι πανταχού παρόν. Φαίνεται να έχει εξαπλωθεί σε κάθε χώρα. Είναι συγγενής του θανατηφόρου MRSA, του Ανθεκτικού στη Μεθικιλλίνη Χρυσίζοντος Σταφυλόκοκκου, και φυσιολογικά ο Επιδερμικός Σταφυλόκοκκος υπάρχει στο δέρμα μας προσβάλλοντας κυρίως τους ηλικιωμένους ή τους ασθενείς που έχουν εμφυτεύσιμα υλικά, όπως καθετήρες ή μοσχεύματα”, ανέφερε ο Benjamin P. Howden, διευθυντής του Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας του αυστραλιανού πανεπιστημίου.
Ο Επιδερμικός Σταφυλόκοκκος μπορεί να αποβεί μοιραίος για τη ζωή σε ορισμένους ασθενείς, αφού είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί και οι λοιμώξεις που προκαλεί είναι πολύ σοβαρές.
Ο Howden και οι συνεργάτες του μελέτησαν εκατοντάδες δείγματα επιδερμικού σταφυλόκοκκου από 78 νοσοκομεία παγκοσμίως. Παρατήρησαν ότι μερικά στελέχη του βακτηρίου είχαν μια μικρή αλλαγή στο DNA τους που τα είχε κάνει ανθεκτικά σε δύο εκ των πιο διαδεδομένων αντιβιοτικών που χορηγούνται για την αντιμετώπιση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.
“Τα δύο αυτά αντιβιοτικά δεν σχετίζονται μεταξύ τους και δεν αναμέναμε μια μετάλλαξη να τα καθιστά ανίσχυρα”, είπαν οι ερευνητές.
Η εξάπλωση του Επιδερμικού Σταφυλόκοκκου αποδίδεται στην αυξημένη χρήση των αντιβιοτικών στις ΜΕΘ (Μονάδες Εντατικής Θεραπείας).
Να σημειωθεί ότι τα περισσότερα ισχυρά αντιβιοτικά είναι συνήθως πανάκριβα και πολύ τοξικά. Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι η χρήση μίγματος φαρμάκων για την πρόληψη της ανθεκτικότητας δεν είναι αποτελεσματική λύση (πάντως μια τελευταία μελέτη βρήκε ότι ο συνδυασμός των ήδη υπαρχόντων αντιβιοτικών μπορεί να είναι μια λύση αλλά θα χρειαστούν χρόνια για να εφαρμοστεί στην πράξη).
Άλλη αυστραλιανή μελέτη έχει προειδοποιήσει ότι τα νοσοκομειακά βακτήρια γίνονται όλο και πιο ανθεκτικά στα απολυμαντικά με βάση το αλκοόλ που συνήθως χρησιμοποιεί το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό σε ΜΕΘ και άλλους χώρους των νοσοκομείων.