Δυνητικά επικίνδυνα βακτήρια κρύβονται στις ντουζιέρες

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό American Society for Microbiology mBio από ερευνητές του Πανεπιστημίου Boulder, στο Κολοράντο, έδειξε ότι τα ντους περιέχουν λάσπη που μπορεί να κρύβει επικίνδυνα βακτήρια για σοβαρή πνευμονική νόσο.

Η ερευνητική ομάδα του προγράμματος Showerhead Microbiome Project εξέτασε το DNA από 656 οικιακές συσκευές ντους στις ΗΠΑ και σε 13 ευρωπαϊκές χώρες. Τα εσωτερικά των ντουζιέρων πλύθηκαν με ειδικά κιτ και τα δείγματα τοποθετήθηκαν σε αποστειρωμένες σακούλες που αξιολογήθηκαν.

Σύμφωνα με τον Noah Fierer από το Τμήμα Οικολογίας και Εξελικτικής Βιολογίας, του πανεπιστημίου Boulder, υπάρχει ένας “συναρπαστικός μικροβιακός κόσμος” που ζει στις κεφαλές των ντους και κάθε φορά που ένα άτομο κάνει ντους, εκτίθεται σε αυτά τα βακτήρια.

Πρόκειται κυρίως για μυκοβακτήρια εκ των οποίων τα περισσότερα είναι ακίνδυνα, αλλά ορισμένα από αυτά μπορεί να βλάψουν τους πνεύμονες. Τα μυκοβακτηρίδια αποτελούν είδη βακτηρίων που περιέχουν τρεις κύριους τύπους. Ένας από αυτούς είναι το σύμπλεγμα Mycobacterium tuberculosis που προκαλεί φυματίωση και οι άλλοι είναι το Mycobacterium leprae και το Mycobacterium lepromatosis που προκαλούν λέπρα ενώ. Μια άλλη κύρια ομάδα είναι τα μυοβακτηρίδια που μπορεί να προκαλέσουν πνευμονική νόσο, φλεγμονή λεμφαδένων, δερματικές παθήσεις και εκτεταμένες λοιμώξεις.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι υπήρχε υψηλότερη επικράτηση μυκοβακτηριδίων στα δείγματα του μεταλλικού σωλήνα του ντους σε περιοχές όπου οι ασθένειες των πνευμόνων είναι πιο συχνές. Αυτό περιελάμβανε περιοχές της Νότιας Καλιφόρνιας, της Νέας Υόρκης και της Φλόριντας. Αυτό, όπως επεσήμαναν, δείχνει ότι τα έργα που γίνονται για το νερό σε κάθε πόλη καθώς και τα ντους θα μπορούσαν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη μετάδοση μολύνσεων.

Επίσης, διαπιστώθηκε ότι τα νοικοκυριά στις ΗΠΑ επηρεάστηκαν περισσότερο από τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά. Και πιο πολύ επηρεάστηκαν τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν το δημοτικό νερό βρύσης.

Οι επιστήμονες είπαν ότι τα βακτήρια αναπτύσσονται και εμμένουν σε βιοφίλμ που επικαλύπτουν το εσωτερικό των ντους και των εύκαμπτων σωλήνων τους. Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία προσδιορισμού αλληλουχιών DNA, κατάφεραν να εντοπίσουν ποια είδη βακτηρίων ζουν στο στόμιο της ντουζιέρας και σε τι ποσότητα.

Όπως εξήγησαν, όλα τα είδη των βακτηρίων έχουν δυστυχώς, γίνει ανθεκτικά στα απολυμαντικά με βάση το χλώριο, ειδικά στις ΗΠΑ όπου χρησιμοποιούνται εκτενώς από τα νοικοκυριά. Στην Ευρώπη, τα μυκοβακτηρίδια δεν έχουν αναπτύξει ακόμη αντίσταση στα απολυμαντικά.

Πηγή: Ecological Analyses of Mycobacteria in Showerhead Biofilms and Their Relevance to Human Health.

Δείτε επίσης