Η απρόβλεπτη μείωση του εισοδήματος σχετίζεται με κίνδυνο καρδιοπάθειας

Δεν έχει δοθεί μεγάλη προσοχή στην μεταβλητότητα του εισοδήματος ως αιτία πτωχής υγείας αλλά υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι είναι υπαρκτή αυτή η σχέση.

Τώρα μια αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Circulation βρήκε ότι η ξαφνική και απρόβλεπτη μείωση του προσωπικού εισοδήματος ενός ανθρώπου, ακόμη κι αν έχει συμβεί σε νεαρή ηλικία, σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για καρδιοπάθεια και πρόωρο θάνατο. Τα στοιχεία αντλήθηκαν από την CARDIA study (Coronary Artery Risk Development in Young Adults).

Ο ερευνητές, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Tali Elfassy της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι, στη Φλόριντα, εξέτασαν δεδομένα για 3.937 άτομα ηλικίας 23-35 ετών το 1990. Τα άτομα αυτά παρακολουθήθηκαν για 15 χρόνια, μέχρι το 2015. Μεταξύ άλλων, ερευνήθηκαν οι περιπτώσεις που το εισόδημα των συμμετεχόντων είχε απότομα πέσει τουλάχιστον 25%. Τα επόμενα 10 χρόνια, από το 2005 μέχρι το 2015, καταγράφηκαν 106 καρδιαγγειακά επεισόδια και συνολικά 164 θάνατοι από διάφορες αιτίες.

Διαπιστώθηκε ότι οι μεγαλύτερες απώλειες προσωπικού εισοδήματος σχετίζονταν με σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο πρόωρου θανάτου και υπερδιπλάσιο κίνδυνο για έμφραγμα, εγκεφαλικό, καρδιακή ανεπάρκεια ή άλλη καρδιοπάθεια, σε σχέση με όσους ανθρώπους που είχαν σχετικά σταθερό εισόδημα.

Υπάρχουν διάφορες τρόποι με τους οποίους η μεταβλητότητα του εισοδήματος επηρεάζει τα αποτελέσματα της υγείας.

Πρώτον, η αστάθεια συνεπάγεται επεισόδια χαμηλότερου εισοδήματος. Στην παρούσα μελέτη, τα άτομα στην ομάδα υψηλότερης μεταβλητότητας είχαν πράγματι χαμηλότερο βασικό εισόδημα. Το χαμηλό εισόδημα συνδέεται με μια σειρά από ανθυγιεινές συμπεριφορές όπως το αλκοόλ, το κάπνισμα και η ανεπαρκή σωματική δραστηριότητα, που μπορούν να λειτουργήσουν ως μεσολαβητικοί παράγοντες για καρδιαγγειακά επεισόδια.

Επιπλέον, το προστατευτικό όφελος των κοινωνικών δικτύων και πόρων για ανθρώπους με σταθερά χαμηλό εισόδημα μπορεί να μην είναι διαθέσιμο σε άτομα με απρόβλεπτη μείωση εισοδήματος. Το άγχος είναι ένας άλλος παράγοντας που εμπλέκεται.

Τέλος, η μεταβλητότητα του εισοδήματος έχει αποδειχθεί ότι σχετίζεται με αυξήσεις στην αρτηριακή πίεση, η οποία επίσης μπορεί να προκληθεί από άγχος.

«Η αστάθεια του εισοδήματος αποτελεί αυξανόμενη απειλή για τη δημόσια υγεία», δήλωσε η Tali Elfassy και τόνισε ότι μετά το 1980 αυξάνει σταδιακά όχι μόνο η εισοδηματική ανισότητα, αλλά και η εισοδηματική ανασφάλεια.

Πηγή: Associations of Income Volatility With Incident Cardiovascular Disease and All-Cause Mortality in a US Cohort.

Δείτε επίσης