Η αθηροσκλήρωση συνδέεται με τον κακό ύπνο

Οι άνθρωποι που συνήθως κοιμούνται κάτω από 6 ώρες το βράδυ αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακή πάθηση, σε σχέση με όσους κοιμούνται 7-8 ώρες, σύμφωνα με μια ισπανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American College of Cardiology.

Ο λίγος ύπνος, ιδίως αν είναι κακής ποιότητας, αυξάνει τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης, δηλαδή τον σχηματισμού λιπώδους πλάκας στο εσωτερικό των αρτηριών, κάτι που προκαλεί τη στένωσή τους, σύμφωνα με τη μελέτη. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η έλλειψη ύπνου αυξάνει διάφορους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως τα επίπεδα σακχάρου, αρτηριακής πίεσης, φλεγμονής και παχυσαρκίας.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον José M. Ordovás του Εθνικού Κέντρου Καρδιαγγειακών Ερευνών στη Μαδρίτη και του Πανεπιστημίου Ταφτς των ΗΠΑ, ανέλυσαν στοιχεία για 3.974 άτομα με μέση ηλικία 46 ετών (χωρίς καρδιολογικό ιστορικό). Αφού χωρίστηκαν σε ομάδες ανάλογα με τη διάρκεια του ύπνου τους, υποβλήθηκαν σε διάφορες εξετάσεις (υπέρηχους, τομογραφίες καρδιάς κ.α.).

Διαπιστώθηκε ότι όσοι κοιμούνταν λιγότερες από 6 ώρες, ήταν, κατά μέσο όρο, 27% πιθανότερο να έχουν αθηροσκλήρωση, σε σχέση με όσους κοιμούνταν 7-8 ώρες. Όσοι έκαναν και κακό ύπνο, ήταν 34% πιθανότερο να έχουν αθηροσκλήρωση, σε σχέση με όσους κοιμούνταν καλά. Η ποιότητα του ύπνου συναρτάται με το πόσες φορές ξυπνά κανείς τη νύχτα και πόσο κινητικός και ανήσυχος είναι κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Η μελέτη χρησιμοποίησε υπερσύγχρονη 3D τεχνολογία για τη μέτρηση της αθηροσκλήρωσης σε όλο το σώμα, όχι μόνο στην καρδιά.

Οι ερευνητές είναι ότι «είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι ο λιγότερος ύπνος, που όμως είναι καλής ποιότητας, μπορεί να αντισταθμίσει τις επιβλαβείς επιπτώσεις της μικρότερης διάρκειας του».

Ακόμη, βρέθηκαν ενδείξεις ότι ο καθημερινός ύπνος πάνω από 8 ώρες επίσης μπορεί να σχετίζεται με αυξημένη πιθανότητα αθηροσκλήρωσης.

Τέλος, παρατηρήθηκε ότι όσοι κοιμούνται λίγο και άσχημα, κάνουν μεγαλύτερη κατανάλωση αλκοόλ και καφέ. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι «εξαιτίας του αλκοόλ, μπορεί κάποιος να ξυπνήσει μετά από λίγη ώρα ύπνου και μετά θα δυσκολευθεί να ξανακοιμηθεί, αλλά κι αν τελικά κοιμηθεί, δεν θα κάνει καλό ύπνο».

Όσο για τον καφέ, ανέφεραν ότι αν κάποιος μεταβολίζει γρήγορα την καφεΐνη δεν θα έχει πρόβλημα να κοιμηθεί, αν όμως έχει αργό μεταβολισμό της καφεΐνης , τότε θα επηρεαστεί αρνητικά ο ύπνος του.

Πηγή: Association of Sleep Duration and Quality With Subclinical Atherosclerosis.

Δείτε επίσης