Δεν υπάρχει απόδειξη ότι το πρωινό βοηθά στο αδυνάτισμα

Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι το πρωινό, το οποίο θεωρείται από πολλούς ειδικούς ως το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, βοηθά στο αδυνάτισμα, σύμφωνα με μια αυστραλιανή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό British Medical Journal.

Η μελέτη συμπέρανε ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να υποστηρίζουν την άποψη ότι η κατανάλωση πρωινού συμβάλλει στο χάσιμο βάρους, ούτε ότι η αποφυγή του οδηγεί σε αύξηση του βάρους.

Στην πραγματικότητα, τα ευρήματα δείχνουν ότι η καθημερινή κατανάλωση θερμίδων είναι μεγαλύτερη στους ανθρώπους που τρώνε πρωινό. Το να μην τρώει κάποιος πρωινό δεν του ανοίγει περισσότερο την όρεξη αργότερα μέσα στη μέρα, ώστε να κερδίσει παραπανίσια κιλά.

Οι ερευνητές του Monash University της Μελβούρνης, με επικεφαλής τη Φλάβια Τσικουτίνι του Τμήματος Επιδημιολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας και Προληπτικής Ιατρικής, αξιολόγησαν 13 τυχαιοποιημένες και ελεγχόμενες κλινικές δοκιμές, κυρίως από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, που κάλυπταν τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.

Η μετα-ανάλυση βρήκε ότι η συνολική κατανάλωση θερμίδων είναι μεγαλύτερη σε όσους τρώνε πρωινό (κατά μέσο όρο 260 περισσότερες θερμίδες την ημέρα), σε σχέση με όσους δεν τρώνε. Επίσης, όσοι δεν καταναλώνουν πρωινό έχουν κατά μέσο όρο σχεδόν μισό κιλό μικρότερο βάρος σε σχέση με όσους τρώνε καθημερινά.

Ακόμη, δεν βρέθηκε να υπάρχει κάποια σημαντική διαφορά στον ρυθμό μεταβολισμού ανάμεσα σε όσους τρώνε πρωινό και σε όσους το αποφεύγουν. Οι τελευταίοι, σύμφωνα με τη νέα μελέτη, παρά την περί του αντιθέτου πεποίθηση, δεν νιώθουν συνήθως πιο πεινασμένοι το μεσημέρι.

“Αυτή η μελέτη δείχνει ότι η προσθήκη πρωινού μπορεί να μην είναι μια καλή στρατηγική για την απώλεια βάρους, ανεξάρτητα από την καθιερωμένη συνήθεια του πρωινού”, γράφουν οι συγγραφείς. Και προσθέτουν: “Προσοχή απαιτείται όταν συστήνετε πρωινό για απώλεια βάρους σε ενήλικες, καθώς θα μπορούσε να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα”.

Ωστόσο, μια προειδοποίηση είναι ότι μια μελέτη έχει υποδείξει ότι η παράληψη του πρωινού συνδέεται με την χειρότερη υγεία της καρδιάς. Μια μεγάλη μελέτη το 2013, που παρακολούθησε σχεδόν 27.000 άνδρες εργαζόμενους στην υγειονομική περίθαλψη πάνω από 16 χρόνια, έδειξε ότι η παράλειψη του πρωινού συνδέεται με 27% αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, ακόμη και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη σχεδόν κάθε άλλη μεταβλητή που μπορεί να επηρεάσει τη σχέση. Ο λόγος μπορεί να είναι επειδή οι άνθρωποι αντισταθμίζουν τις «χαμένες» θερμίδες με ανθυγιεινούς τρόπους αργότερα την ημέρα – αλλά μπορεί να συμβαίνουν και άλλα πράγματα. Η υπέρβαση του πρωινού μπορεί, τουλάχιστον σε μερικούς ανθρώπους, να βάλει το σώμα σε κατάσταση στρες, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει τον μεταβολισμό και την καρδιαγγειακή υγεία.

Δείτε επίσης