Μικρότερο κίνδυνο να νοσήσουν από ουρική αρθρίτιδα (γνωστή μερικές φορές και ως ποδάγρα) έχουν όσοι ακολουθούν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, σύμφωνα με μελέτη του Καθολικού Πανεπιστημίου Fu-Jen, στην Ταϊβάν.
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως εκείνοι που σταμάτησαν να τρώνε κρέας είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ουρική αρθρίτιδα.
Οι εξετάσεις έδειξαν επίσης ότι οι χορτοφάγοι είχαν χαμηλότερα επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα τους – το ουρικό οξύ σχετίζεται με την πρόκληση ουρικής αρθρίτιδας σε ένα σημαντικό ποσοστό ασθενών.
Οι πουρίνες
Οι ειδικοί ανέλυσαν ερωτηματολόγια που συμπλήρωσαν 13.935 άτομα για τη διατροφή τους και τα συσχέτισαν με το ιστορικό υγείας των εθελοντών.
Τα δεδομένα για 4.903 συμμετέχοντες λήφθηκαν από μία μελέτη που είχε παρακολουθήσει και τα επίπεδα ουρικού οξέος των εθελοντών ενώ οι υπόλοιποι 9.032 είχαν λάβει μέρος σε μία άλλη μελέτη για την χορτοφαγία.
Η κατανάλωση χόρτων σχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας, ενώ τα χαμηλότερα επίπεδα του ουρικού οξέος είχαν οι βίγκαν – αυτοί που δεν έτρωγαν κρέας, αυγά κι γαλακτοκομικά. Αυτοί που κατανάλωναν γάλα και αυτά είχαν μικρότερα επίπεδα ουρικού οξέος από τους κρεατοφάγους.
Οι ερευνητές εντόπισαν μια σημαντική διαφορά στη συγκέντρωση του ουρικού οξέος στο αίμα μεταξύ των βίγκαν και των παμφάγων τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες.
«Η χορτοφαγική δίαιτα συγκρινόμενη με μία μη χορτοφαγική δίαιτα διαπιστώθηκε πως συσχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας», έγραψαν οι επιστήμονες.
Αιτιολόγησαν το συμπέρασμά τους λέγοντας πως το κρέας και τα θαλασσινά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες οι οποίες είναι γνωστό από προηγούμενες μελέτες ότι αυξάνουν το ουρικό οξύ στο αίμα.