Μη αλκοολική στεατοηπατοπάθεια: Είναι μια από τις αιτίες η γλυφοσάτη;

Σε μια νέα μελέτη, την πρώτη στο είδος της, οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στο Σαν Ντιέγκο, αναφέρουν ότι βρήκαν συσχέτιση μεταξύ της γλυφοσάτης και ορισμένων αρνητικών επιπτώσεων στο ανθρώπινο ήπαρ.

H γλυφοσάτη (glyphosate) είναι το κύριο συστατικό του δημοφιλούς φυτοφαρμάκου Roundup της εταιρείας Monsanto. Ψεκάζεται σε γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες και σε πολλές μη γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες σιτηρών ενώ βρίσκεται στα προϊόντα αυτών των καλλιεργειών κατά τη συγκομιδή.

Μελέτες στο παρελθόν έχουν δείξει ότι τα τρωκτικά που τρέφονται διαχρονικά με μια χαμηλή δόση γλυφοσάτης εμφανίζουν σημάδια ηπατοτοξικότητας, συμφόρηση ήπατος, νέκρωση και βλάβες στο DNA στα κύτταρα του ήπατος.

H γλυφοσάτη είναι το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο ζιζανιοκτόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αναπτύχθηκε και κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από την αγροχημική γίγαντα της Monsanto στη δεκαετία του 1970 και οι πωλήσεις της αντιπροσωπεύουν περίπου το 50% των ετησίων εσόδων της εταιρείας.

Είναι αιτία της μη αλκοολικής στεατοηπατοπάθειας;

Ο Δρ. Paul Mills, καθηγητής και επικεφαλής του Τμήματος Οικογενειακής Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας, εξηγεί ότι εξετάστηκε η παρουσία της γλυφοσάτης σε δείγματα ούρων δύο ομάδων ανθρώπων: μιας ομάδας που είχε διαγνωστεί με μη αλκοολική στεατοηπατοπάθεια και μιας άλλης ομάδας χωρίς αυτή την πάθηση.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα ούρων από 93 ασθενείς με μέσο Δείκτη Μάζας Σώματος 31,8. Με βιοψίες ήπατος καθορίστηκε η παρουσία ή η απουσία της μη αλκοολικής στεατοηπατοπάθειας.

Οι αναλύσεις έδειξαν ότι ανεξαρτήτως ηλικίας, φυλής, παχυσαρκίας, εθνικότητας ή διαβήτη, τα υπολείμματα της γλυφοσάτης ήταν σημαντικά υψηλότερα σε ασθενείς με μη αλκοολική στεατοηπατοπάθεια.

Όπως είπε ο Mills, τα ευρήματα αυτά συνδυαστικά με τα αποτελέσματα ζωικών μελετών επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της εμπορικής χρήσης της γλυφοσάτης στην διατροφική αλυσίδα, η οποία σημειωτέον έχει αυξηθεί τα τελευταία 25 χρόνια, και της συχνότητας της μη αλκοολικής στεατοηπατοπάθειας στις ΗΠΑ όπου παρατηρείται άνοδος τις δύο τελευταίες δεκαετίες.

Επόμενος στόχος των ερευνητών είναι να εντάξουν στο δείγμα της μελέτης του μια επιπλέον ομάδα ασθενών που κάνουν διατροφή μόνο με βιολογικά προϊόντα, ώστε να δουν αν μια διατροφή χωρίς παρουσία φυτοφαρμάκων επηρεάζει τους βιοδείκτες της ηπατικής νοσηρότητας.

“Τα αυξανόμενα επίπεδα γλυφοσάτης στα ούρα των ανθρώπων συσχετίζονται με την κατανάλωση φυτών που έχουν υποστεί επεξεργασία με Roundup στη διατροφή μας”, δήλωσε ο Mills. Ενώ αυτή η μελέτη δείχνει μια σχέση μεταξύ έκθεσης σε ένα ζιζανιοκτόνο και ηπατικής νόσου σε ανθρώπους, ο Mills δήλωσε ότι πολλά πρέπει να ερευνηθούν ακόμα. “Υπάρχουν τόσες πολλές συνθετικές χημικές ουσίες στις οποίες είμαστε εκτεθειμένοι”, είπε. “Μετρήσαμε μόνο ένα.”

Να σημειωθεί ότι προσφάτως η Monsanto -η οποία έχει εξαγοραστεί από την φαρμακευτική εταιρεία Bayer- καταδικάστηκε από αμερικανικό δικαστήριο να καταβάλλει μια μεγάλη χρηματική αποζημίωση σε ζευγάρι καρκινοπαθών.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Clinical Gastroenterology and Hepatology.

Δείτε επίσης