Περιοδοντίτιδα: Καλύτερη προστασία με την ηλεκτρική οδοντόβουρτσα

Η χρήση της ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας αντί της παραδοσιακής βοηθά καλύτερα να μη χαθούν τα δόντια του λόγω περιοδοντίτιδας, σύμφωνα με μια γερμανική έρευνα.

Η 11ετής μελέτη, με επικεφαλής τον Δρ. Βινάι Πιτσίκα του πανεπιστημίου του Γκράιφσβαλντ, περιέλαβε 2.819 ενηλίκους. Από αυτούς, ηλεκτρική οδοντόβουρτσα χρησιμοποιούσε το 18% στην αρχή της έρευνας και το 37% στο τέλος της μετά από 11 χρόνια.

«Οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες έχουν γίνει όλο και πιο δημοφιλείς σε όλες τις ηλικίες, όμως λίγες μελέτες έχουν ελέγξει την αποτελεσματικότητα τους σε βάθος χρόνου. Η έρευνα αυτή αναδεικνύει τα συγκριτικά οφέλη της ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας για τη διατήρηση της στοματικής υγιεινής και την επιβράδυνση της περιοδοντίτιδας», ανέφερε ο Δρ. Πιτσίκα.

Όσοι έκαναν χρήση ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας, είχαν κατά μέσο όρο 20% μικρότερη απώλεια δοντιών σε σχέση με τους χρήστες της παραδοσιακής οδοντόβουρτσας.

Τα οφέλη ήταν ελαφρώς μεγαλύτερα για όσους χρησιμοποιούσαν ηλεκτρική οδοντόβουρτσα τακτικά (τουλάχιστον δύο φορές τη μέρα). Επίσης το όφελος ήταν πιο ορατό για όσους δεν είχαν περιοδοντίτιδα ή είχαν μια ήπια μορφή της και όχι για όσους είχαν σοβαρή περιοδοντίτιδα.

Η περιοδοντίτιδα καταστρέφει σταδιακά το οστό που περιβάλλει το δόντι, με τελική συνέπεια την απώλεια του τελευταίου.

Η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα, σύμφωνα με τη μελέτη, βοηθά τα δόντια να παραμένουν καλύτερα στερεωμένα στα ούλα και στα οστά. Όταν όμως η περιοδοντίτιδα έχει προχωρήσει, δεν μπορεί να αποτρέψει την απώλεια των δοντιών.

«Οι άνθρωποι που ήδη έχουν σχετικά καλή στοματική υγιεινή και μικρή περιοδοντική βλάβη, φαίνεται να ωφελούνται περισσότερο από την ηλεκτρική οδοντόβουρτσα, η οποία είναι πολύ πιο αποτελεσματική ως προληπτικό εργαλείο και όχι όταν η περιοδοντίτιδα έχει ήδη προχωρήσει, οπότε οι άνθρωποι χρειάζονται πλέον περιοδοντική θεραπεία», δήλωσε ο Δρ. Πιτσίκα.

Η μελέτη δεν διαπίστωσε η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα βοηθά στην καταπολέμηση της τερηδόνας.

Όπως είπε ο Δρ. Πιτσίκα, «υποθέτουμε ότι το φθόριο παίζει μεγαλύτερο ρόλο στην πρόληψη της τερηδόνας».

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Journal of Clinical Periodontology της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Περιοδοντολογίας.

Δείτε επίσης