Άνδρες και γυναίκες προτιμούν σύντροφο με παρόμοια μυρωδιά

Σε όλα τα ζώα, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων, η οσμή – η παλαιότερη από τις πέντε αισθήσεις – παίζει κύριο ρόλο σε πολλές συμπεριφορές που είναι απαραίτητες για την επιβίωση και την αναπαραγωγή.

Σύμφωνα με νέα έρευνα σημαντικό ρόλο στην επιλογή συντρόφου φαίνεται να παίζει η μυρωδιά του σώματος. Το συμπέρασμα είναι ότι τα άτομα που έχουν παρόμοια μυρωδιά σώματος έλκονται μεταξύ τους, αν και αυτό μπορεί να επηρεαστεί από τα άτομα που λαμβάνουν αντισυλληπτικά. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Physiology & Behavior.

Στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Σκωτία, 30 ετεροφυλόφιλα ζευγάρια που ήταν σε σχέση για τουλάχιστον έξι μήνες παρείχαν δείγματα σωματικών οσμών – με και χωρίς αποσμητικό σώματος.

Ακολούθως, από άλλους συμμετέχοντες, ζητήθηκε να μυρίσουν τα δείγματα και να αξιολογήσουν αν έμοιαζαν μεταξύ τους. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι φυσικές οσμές του σώματος των συντρόφων ήταν πιο παρόμοιες σε σχέση με τα δείγματα που λαμβάνονται από τυχαία ζεύγη.

«Τα αποτελέσματα δείχνουν μία προτίμηση προς συντρόφους με παρόμοια μυρωδιά», σημείωσε η επικεφαλής της μελέτης Δρ. Caroline Allen.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης πόσο ευτυχισμένα έμοιαζαν με τη σχέση τους τα ζευγάρια διαπιστώνοντας ότι οι άνδρες, όσο πιο πολύ έμοιαζε η μυρωδιά του σώματός τους με εκείνη της συντρόφου τους, τόσο πιο χαρούμενοι ήταν.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να μην ασκούνται, να αποφεύγουν την κατανάλωση τροφών με έντονες μυρωδιές και να κοιμούνται μόνοι τους, πράγματα που θα μπορούσαν ενδεχομένως να επηρεάσουν την πραγματική τους μυρωδιά.

Οι ερευνητές επέλεξαν τα συμμετέχοντα ζευγάρια έτσι ώστε τα μισά ζεύγη να είχαν συναντηθεί ενώ η γυναίκα είχε χρησιμοποιήσει ορμονικά αντισυλληπτικά όπως το χάπι. Η ερευνητική ομάδα ήταν σε θέση να επικυρώσει το συμπέρασμα άλλων μελετών ότι τα αντισυλληπτικά μπορούν να αλλάξουν τις αρχικές αντιλήψεις της οσμής και ως εκ τούτου πιθανώς να επηρεάσουν την επιλογή των συντρόφων – τα ζευγάρια που χρησιμοποιούν αντισυλληπτικά μοιάζουν λιγότερο ως προς την μυρωδιά τους.

Δείτε επίσης