Ο ύπνος συνδέεται με καλύτερη ποιότητα σπέρματος

Οι άνδρες που κοιμούνται νωρίς είναι ευκολότερο να τεκνοποιήσουν, υποστηρίζει μια νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Aarhus της Δανίας και παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας (ESHRE) στη Βιέννη.

Η μελέτη εξέτασε το μοτίβο του ύπνου περίπου 100 ανδρών που επισκέπτονταν κλινικές γονιμότητας στη Δανία. Από τους συμμετέχοντες οι 48 είχαν υγιές σπέρμα και οι 56 είχαν χαμηλή ποιότητα σπέρματος.

Διαπιστώθηκε  ότι οι άνδρες που κοιμούνται νωρίτερα από τις 10.30 το βράδυ έχουν έως και τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν καλύτερη ποιότητα σπέρματος, ενώ όσοι κοιμούνται 8 ώρες συνολικά κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι, επίσης, πιο πιθανό να έχουν υγιές σπέρμα σε σχέση με εκείνους που κοιμούνται λιγότερες από 7 ώρες.

Η έλλειψη ύπνου αποδείχθηκε ακόμα πιο επιβλαβής, καθώς, σύμφωνα με την έρευνα, οι άνδρες που κοιμούνταν λιγότερες από 7 ώρες το βράδυ είχαν εξαπλάσιες πιθανότητες να έχουν κακή ποιότητα σπέρματος.

Οι ειδικοί στον τομέα της γονιμότητας δηλώνουν πως τα ζευγάρια που θέλουν να αποκτήσουν παιδί θα πρέπει να προσπαθήσουν να περιορίσουν τους περισπασμούς που ίσως κρατούν τους μέλλοντες γονείς ξύπνιους τα βράδια, όπως το να χαζεύουν στο κινητό τους ή να βλέπουν τηλεόραση μέχρι αργά.

Ο ύπνος διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση των ορμονών και των επιπέδων του στρες, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν τη γονιμότητα. Επιπλέον, το στρες λόγω έλλειψης ύπνου μπορεί να προκαλέσει υπερδραστηριότητα στο ανοσοποιητικό σύστημα, που έμμεσα μπορεί να βλάψει και το σπέρμα.

Δείτε επίσης