Διαβήτης: Αποτελεσματική αντιμετώπιση με αδυνάτισμα

Προηγούμενες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι βραχυπρόθεσμα ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να αντιστραφεί με την προσκόλληση σε μια δίαιτα μειωμένων θερμίδων που επιφέρει μείωση του σωματικού βάρους.

Τώρα μια βρετανική μελέτη που ονομάζεται DiRECT και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό το Lancet Diabetes & Endocrinology βρήκε ότι η αντιστροφή του διαβήτη τύπου 2 είναι εφικτή για τουλάχιστον δύο χρόνια, μετά την απώλεια βάρους. Οι ερευνητές χαρακτήρισαν τα ευρήματα “εξαιρετικά συναρπαστικά”.

Ο καθηγητής Roy Taylor από το Newcastle University -ο οποίος διεξήγαγε τη δοκιμή με τον καθηγητή Mike Lean από το Glasgow University- δήλωσε ότι τα ευρήματα καταρρίπτουν αυτό που συχνά λέγεται ότι ο διαβήτης τύπου 2 είναι μια αναπόφευκτα εξελισσόμενη ασθένεια.

Η μελέτη DiRECT παρακολούθησε τους συμμετέχοντες για αρκετό καιρό μετά την ολοκλήρωση μιας δίαιτας υποκατάστασης (βασισμένης σε σούπες και σε ροφήματα) και διαπίστωσε ότι τα δύο τρίτα αυτών που έχασαν τουλάχιστον 10-11 κιλά, παρέμειναν “ελεύθεροι” από την ασθένεια μετά από δύο χρόνια. Η διατήρηση ενός χαμηλότερου σωματικού βάρους ήταν ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση του διαβήτη σε καθεστώς “ύπνωσης”.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η αυστηρή δίαιτα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στη μείωση του λίπους που περιβάλλει το πάγκρεας, βοηθώντας έτσι την αποκατάσταση της λειτουργίας του που δεν είναι άλλη από την παραγωγή ινσουλίνης.

Ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Newcastle και της Γλασκώβης συνέστησαν σε 300 ασθενείς μια διατροφή περίπου 800 θερμίδων την ημέρα. Οι ασθενείς που συμμετείχαν στη μελέτη, ηλικίας από 20 έως 65 ετών, πάλευαν έξι χρόνια με την κατάστασή τους, λαμβάνοντας φάρμακα για να ελέγξουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα τους.

Έναν χρόνο μετά, το 46% των ατόμων, που ακολούθησε την ολιγοθερμιδική διατροφή είχε απαλλαγεί από τον διαβήτη. Οι συμμετέχοντες ανέκτησαν κάποιο βάρος, όπως αναμενόταν, μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου έτους. Έτσι, δύο χρόνια αργότερα, το 36% των ατόμων, που ακολούθησε τη δίαιτα παρέμεινε σε ύφεση.

Οι συμμετέχοντες θεωρήθηκε ότι απαλλάχτηκαν από τη νόσο εάν είχαν μακροπρόθεσμα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους (HbA1c) κάτω από 48 mmol / mol (6,5%) χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιήσουν οποιαδήποτε φάρμακα. Η μέση τιμή HbA1c μειώθηκε από αρχικά 60 mmol / mol  σε 54 mmol / mol στο τέλος του δεύτερου έτους. Η χρήση φαρμάκων για διαβήτη μειώθηκε από το 75%  στο 40%.

Συγκριτικά, η μέση τιμή της HbA1c παρέμεινε παρόμοια (58 mmol / mol έναντι 59 mmol / mol) σε όσους έλαβαν την τυπική περίθαλψη – ομάδα ελέγχου. Σ’ αυτήν την ομάδα, το ποσοστό των ατόμων που έλαβαν φάρμακα αυξήθηκε από 77% σε 84%.

Όπως ήταν αναμενόμενο, τα καλύτερα αποτελέσματα στην ομάδα παρέμβασης παρατηρήθηκαν σε όσους έχασαν το περισσότερο βάρος. Για την ακρίβεια, το 64% των ατόμων, που έχασε τουλάχιστον 11 κιλά, παρέμεινε χωρίς διαβήτη μετά από δύο χρόνια.

Ο Taylor είπε: «Γνωρίζουμε τώρα τη βιολογική φύση αυτής της αναστρέψιμης κατάστασης. Ωστόσο, όλοι όσοι βρίσκονται σε ύφεση πρέπει να γνωρίζουν ότι μέχρι σήμερα υπάρχουν αποδείξεις ότι ο διαβήτης τύπου 2 θα επιστρέψει σε περίπτωση που επανέλθουν τα κιλά».

Ο Lean δήλωσε: «Αποδεικνύοντας ότι ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να τεθεί σε ύφεση για δύο χρόνια σε περισσότερα από τα δύο τρίτα των ανθρώπων, αν χάσουν πάνω από 10 κιλά, είναι εξαιρετικά συναρπαστικό». Και πρόσθεσε: «Αν επιτραπεί η πρόοδος, ο διαβήτης τύπου 2 καταστρέφει. Η εργασία μας έχει επίσης δείξει ότι αυτό το πρόγραμμα διαχείρισης βάρους είναι σχετικά φθηνό σε σύγκριση με τη μακροπρόθεσμη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2, και αυτό παρέχει μια αναγκαιότητα για μετατόπιση των πόρων με σκοπό την απαλλαγή της ασθένειας».

Να σημειωθεί ωστόσο ότι ο διαβήτης τύπου 2 είναι κάτι περίπλοκο και αυτή η προσέγγιση δεν λειτουργεί για όλους.

Δείτε επίσης