Τα βιολογικά μήλα έχουν μεγαλύτερη ποικιλία βακτηρίων από τα συμβατικά

Οι ωμές τροφές έχουν πολλά βακτήρια. Για παράδειγμα, καταναλώνουμε περίπου 100 εκατομμύρια βακτήρια με ένα μήλο. Ωστόσο η βακτηριακή σύνθεση είναι σημαντικά διαφορετική μεταξύ των βιολογικών και των συμβατικών μήλων.

Τα μήλα είναι από τα πιο γνωστά φρούτα παγκοσμίως. Η παραγωγή τους αυξάνεται συνεχώς, και φτάνει περίπου στα 83 εκατομμύρια τόννους το χρόνο παγκοσμίως. Ένα μήλο έχει αρκετές φυτικές ίνες (3-5 γρ.), αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα, τα οποία στο σύνολό τους προσφέρουν αρκετά οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό. Όσον αφορά τις θερμίδες αποδίδει 65 θερμίδες ανά 125 γραμμάρια, ενώ αποτελείται από νερό σε ποσοστό περίπου 84%.

Αλλά εκτός από τις φυτικές ίνες και τα φλαβονοειδή, καταναλώνουμε και πολλά μικρόβια όταν τρώμε μήλα. Είναι καλό ή κακό αυτό; Εξαρτάται ίσως από το πώς καλλιεργήθηκαν τα μήλα.

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Microbiology δείχνει ότι τα βιολογικά μήλα φιλοξενούν μια πιο ποικιλόμορφη και ισορροπημένη βακτηριακή κοινότητα σε σχέση με τα συμβατικά, κάτι που τα κάνει πιο υγιεινά.

«Τα βακτήρια, οι μύκητες και οι ιοί στο φαγητό μας αποικίζουν προσωρινά το έντερο μας», λέει η καθηγήτρια Gabriele Berg, από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Γκρατς, στην Αυστρία. Το μαγείρεμα σκοτώνει τα περισσότερα από αυτά, έτσι τα ωμά φρούτα και λαχανικά είναι ιδιαίτερα σημαντικές πηγές βακτηρίων εντέρου.

Συνολικά, τα βιολογικά και συμβατικά μήλα καταλάμβαναν παρόμοιο αριθμό βακτηρίων. «Συνδυάζοντας τους μέσους όρους, υπολογίζουμε ότι ένα τυπικό μήλο των 240 γρ. περιέχει περίπου 100 εκατομμύρια βακτήρια», είπε η Berg.

Η πλειονότητα των βακτηρίδων είναι στους σπόρους, με τη σάρκα να αντιπροσωπεύει το δεύτερο μεγαλύτερο μέρος. Έτσι, αν απορρίψετε τον πυρήνα η πρόσληψή σας μειώνεται στα 10 εκατομμύρια.

Όταν πρόκειται για την υγεία των εντέρων, η ποικιλία είναι το σημαντικό  και από αυτή την άποψη, τα βιολογικά μήλα φαίνεται να έχουν πλεονέκτημα. «Τα βιολογικά μήλα προσφέρουν μια πολύ πιο ποικιλόμορφη και ξεχωριστή βακτηριακή κοινότητα, σε σύγκριση με τα συμβατικά» εξηγεί η Berg.

Αυτή η ποικιλία και η ισορροπία αναμένεται να περιορίσει την υπερανάπτυξη οποιουδήποτε είδους. Προηγούμενες μελέτες έχουν αναφέρει αρνητική συσχέτιση μεταξύ της αφθονίας των ανθρώπινων παθογόνων μικροοργανισμών και της μικροβιακής ποικιλομορφίας των νωπών προϊόντων.

Συγκεκριμένες ομάδες βακτηρίων που είναι γνωστές για τις δυνατότητες να επηρεάζουν την υγεία βρίσκονται πιο πολύ στα οργανικά μήλα.

Το Escherichia-Shigella, μια ομάδα βακτηρίων που περιλαμβάνει γνωστά παθογόνα, βρέθηκε στα περισσότερα συμβατικά δείγματα μήλων, αλλά πουθενά στα οργανικά μήλα. Για τα ευεργετικά Lactobacilli, που έχουν προβιοτική φήμη, το αντίστροφο ήταν αλήθεια. Το μεθυλοβακτήριο, που είναι γνωστό από το γεγονός ότι ενισχύει τη βιοσύνθεση ορισμένων ενώσεων που δίνουν γεύση φράουλας, ήταν σημαντικά πιο άφθονο στα οργανικά μήλα – και ειδικά στα δείγματα φλούδας και σάρκας.

Να σημειωθεί ότι τα μικροβιολογικά και αντιοξειδωτικά προφίλ των φρούτων και των λαχανικών μπορεί να γίνουν μια μέρα βασικές διατροφικές πληροφορίες που θα εμφανίζονται μαζί με τα μακροθρεπτικά συστατικά, τις βιταμίνες και τα ανόργανα συστατικά στις ετικέτες των τροφίμων. Το ερώτημα βέβαια είναι σε ποιο βαθμό η ποικιλομορφία των μικροβίων στα νωπά φρούτα και λαχανικά μεταφράζεται σε εντερική μικροβιακή ποικιλομορφία.

Πηγή: An Apple a Day: Which Bacteria Do We Eat With Organic and Conventional Apples?

Δείτε επίσης