Ο καρκίνος είναι η κύρια αιτία θανάτου στις αναπτυγμένες χώρες

Οι θάνατοι από καρκίνο στις χώρες υψηλού εισοδήματος, είναι δύο φορές συχνότεροι, σύμφωνα με μια διεθνή μελέτη.

Οι καρδιαγγειακοί θάνατοι μεσηλίκων είναι 2,5 φορές συχνότεροι στις χώρες χαμηλού εισοδήματος από ότι σε εκείνες υψηλού εισοδήματος, κυρίως εξαιτίας των ελλείψεων του συστήματος υγείας.

Η επιδημιολογική έρευνα PURE (Prospective Urban Rural Epidemiology), που δημοσιεύθηκε στο Lancet και παρουσιάσθηκε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας στο Παρίσι, μελέτησε σε βάθος δεκαετίας στοιχεία για 162.534 ανθρώπους 35 έως 70 ετών σε 21 χώρες διαφόρων επιπέδων ανάπτυξης.

«Η καρδιαγγειακή νόσος μειώνεται σε πολλές χώρες, λόγω των μέτρων πρόληψης και θεραπείας ενώ η θνησιμότητα από τον καρκίνο θα γίνει πιθανώς η κυριότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως στο μέλλον», δήλωσε ο Σαλίμ Γιουσούφ, καθηγητής ιατρικής του καναδικού Πανεπιστημίου ΜακΜάστερ.

«Καθώς οι καρδιαγγειακοί θάνατοι συνεχίζουν να πέφτουν, ο καρκίνος αναμένεται να γίνει η κύρια αιτία θανάτου διεθνώς μέσα σε λίγες δεκαετίες», εκτίμησε και ο επικεφαλής ερευνητής Ζιλ Νταζενέ, καθηγητής του Πανεπιστημίου Λαβάλ του Κεμπέκ.

Η θνησιμότητα από οποιαδήποτε αιτία (πλην καρκίνου) ανά 1.000 ανθρωποέτη είναι χαμηλότερη στις χώρες υψηλού εισοδήματος (3,4%), αυξημένη στις χώρες μεσαίου εισοδήματος (6,9%) και υψηλή στις χώρες χαμηλού εισοδήματος (13,3%).

Τα ποσοστά θανάτων καρδιαγγειακής αιτιολογίας διεθνώς είναι περίπου 40% (Νο 1 αιτία θανάτου σήμερα), έναντι 26% του καρκίνου (Νο 2 αιτία θανάτου). Εκτιμάται ότι το 2017 περίπου 17,7 εκατομμύρια θάνατοι -από τα συνολικά 55 εκατομμύρια- είχαν καρδιαγγειακή αιτιολογία.

Οι καρδιαγγειακοί θάνατοι αποτελούν το 23% των συνολικών θανάτων στις χώρες υψηλού εισοδήματος, το 41% στις χώρες μεσαίου εισοδήματος και το 43% στις χώρες χαμηλού εισοδήματος. Τα αντίστοιχα ποσοστά των θανάτων από καρκίνο είναι 55%, 30% και 15%.

Οι παράγοντες κινδύνου για καρκίνο

Πάνω από το 70% των καρδιαγγειακών περιστατικών και αντίστοιχων θανάτων παγκοσμίως εκτιμάται ότι οφείλονται κυρίως σε 14 παράγοντες κινδύνου, που θα μπορούσαν να αντιμετωπισθούν, όπως η υπέρταση, η υψηλή χοληστερίνη, η παχυσαρκία, το κάπνισμα, η ανεπαρκής σωματική άσκηση, η κατανάλωση αλκοόλ και αλατιού, η κατάθλιψη και το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο.

Ορισμένοι παράγοντες κινδύνου διαφέρουν ανάλογα με το επίπεδο ανάπτυξης μιας χώρας, όπως η ρύπανση του αέρα και η ανθυγιεινή διατροφή.

Από όλους τους παραπάνω παράγοντες κινδύνου, οι μεταβολικοί είναι αυτοί που συμβάλλουν περισσότερο στην καρδιαγγειακή θνησιμότητα παγκοσμίως (κατά 41,2%), με την υπέρταση να κρατά τα ηνία (22,3%). Το υψηλό σάκχαρο, το κάπνισμα, η υψηλή LDL χοληστερόλη και η σωματική αδράνεια είναι επίσης σημαντικοί παράγοντες.

Σύμφωνα με τη μελέτη, όσο αυξάνεται το εισόδημα μιας χώρας, τόσο αυξάνεται η αναλογία θανάτων από μη μεταδοτικές νόσους.

Δείτε επίσης