Βακτήρια του εντέρου ανεβάζουν τη σεροτονίνη και το σάκχαρο

Εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο έχουν υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους. Μια νέα μελέτη που έγινε σε ποντίκια αποκαλύπτει τον τρόπο με τον οποίο το εντερικό μικροβίωμα ανεβάζει τη σεροτονίνη η οποία με τη σειρά της επιδρά αρνητικά στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Να διευκρινιστεί από την αρχή ότι η μελέτη δεν έδειξε συσχέτιση του μικροβιώματος με τη σεροτονίνη του εγκεφάλου. Έδειξε ότι η σεροτονίνη που προέρχεται από το έντερο επηρεάζεται από το μικροβίωμα και αυτός είναι ο σύνδεσμος μέσω του οποίου το μικροβίωμα ρυθμίζει το μεταβολισμό του ξενιστή.

Η σεροτονίνη, ένας από τους νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου, αποκαλείται συχνά και ως «η ορμόνη της χαράς». Συνδέεται με τη ρύθμιση του ύπνου, την καλή κατάσταση του οργανισμού και το μεταβολισμό. Όμως, το έντερο είναι εκείνο που παράγει το 90% της σεροτονίνης του οργανισμού.

Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Proceedings of the National Academicy of Sciences (PNAS), οι ερευνητές από τα Πανεπιστήμια Flinders, SAHMRI και McMaster έδειξαν σε ποντίκια τον τρόπο με τον οποίο τα βακτήρια που εντέρου επικοινωνούν με κύτταρα του εντέρου που παράγουν σεροτονίνη. Αυτή η περιφερειακή σεροτονίνη επηρεάζει τα επίπεδα σακχάρου στο σώμα του ξενιστή.

Ο καθηγητής Damien Keating υποστηρίζει ότι η μελέτη ρίχνει φως στο ερώτημα σχετικά με το πώς τα βακτήρια του εντέρου επικοινωνούν για να ελέγξουν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα.

«Βρήκαμε ότι το μικροβίωμα επιδεινώνει το μεταβολισμό, στέλνοντας σήμα στα κύτταρα του εντέρου να παράγουν σεροτονίνη. Έτσι, ανεβαίνουν τα επίπεδα σεροτονίνης που έχουμε ήδη διαπιστώσει ότι είναι αυξημένα στους παχύσαρκους ανθρώπους. Αυτή η αύξηση προκαλεί μεταβολικά προβλήματα. Το επόμενο βήμα μας είναι να κατανοήσουμε ποια ακριβώς είναι τα βακτήρια που το κάνουν αυτό και το πώς, με την ελπίδα ότι έτσι θα οδηγηθούμε σε νέες προσεγγίσεις για τη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα των ανθρώπων», είπε ο Keating.

Είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει ότι το εντερικό μικροβίωμα επικοινωνεί αποτελεσματικά με έναν οργανισμό επιδρώντας στο μεταβολισμό του ξενιστή.

Αν οι ερευνητές μπορέσουν να κατανοήσουν καλύτερα ποια βακτήρια είναι εκείνα που σηματοδοτούν την παραγωγή της σεροτονίνης στο έντερο, θα μπορέσουν κάποια στιγμή να αναπτύξουν θεραπείες για τη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Πηγή: The gut microbiome regulates host glucose homeostasis via peripheral serotonin.

Δείτε επίσης