Θεραπεία της αυτοάνοσης ξηροφθαλμίας με οφθαλμικές σταγόνες αντισωμάτων

Οφθαλμικές σταγόνες που βασίζονται σε αντισώματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία της ξηροφθαλμίας.

Ερευνητές από Πανεπιστήμιο του Illinois, στο Σικάγο, αναγνώρισαν την παρουσία ενός ειδικού τύπου αντισώματος, που ονομάζεται ACPA, σε ανθρώπινο δακρυϊκό υγρό.

Η μελέτη έδειξε ότι οι ασθενείς με ξηροφθαλμία εμφανίζουν μειωμένα σημάδια και συμπτώματα της πάθησης με μια νέα θεραπεία με οφθαλμικές σταγόνες -παράγονται από ανθρώπινα αντισώματα- που στοχεύει το ACPA. Τα ευρήματα από το πρώιμο στάδιο της κλινική δοκιμής αναφέρθηκαν στο περιοδικό «The Ocular Surface».

Η ξηροφθαλμία προκαλείται από ανωμαλίες στο δακρυϊκό υγρό και έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργούνται ξηρές περιοχές πάνω από τον κερατοειδή, το διαφανές εξωτερικό στρώμα του ματιού, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στον οφθαλμό και ευαισθησία στο φως σε σοβαρές περιπτώσεις.

«Η αυτοάνοση ξηροφθαλμία δεν είναι απλώς μια περιστασιακή αίσθηση ξηρότητας», δήλωσε ο Δρ. Sandeep Jain, κύριος συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής οφθαλμολογίας και οπτικών επιστημών στο College of Medicine. «Μπορεί να υπονομεύσει σοβαρά την ποιότητα ζωής μέχρι το σημείο της αναπηρίας και μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την όραση ενός ατόμου».

Σε προηγούμενη έρευνα, ο Jain και οι συνάδελφοί του ανακάλυψαν ότι ένας τύπος λευκών αιμοσφαιρίων, σχηματίζουν ιστούς στην επιφάνεια των ματιών που έχουν πληγεί από σοβαρή ξηροφθαλμία και προκαλούν φλεγμονή.

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές εντόπισαν τα ACPAs ως άλλη αιτία φλεγμονής των ματιών που επίσης συμβάλλει στην ανάπτυξη αυτών των ιστών, την οποία ο Jain ονομάζει «φαύλο κύκλο της φλεγμονής».

Οι νέες οφθαλμικές σταγόνες αντιμετωπίζουν την ξηροφθαλμία, βγάζοντας το ανοσοποιητικό σύστημα εκτός αυτού του κύκλου, τουλάχιστον εν μέρει.

«Υπάρχουν επί του παρόντος μόνο δύο εγκεκριμένα φάρμακα για τη θεραπεία της ξηροφθαλμίας και δεν δουλεύουν για όλους, ειδικά για εκείνους που πάσχουν από σοβαρή μορφή της νόσου. Ένα νέο φάρμακο που μπορεί να θεραπεύσει την ασθένεια στοχεύοντας σε διαφορετικό μηχανισμό, είναι πολύ σημαντικό», είπε ο Jain.

Δείτε επίσης