Η ανεπάρκεια βιταμίνης D σχετίζεται με κακή μυϊκή λειτουργία

Νέα έρευνα από το Trinity College Dublin που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Clinical Interventions in Aging δείχνει ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι ένας παράγοντας κακής λειτουργίας των σκελετικών μυών σε ενήλικες ηλικίας 60 ετών και άνω.

Η διατήρηση της λειτουργίας των σκελετικών μυών καθόλη τη διάρκεια της ζωής αποτελεί βασικό συστατικό της επιτυχημένης γήρανσης, στην προώθηση της ανεξαρτησίας, της κινητικότητας, της ποιότητας ζωής και στη μείωση των πτώσεων.

Ενώ η άσκηση αντοχής είναι γνωστό ότι διατηρεί τη μυϊκή λειτουργία, υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η επαρκής βιταμίνης D μπορεί επίσης να είναι προστατευτική.

Η μελέτη επιβεβαίωσε τα οφέλη της σωματικής δραστηριότητας. Συνοπτικά, η ανεπάρκεια βιταμίνης D συσχετίστηκε με μειωμένη μυϊκή δύναμη και απόδοση.

Τα πιο σημαντικά ευρήματα ήταν:

  • Ο επιπολασμός της μυϊκής αδυναμίας ήταν δύο φορές μεγαλύτερος στους ηλικιωμένους με ανεπάρκεια βιταμίνης D (40,4%) σε σύγκριση με την επάρκεια της βιταμίνης (21,6%).
  • Η μειωμένη «μυϊκή απόδοση» ήταν 3 φορές υψηλότερη σε ηλικιωμένους ενήλικες με ανεπάρκεια βιταμίνης D (25,2%) σε σύγκριση με την επάρκεια της βιταμίνης (7,9%).
  • Με βάση την πιο σύνθετη στατιστική ανάλυση, η μελέτη έδειξε ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης D αύξησε σημαντικά την πιθανότητα εξασθένησης της μυϊκής δύναμης και της απόδοσης.
  • Οι ηλικιωμένοι που συμμετείχαν σε τακτική μέτρια σωματική δραστηριότητα είχαν σημαντικά χαμηλότερη πιθανότητα κακής μυϊκής δύναμης και σωματικής απόδοσης.

Είναι γενικά αποδεκτό ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης D [25 (OH) D < 30 nmol/L] θα πρέπει να αντιστραφεί για την πρόληψη της οστεοπάθειας, η οποία μπορεί επίσης να προστατεύσει τη λειτουργία των σκελετικών μυών κατά τη γήρανση.

Τα ευρήματα βασίζονται σε ανάλυση δεδομένων από 4.157 ενήλικες 60 ετών και άνω, από την αγγλική Longitudinal Study of Aging (ELSA). Αξιολογήθηκαν δύο επικυρωμένες μετρήσεις μυϊκής λειτουργίας. Η βιταμίνη D στον ορό μετρήθηκε [25-υδροξυβιταμίνη D] και η συγκέντρωση κάτω από τα 30 nmol/L χαρακτηρίστηκε ως ανεπάρκεια βιταμίνης D, ένα όριο που είναι γνωστό ότι συνδέεται με ασθένεια των οστών.

Η Maria O’Sullivan, αναπληρώτρια καθηγήτρια διατροφής στο Trinity College Dublin, δήλωσε: “Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης D αύξησε την πιθανότητα της κακής μυϊκής λειτουργίας στους ηλικιωμένους και επιβεβαιώνει το προστατευτικό αποτέλεσμα της σωματικής δραστηριότητας που συχνά παραβλέπεται για την προώθηση της υγιούς γήρανσης”.

Τα ευρήματα προσθέτουν στα στοιχεία υπέρ των στρατηγικών δημόσιας υγείας για την εξάλειψη της ανεπάρκειας της βιταμίνης D. Οι μελλοντικές έρευνες θα πρέπει να επικεντρωθούν σε ηλικιωμένους με ανεπάρκεια βιταμίνης D στοχεύοντας στην καλύτερη κατανόηση του εάν η αναστροφή της ανεπάρκειας βελτιώνει τη λειτουργία των σκελετικών μυών.

Η έλλειψη βιταμίνης D και η σωματική δραστηριότητα είναι παράγοντες που μπορούν να τροποποιηθούν. Ορισμένες χώρες, για παράδειγμα η Φινλανδία, έχουν εφαρμόσει επιτυχώς μια πολιτική εμπλουτισμού των τροφίμων, η οποία έχει εξαλείψει την έλλειψη της βιταμίνης στον πληθυσμού. Μια τέτοια πολιτική θα μπορούσε να εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες.

Δείτε επίσης