Η καρδιακή ανακοπή είναι πιο θανατηφόρα το Σαββατοκύριακο

H καρδιακή ανακοπή είναι πιο θανατηφόρα όταν συμβαίνει το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με νέα έρευνα που θα παρουσιαστεί στο ετήσιο Συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Ένωσης το οποίο θα διεξαχθεί στη Φιλαδέλφεια 16- 8 Νοεμβρίου 2019.

Οι ερευνητές είπαν ότι η επιβίωση από τέτοια περιστατικά το Σαββατοκύριακο μπορεί να μειώνεται επειδή είναι πιθανό να μην υπάρχει κοντά Αυτόματος Εξωτερικός Απινιδωτής.

Αυτοί που θα υποστούν καρδιακή ανακοπή κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου είναι λιγότερο πιθανό να ζήσουν μέχρι την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο συγκριτικά με εκείνους που θα υποστούν καρδιακή ανακοπή τις άλλες μέρες της εβδομάδας, διαπίστωσε η μελέτη.

Βρετανοί ερευνητές εξέτασαν την επιβίωση μέχρι την εισαγωγή στο νοσοκομείο των ασθενών που υπέστησαν καρδιακή ανακοπή και χρησιμοποίησαν ως θεραπευτικό εργαλείο έναν δημόσιο Αυτόματο Εξωτερικό Απινιδωτή (AED: automated external defibrillator). Ανέλυσαν δεδομένα από 3.000 ασθενείς παγκοσμίως και βρήκαν ότι το 27% έζησε μέχρι την εισαγωγή στο νοσοκομείο.

Εκείνοι που υπέστησαν καρδιακή ανακοπή από τις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου μέχρι και τις 23:59 της Κυριακής είχαν 20% λιγότερες πιθανότητες επιβίωσης από εκείνους που υπέστησαν καρδιακή ανακοπή μεταξύ Δευτέρας και Παρασκευής. Η επιβίωση επίσης ήταν μειωμένη όταν η καρδιακή ανακοπή λάμβανε χώρα στο σπίτι.

«Συχνά λέγεται ότι οι καρδιακές ανακοπές μπορεί να συμβούν ξαφνικά στον καθένα οποιαδήποτε στιγμή και οπουδήποτε. Τα ευρήματα αυτά υποστηρίζουν ότι υπάρχει η δυνατότητα βελτίωσης της επιβίωσης από τις καρδιακές ανακοπές του Σαββατοκύριακου με την βελτίωση της ευαισθητοποίησης, της διαθεσιμότητας των Αυτόματων Εξωτερικών Απινιδωτών και τη βελτίωση της κατάρτισης και της γρήγορης ανταπόκρισης των διασωστών», δήλωσε η Hannah Torney, επικεφαλής της μελέτης που κάνει το διδακτορικό της στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Ιρλανδίας.

Τα αποτελέσματα μπορεί να βοηθήσουν τη στρατηγική τοποθέτηση Αυτόματων Εξωτερικών Απινιδωτών για τη βελτίωση της προσβασιμότητας σε αυτούς.

Δείτε επίσης