NAD+: Μπορεί αυτό το συμπλήρωμα διατροφής να δρα κατά της γήρανσης;

Η αύξηση της διάρκειας ζωής είναι μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της σύγχρονης κοινωνίας. Ωστόσο, ενώ οι περισσότεροι από εμάς αναμένουν να ζήσουν περισσότερο, περνάμε περισσότερα χρόνια με κακή υγεία. Η μείωση αυτής της περιόδου κακής υγείας στο τέλος της ζωής είναι ο στόχος των βιογεροντολόγων.

Μελετώντας τη γήρανση σε ζώα, συμπεριλαμβανομένων των μυγών φρούτων, των σκουληκιών και των τρωκτικών, οι γεροντολόγοι έχουν εντοπίσει βιολογικά φαινόμενα που σχετίζονται με τη γήρανση και μοιράζονται όλοι αυτοί οι οργανισμοί. Ορισμένες από αυτές τις βιολογικές διεργασίες μπορεί επίσης να ρυθμίζουν τη γήρανση στους ανθρώπους.

Οι επιστήμονες που προσπαθούν να κατανοήσουν και να βελτιώσουν τη διαδικασία της γήρανσης έχουν εντοπίσει πολλά μόρια που φαίνονται να επιβραδύνουν τη γήρανση σε αυτά τα ζώα (αν και οι ενδείξεις στους ανθρώπους είναι υπό συζήτηση). Περιλαμβάνουν ενώσεις που βρίσκονται στα σταφύλια, τα μήλα και ακόμη και στα βακτήρια.

Πρόσφατα, ένα νέο μόριο έχει προστεθεί στη λίστα των πιθανών φαρμάκων κατά της γήρανσης: το NAD+ (nicotinamide adenine dinucleotide). Καθώς γερνάμε, τα επίπεδα NAD+ μειώνονται σε πολλούς ιστούς του σώματος. Το NAD+ εμπλέκεται σε πολλές σημαντικές βιολογικές διεργασίες και πιστεύεται ότι η μείωση αυτή μπορεί να επιταχύνει στη γήρανση.

Η έρευνα σε ποντίκια έχει δείξει ότι η αναπλήρωση του NAD+ μπορεί να βελτιώσει πολλά στοιχεία της γήρανσης, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του σωματικού βάρους που σχετίζεται με την ηλικία, της φυσικής δραστηριότητας, της βελτιωμένης ικανότητας του σώματος να επεξεργάζεται τους υδατάνθρακες και τα λίπη και της βελτιωμένης λειτουργίας των ματιών.

Αυτό οδήγησε ορισμένους επιστήμονες να πιστέψουν ότι η αύξηση των επιπέδων NAD+ είναι μια συναρπαστική πιθανή αντιγηραντική θεραπεία. Πράγματι, πρόσφατα κυκλοφόρησε στο Λας Βέγκας ένα νέο αντιγηραντικό συμπλήρωμα που ονομάζεται Nuchido TIME+, το οποίο υποτίθεται ότι ενισχύει τα επίπεδα του NAD+. Η Nichola Conlon, ιδρύτρια της εταιρείας που παράγει αυτά τα συμπληρώματα, περιέγραψε τα χάπια ως ένα “καινοτόμο προϊόν στον κόσμο της αντιγήρανσης”.

Η έρευνά της εταιρείας έχει δείξει ότι το Nuchido TIME+ αυξάνει το NAD+ σε μεσήλικα άτομα στα επίπεδα της ηλικίας 15 ετών. Πρέπει λοιπόν να αρχίσουμε όλοι να λαμβάνουμε συμπληρώματα NAD+;

Πρέπει πρώτα να κατανοήσουμε την υποκείμενη έρευνα που οδήγησε στην κυκλοφορία αυτού του προϊόντος. Σχεδόν όλη η έρευνα για το NAD+ και τη γήρανση έχει γίνει με χρήση κυττάρων ή ζώων και όχι ανθρώπων. Παρόλο που υπάρχουν κοινές βιολογικές οδοί που συνδέουν τη γήρανση στα ζώα και στους ανθρώπους, η γήρανση του ανθρώπου είναι πολύ πιο περίπλοκη, λόγω της σημαντικά μεγαλύτερης διάρκειας ζωής και της πολυπλοκότητας του τρόπου ζωής.

Είναι πολύ δύσκολο να σχεδιάσετε μια μελέτη που θα δοκιμάζει πραγματικά τις αντιγηραντικές θεραπείες εξαιτίας των ηθικών συνεπειών, της διάρκειας ζωής των ανθρώπων και του πολύπλοκου τρόπου ζωής. Αντί αυτού, οι μελέτες σχετικά με τη γήρανση του ανθρώπου τείνουν να επικεντρώνονται σε συγκεκριμένες συνθήκες που σχετίζονται με την ηλικία ή σε βιολογικές αλλαγές που φαίνεται να συμβαίνουν φυσιολογικά με την ηλικία.

Τα αποτελέσματα που αναφέρθηκαν για το Nuchido TIME+ λένε απλά ότι μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα του NAD+, όχι ότι η αύξηση αυτή είχε μετρήσιμη βελτίωση στη γήρανση του υπό αυστηρές επιστημονικές συνθήκες. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι τα επίπεδα NAD+ μπορεί να βελτιωθούν χωρίς την ανάγκη για συμπληρώματα, με διαιτητικές αλλαγές και άσκηση -αυτά τα δύο έχει αναφερθεί ότι μεταβάλλουν τα επίπεδα NAD+ σε ορισμένους ιστούς.

Ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι η λήψη συμπληρωμάτων για την αύξηση των επιπέδων NAD+ είναι ασφαλής, υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία ότι η συμπλήρωση NAD+ λειτουργεί ως αντιγηραντικός παράγοντας στους ανθρώπους. Μία μελέτη ανέφερε ότι η συμπλήρωση NAD+ σε ηλικιωμένους ενήλικες επηρέασε τα μυϊκά κύτταρα, αλλά πέρα ​​από αυτό, δεν υπάρχουν πολλά για να αποδειχθεί ότι υπάρχει αξιοσημείωτο αντίκτυπο στη γήρανση.

Απαιτούνται πολύ πιο ισχυρές, ελεγχόμενες μελέτες πριν κατανοηθούν καλύτερα οι επιδράσεις της συμπλήρωσης με NAD+ στη γήρανση του ανθρώπου. Προς το παρόν, ίσως είναι καλύτερα να επικεντρωθεί κανείς σε παράγοντες που έχουν εδραιωθεί στη βελτίωση της γήρανσης, όπως η υγιεινή διατροφή και η τακτική άσκηση.

Δείτε επίσης