Οροθετικά μωρά: Αντιμετώπιση του HIV με αντιική θεραπεία αμέσως μετά τη γέννηση

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science Translational Medicine, η χορήγηση αντιικών φαρμάκων στα οροθετικά μωρά όσο το δυνατό πιο γρήγορα μετά τη γέννησή τους βοηθά στην καλύτερη αντιμετώπιση του ιού HIV και βελτιώνει τις πιθανότητες για καλύτερη υγεία αργότερα.

Πρόκειται για μια μικρή αλλά ελπιδοφόρα μελέτη σε βρέφη στην Μποτσουάνα της Αφρικής, που είχαν μολυνθεί με τον ιό του AIDS. Η μελέτη διαπίστωσε ότι η χορήγηση της θεραπείας μερικές ώρες ή λίγες μέρες μετά τη γέννηση τους βοήθησε το ανοσοποιητικό τους σύστημα, με αποτέλεσμα όλα τα μωρά να έχουν στο αίμα τους λιγότερα κύτταρα μολυσμένα με τον ιό HIV, σε σχέση με όσα παιδιά έκαναν τη θεραπεία με καθυστέρηση.

Οι ερευνητές των Πανεπιστημίων Χάρβαρντ και ΜΙΤ των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον δρα Ματίας Λίχτερφελντ, που έκαναν μελέτησαν 20 μωρά που είχαν μολυνθεί από τον ιό HIV, από τα οποία τα μισά έκαναν αμέσως τη θεραπεία κατά του ιού και τα υπόλοιπα μήνες μετά τη γέννησή τους.

Οι δύο ομάδες παιδιών εξετάσθηκαν έπειτα από μία διετία για την πορεία της υγείας τους και διαπιστώθηκε ότι η πρώτη ομάδα τα πήγαινε πολύ καλύτερα.

Τα παιδιά με την άμεση θεραπεία είχαν ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα, λιγότερα μολυσμένα κύτταρα και 200 φορές λιγότερα λανθάνοντα κύτταρα με τον ιό HIV (τα κύτταρα αυτά βρίσκονται σε «ύπνωση» αλλά μπορούν να ενεργοποιηθούν αργότερα και αποτελούν το «ρεζερβουάρ» του ιού).

«Κάθε μέρα που ένα βρέφος μένει χωρίς θεραπεία, μετράει και κάνει τα πράγματα χειρότερα» δήλωσε ο Λίχτερφελντ. «Ο έλεγχος και η θεραπεία πρέπει να γίνεται νωρίς, όταν αυτό είναι εφικτό» ανέφερε ο συνάδελφός του Ρότζερ Σαπίρο της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ.

Χωρίς θεραπεία, έως το 50% των οροθετικών παιδιών πεθαίνει μέσα στα πρώτα δύο χρόνια της ζωής του. Ο HIV μπορεί να μεταδοθεί από την οροθετική μητέρα στο παιδί της κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, της γέννησης ή του θηλασμού.

Στις περισσότερες περιπτώσεις η μετάδοση του ιού μπορεί να αποτραπεί, αν χορηγηθεί θεραπεία στη μητέρα, σύμφωνα με τον Σαπίρο. «Ωστόσο, για τους λίγους που ξεγλιστρούν από αυτό το δίχτυ ασφαλείας, οφείλουμε να παρέχουμε διάγνωση και θεραπεία όσο γίνεται πιο γρήγορα» πρόσθεσε.

Χωρίς θεραπεία, ο ιός HIV μπορεί να προκαλέσει AIDS. Η ασθένεια εξελίσσεται πιο γρήγορα στα βρέφη από ό,τι στους ενηλίκους, επειδή το ανοσοποιητικό σύστημά τους είναι ακόμη υπό ανάπτυξη.

Η αντιική θεραπεία (ART), αν και προλαμβάνει την εκδήλωση του AIDS, δεν συνιστά ίαση, συνεπώς τα φάρμακα πρέπει να χορηγούνται εφ’ όρου ζωής.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά να γίνεται έλεγχος για τον ιό HIV αμέσως μετά τη γέννηση και να ξεκινά η θεραπεία γρήγορα μετά τη διάγνωση. Η Αφρική συνεχίζει να αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα, καθώς 300 έως 500 μωρά μολύνονται με τον ιό HIV κάθε μέρα στην Υποσαχάρια Αφρική. Στην Μποτσουάνα, όπου έγινε η νέα έρευνα, μία στις τέσσερις εγκύους (το 24%) είναι οροθετική.

Πηγή: Early antiretroviral therapy in neonates with HIV-1 infection restricts viral reservoir size and induces a distinct innate immune profile.

Δείτε επίσης