Η ρύπανση του αέρα επιδεινώνει πολλές παθήσεις

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal συσχέτισε αρκετές παθήσεις, όπως είναι η σηψαιμία, η νεφρική ανεπάρκεια, οι ουρολοιμώξεις, οι δερματικές λοιμώξεις κ.ά. με την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Και βρήκε ότι κατά τη διάρκεια των ημερών που η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι μεγαλύτερη αυξάνονται οι πιθανότητες εισαγωγής στο νοσοκομείο για διάφορες παθήσεις.

Η σύνδεση της ρύπανσης του αέρα με τις εισαγωγές στο νοσοκομείο ισχύει ακόμη και για επίπεδα μικροσωματιδίων κάτω από τα σημερινά όρια ασφαλείας που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Κατόπιν αυτών, οι ερευνητές εισηγούνται να αναθεωρηθούν προς τα κάτω τα όρια όρια ασφαλείς, που σήμερα είναι 25 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα (μgm3).

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή περιβαλλοντικής επιδημιολογίας Τζόελ Σβαρτς της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, βρήκαν ότι ακόμη και μικρές αυξήσεις στα σωματίδια ΡΜ 2,5 (διαμέτρου έως 2,5 εκατομμυριοστών του μέτρου)για σχετικά μικρό χρονικό διάστημα συνδέονται με μεγαλύτερο κίνδυνο εισαγωγής στο νοσοκομείο.

«Η μελέτη δείχνει ότι τόσο οι κίνδυνοι για την υγεία όσο και οι οικονομικές επιπτώσεις από τη ρύπανση του αέρα είναι σημαντικά μεγαλύτερες από ό,τι νομίζαμε έως τώρα» δήλωσε ο ερευνητής Γιαγκουάνγκ Γουέι. «Τις μέρες που υπάρχει μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση, περισσότεροι άνθρωποι εισάγονται στα νοσοκομεία» δήλωσε η καθηγήτρια Φραντσέσκα Ντομίνιτσι του Χάρβαρντ.

Τα αιωρούμενα σωματίδια του αέρα προέρχονται από διάφορες πηγές, όπως οχήματα, εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος με άνθρακα, πυρκαγιές, τζάκια κ.ά. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει πως, όταν αυτά εισπνέονται, μπορούν να διεισδύσουν βαθιά στους πνεύμονες και να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα.

Οι ερευνητές μελέτησαν περισσότερες από 95 εκατομμύρια εισαγωγές ασθενών άνω των 65 ετών σε αμερικανικά νοσοκομεία κατά τη διάρκεια 13 ετών και συσχέτισαν τις αιτίες εισαγωγής για 214 παθήσεις, με την έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση (βάσει του τόπου διαμονής τους και των δεδομένων ρύπανσης σε κάθε περιοχή).

Η μελέτη βρήκε ότι εκτός από τις ήδη γνωστές παθήσεις που σχετίζονται με τη ρύπανση του αέρα (καρδιαγγειακές, πνευμονικές, καρκίνοι, Πάρκινσον, διαβήτης, κατάθλιψη κ.ά.), υπάρχουν και πολλές άλλες.

Η ανάλυση έδειξε ότι η έκθεση των ανθρώπων στις ΗΠΑ σε κάθε ένα πρόσθετο μικρογραμμάριο ανά κυβικό μέτρο αέρα (1 μg ανά m3) των σωματιδίων ΡΜ 2,5 σχετίζεται με μια αύξηση κατά 2.050 εισαγωγές στο νοσοκομείο, 12.216 μέρες παραμονής σε αυτό και 634 παραπάνω θανάτους ετησίως.

Πηγή: Short term exposure to fine particulate matter and hospital admission risks and costs in the Medicare population: time stratified, case crossover study.

Δείτε επίσης