Οι αρτηρίες στις γυναίκες γερνούν πιο γρήγορα

Σε αντίθεση με την αντίληψη ότι οι διαδικασίες των αγγειακών παθήσεων στις γυναίκες καθυστερούν σε σχέση με τους άνδρες κατά 10-20 χρόνια, οι αναλύσεις που αφορούν τα δύο φύλα δείχνουν ότι η αρτηριακή πίεση αυξάνεται πιο γρήγορα στις γυναίκες από ό, τι στους άνδρες.

Μια αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Cardiology βρήκε ότι η υπέρταση αρχίζει νωρίτερα στις γυναίκες και εξελίσσεται πιο γρήγορα από ό,τι στους άνδρες κι αυτό συμβαίνει επειδή οι αρτηρίες τους γερνούν ταχύτερα.

Η μελέτη αποτελεί μια υπενθύμιση στους γιατρούς ότι πολλές πτυχές της καρδιοαγγειακής αξιολόγησης και θεραπείας πρέπει να προσαρμοστούν ειδικά για τις γυναίκες. Τα αποτελέσματα από μελέτες που γίνονται σε άνδρες δεν μπορούν να μεταφερθούν απευθείας στις γυναίκες.

Η παρούσα μελέτη βασίστηκε στην ανάγκη να ανακαλυφθεί πώς οι σειριακές μετρήσεις της πίεσης του αίματος ποικίλλουν μεταξύ ανδρών και γυναικών για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα δεδομένα από διαφορετικές κοινότητες σε ολόκληρη τη χώρα. Αυτό περιελάμβανε μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης για άνδρες και γυναίκες που αναλύθηκαν χωριστά, καθώς αποτελεί σημαντικό δείκτη του κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις. Έγιναν σχεδόν 145.000 μετρήσεις σε διάστημα 43 ετών που λήφθηκαν σειριακά στο ίδιο σύνολο περίπου 32.800 ασθενών. Η ηλικία των συμμετεχόντων κυμαινόταν από τα 5 έως τα 98 έτη.

Οι μετρήσεις περιέλαβαν την ηλικία, τη συστολική αρτηριακή πίεση, τη διαστολική αρτηριακή πίεση, τη μέση αρτηριακή πίεση και την παλμική πίεση (διαφορά μεταξύ συστολικής και διαστολικής αρτηριακής πίεσης).

Ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής, καρδιακής ανεπάρκειας ή εγκεφαλικού επεισοδίου συνδέεται συνήθως με την ύπαρξη υψηλής αρτηριακής πίεσης. Οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα αυτά ψάχνοντας για τυχόν πρότυπα που θα έδειχναν την έναρξη αύξησης της αρτηριακής πίεσης και οποιωνδήποτε υποκείμενων αιτιών. Συνέκριναν επίσης ομάδες γυναικών με διαφορετικά χαρακτηριστικά μεταξύ τους και ομάδες ανδρών μεταξύ τους, αντί να πηγαίνουν στην παραδοσιακή οδό σύγκρισης ανδρών και γυναικών.

Παρατηρήθηκε ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση τείνει να εμφανίζεται σε πιο μικρή ηλικία στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες και στη συνέχεια να αυξάνεται με ταχύτερο ρυθμό.

Η αιτία, σύμφωνα με τη μελέτη είναι ότι τα αιμοφόρα αγγεία των γυναικών γερνάνε πιο γρήγορα από ό,τι των ανδρών. Η ανακάλυψη αυτή, που έγινε για πρώτη φορά, βοηθά να εξηγηθεί γιατί οι γυναίκες συχνά αναπτύσσουν διαφορετικού τύπου καρδιαγγειακά προβλήματα και σε διαφορετική ηλικία σε σχέση με τους άνδρες.

Η επικεφαλής της μελέτης Δρ. Susan Cheng, του Ινστιτούτου Smidt Heart του Ιατρικού κέντρου Cedars-Sinai, του Λος Άντζελες, ανέφερε: «Η έρευνα μας όχι μόνο επιβεβαιώνει ότι οι γυναίκες έχουν διαφορετική βιολογία και φυσιολογία σε σχέση με τους άνδρες, αλλά επίσης εξηγεί γιατί οι γυναίκες μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς στην ανάπτυξη ορισμένων τύπων καρδιαγγειακής νόσου και σε διαφορετικές περιόδους της ζωής τους».

Η μελέτη δείχνει σαφώς ότι τα αιμοφόρα αγγεία λειτουργούν πολύ διαφορετικά στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες, τόσο στην αρχή όσο και αργότερα στη ζωή. Αυτές οι αλλαγές αρχίζουν από την τρίτη δεκαετία της ζωής και συνεχίζουν να παρατηρούνται καθώς μεγαλώνει η γυναίκα. Θέτουν τα θεμέλια καρδιακών και αγγειακών ασθενειών που φαίνονται εντελώς διαφορετικά στις γυναίκες σε σύγκριση με τους άνδρες.

Οι επιστήμονες βρήκαν, για παράδειγμα, ότι η αρτηριακή πίεση αυξάνεται πολύ νωρίτερα στις γυναίκες απ ‘ό, τι στους άνδρες. Η αύξηση της αρτηριακής πίεσης στις γυναίκες έδειξε επίσης μια πιο απότομη κλίση από ό, τι στους άνδρες. Η υπέρταση πιθανότατα επιδεινώνεται πολύ πιο γρήγορα στις γυναίκες απ’ ό, τι στους άνδρες.

Όπως εξηγεί η Cheng: “Εάν καθορίσουμε το όριο υπέρτασης με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, μια γυναίκα ηλικίας 30 ετών με υψηλή αρτηριακή πίεση είναι πιθανώς σε υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου από έναν άνδρα με υψηλή αρτηριακή πίεση στην ίδια ηλικία. Όχι μόνο οι μεταβολές αιμοφόρων αγγείων εμφανίζονται νωρίτερα αλλά και ο ρυθμός με τον οποίο αυξάνονται είναι επίσης ταχύτερος στις γυναίκες”.

Δείτε επίσης