Κορονοϊός COVID-19: Απαντήσεις σε συνήθη ερωτήματα

Γράφει η Αναστασία Μοσχοβάκη Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Η τρέχουσα κατανόηση σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο ο ιός που προκαλεί τη νόσο του κορονοϊού 2019 (COVID-19) βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε αυτό που είναι γνωστό για παρόμοιους κορονοϊούς. Ο ιός είναι νέος και το επόμενο διάστημα θα μάθουμε περισσότερα για το πώς εξαπλώνεται και τη σοβαρότητα της ασθένειας που προκαλεί. Ο ιός ανήκει στους αναπνευστικούς κορονοϊούς και μεταδίδεται μέσω σταγονιδίων από το φτέρνισμα, τη στενή επαφή ή το βήχα.

Πόσο επικίνδυνος είναι;

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ο ιός προκαλεί ήπια ασθένεια. Πυρετός, βήχας, θωρακικό άλγος, δύσπνοια είναι κύρια συμπτώματα. Ορισμένοι ασθενείς αναπτύσσουν σοβαρές επιπλοκές όπως πνευμονία, οργανική ανεπάρκεια.

Σε πρόσφατη κινεζική μελέτη που εκπονήθηκε από το ΚΕΝΤΡΟ ΕΙΔΙΚΩΝ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ (Zunyou Wu και συν.), δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA στις 24/02/2020 και περιέλαβε 72. 314 περιπτώσεις ασθενών σοβαρές επιπλοκές παρουσίασε το 14% ενώ το 2,3% κατέληξε. Οι θανατηφόρες επιπλοκές ήταν συχνότερες στους άντρες 2.8% έναντι 1.7% στις γυναίκες. Κανείς θάνατος δεν σημειώθηκε σε παιδιά κάτω από 9 ετών, γεγονός που υποδηλώνει μια φυσική ανθεκτικότητα των παιδιών έναντι του ιού. Ιδιαίτερα επιρρεπείς σε ανάπτυξη σοβαρών επιπλοκών ήταν οι ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα, με διαβήτη, οι πάσχοντες από χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, οι πάσχοντες από υπέρταση, οι καρκινοπαθείς και οι ηλικιωμένοι.

Στην Ν. Κορέα το ποσοστό των ασθενών που κατέληξε σε επιβεβαιωμένα κρούσματα ήταν με βάση τις επίσημες αναφορές 0.75%. Στην Ιταλία το ποσοστό των ασθενών που απεβίωσε ήταν 2,6%.

Παρά ταύτα, ο νέος ιός έχει προκαλέσει περισσότερους θανάτους σε απόλυτο αριθμό συγκριτικά με τους κορονοϊούς SARS και MERS. Αυτό οφείλεται στην ισχυρή ικανότητα μετάδοσης που έχει ο ιός. Υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να μεταδοθεί εύκολα από άτομα που είναι ελαφρώς άρρωστα ή ακόμα και προσυμπτωματικά.

Παρά το γεγονός ότι τα ποσοστά των θανάτων αναμένονται μειωμένα στην Ελλάδα λόγω της αύξησης της ηλιοφάνειας και της ηλιακής ακτινοβόλησης της ατμόσφαιρας, συνθήκες υπό τις οποίες οι τυπικοί αναπνευστικοί κορονοϊοί δύσκολα επιβιώνουν απρόσκοπτα, η υγιής εγρήγορση είναι επιβεβλημένη με δεδομένα την υψηλή μεταδοτικότητα του ιού και την απουσία θεραπείας ή προληπτικού εμβολίου.

Ποια μέτρα προφύλαξης πρέπει να πάρω;

Αποφύγετε όλα τα μη αναγκαία ταξίδια σε περιοχές που έχουν εκδηλωθεί κρούσματα και υπάρχει αυξανόμενη επέλαση του ιού. Να ενημερώνεστε καθημερινά για την εξέλιξη της επιδημίας στους ταξιδιωτικούς προορισμούς σας.

Αποφύγετε την επαφή με ζώα, συμπεριλαμβανομένων των πουλερικών, των πτηνών και των αδέσποτων ζώων.

Αποφύγετε την επαφή με αρρώστους από εμπύρετα σύνδρομα και χώρους με συνωστισμό.

Πλένετε συχνά και με επιμέλεια τα χέρια σας. Κατά την διάρκεια της πλύσης χρησιμοποιήστε καλό αντισηπτικό σαπούνι σε όλη την επιφάνεια των παλαμών και των καρπών, χωρίς να παραμελήσετε την ραχιαία επιφάνεια των δακτύλων, πλύνετε καλά τα χέρια παλάμη-παλάμη, πάνω-κάτω, δάκτυλο-δάκτυλο, χωρίς να αμελήσετε τις πτυχές ανάμεσα στα δάκτυλα και την περιοχή κάτω από τα νύχια, τουλάχιστον επί 30 δευτερόλεπτα, ξεπλύνετε με άφθονο νερό, στεγνώστε με καθαρή πετσέτα ή ξηρό αέρα air dry.Συνιστάται αποφυγή αγγίγματος της μύτης, του στόματος και των ματιών.
Φροντίστε το αμυντικό σας σύστημα να ευρίσκεται σε άριστη κατάσταση με καλή διατροφή αποχή από το κάπνισμα σωστή ρύθμιση χρόνιων νοσημάτων αποφυγή καθιστικής ζωής.

Πότε πρέπει να ελεγχθώ για COVID-19;

Εάν έχετε οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος με βήχα, δύσπνοια, πυρετό και εντός των τελευταίων 14 ημερών πριν την έναρξη των συμπτωμάτων έχετε έλθει σε επαφή με γνωστό κρούσμα της νόσου ή έχετε ταξιδέψει σε περιοχή με συνεχιζόμενη μετάδοση του ιού. Οι περιοχές αυτές καθημερινώς εδώ.

Υπάρχει θεραπεία για τον ιό;

Δεν υπάρχει θεραπεία ή προληπτικό εμβόλιο για τον ιό επί του παρόντος.

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη, Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά, Τηλ. 2102122198, Email: amoschovaki@yahoo.gr
http://iatreioamoschovaki.gr
https://anastasiamoschovaki1.blogspot.com
24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά: 2106252770

Δείτε επίσης