COVID-19: Η πολυεπίπεδη κρίση και η επιπέδωση της επιδημιολογικής καμπύλης

Γράφει η Αναστασία Μοσχοβάκη Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Απλοί πολίτες, ασθενείς και δημοσιογράφοι με ρωτούν επίμονα κατά τις τελευταίες ώρες εάν τα μέτρα της κυβέρνησης και η καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας αποτελούν αποτελεσματικά μέτρα πρόληψης για το νέο κορωνοϊό SARS-COV-2 που προκαλεί στην ασθένεια COVID-19. Δεν είναι δυνατόν ο μαχόμενος υπεύθυνος επιστήμων ιατρός να μην έχει θέση και να μην τοποθετηθεί με ευθύτητα.

Είναι γεγονός ότι ο SARS-COV-2 ανέδειξε την ανεπάρκεια των πολιτικών ηγεσιών της Δύσης, των μυστικών υπηρεσιών αλλά και των ιατρών στους οποίους οι πολιτικές ηγεσίες έχουν αναθέσει το έργο της προστασίας της δημόσιας υγείας.

Παρά το ό,τι λόγω της διατάραξης των παγκόσμιων οικοσυστημάτων ο επιστημονικός κόσμος παγκοσμίως αναμένει την ανάδυση επιθετικών ιών σε όλο τον κόσμο, αυτός ο ιός, ο covid 19 εμφανίστηκε στην επαρχία Wuhan της Κίνας, μίλια μακριά από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Επετράπη λοιπόν σε ένα τοπικό ιό της Κίνας να διανύσει μίλια, να εισαχθεί και στη συνέχεια να μολύνει αρκετούς πολίτες του Δυτικού Κόσμου, αναδεικνύοντας την κρίση του πολιτικού και επιστημονικού του κατεστημένου. Λάθος των μυστικών υπηρεσιών που δεν ειδοποίησαν έγκαιρα τους πολιτικούς; Λάθος θεσμικών παραγόντων του ιατρικού κόσμου που δεν μελέτησαν με επιμέλεια την κατάσταση και δεν έδρασαν έγκαιρα; Λάθος των πολιτικών; Σκόπιμη ενέργεια; Είναι ερωτήματα τα οποία δεν είναι εύκολο να απαντηθούν.

Ανεξαρτήτως αιτίων τώρα αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση η οποία χαρακτηρίζεται από επιδημικές εξάρσεις σε Ευρώπη ΗΠΑ και όλο τον κόσμο. Στις συνθήκες αυτές αρκετές κυβερνήσεις λαμβάνουν μέτρα. Αυτό γίνεται και στην χώρα μας. Αρκετοί ρωτάτε: Είναι τα μέτρα σωστά; Η απαγόρευση κυκλοφορίας και η καραντίνα αποτελούν αποτελεσματικά μέτρα πρόληψης θανάτων από τον SARS-COV-2; Ποια είναι η θέση της Ιατρικής;

Καταρχάς η ερώτηση τίθεται λανθασμένα. Η Ιατρική είναι η επιστήμη που έχει ως στόχο τη μέγιστη δυνατή ποιότητα και ποσότητα ζωής. Δεν εστιάζει στην πρόληψη της νοσηρότητας και της θνησιμότητας από ένα συγκεκριμένο νόσημα αλλά εστιάζει στη συνολική αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης σε συνδυασμό με την εξασφάλιση της άριστης δυνατής ποιότητας ζωής. Η επιπέδωση της επιδημιολογικής καμπύλης της COVID-19 είναι το δέντρο, το δάσος είναι συνολικά η ανθρώπινη υγεία και στην προκειμένη περίπτωση η υγεία της κοινότητας και τα δεδομένα θέλουν προσεκτική και σε βάθος μελέτη. Εάν για παράδειγμα τους δύο στους 1000 νέους έως 30 ετών που πεθαίνουν από COVID-19 τους σώσουμε με επιθετικά μέτρα καραντίνας αλλά οδηγήσουμε τους 998 με δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα νέους μας να μην προσέλθουν στην καθιερωμένη εθελοντική τους αιμοδοσία επειδή φοβούνται ότι θα πεθάνουν και χάσουμε τρεις νέους στους 1000 με δυνητικώς ιάσιμα μεταγγιζόμενα νοσήματα το συνολικό μας πρόσημο είναι αρνητικό για αυτή την ομάδα ηλικιών.

Η σωστή ερώτηση που πρέπει να γίνεται στον ιατρό επιστήμονα είναι η εξής: Είναι τα μέτρα σωστά; Η απαγόρευση κυκλοφορίας αποτελεί αποτελεσματικό μέτρο πρόληψης νοσηρότητας και θανάτων για την κοινότητα; Εάν εστιάσουμε μόνο στην πρόληψη των θανάτων από COVID-19 όλοι ευχόμαστε οι πολιτικοί να έχουν λάβει αποτελεσματικά μέτρα ώστε να μην έχουμε τον καταιγισμό των θανάτων covid 19 που βλέπουμε για παράδειγμα στην Ιταλία και όλοι θα κριθούν από το αποτέλεσμα. Η στόχευση ωστόσο είναι λανθασμένη. Το στοίχημα της Ιατρικής (που ταυτίζεται κατά την άποψή μου και με το στοίχημα που πρέπει να έχει και κάθε ευνομούμενη πολιτεία) είναι ευρύτερο από αυτό που παρουσιάζουν ορισμένοι εκπρόσωποι του πολιτικού δημοσιογραφικού ή ιατρικού κατεστημένου: Αποσκοπεί στην βέλτιστη μακροζωία και την αναβολή του σημείου του φυσικού θανάτου ανεξαρτήτως αιτίου.

Η Ιατρική δεν έχει μόνο να αντιμετωπίσει τη νόσο COVID-19 που έχει σκοτώσει έως τώρα πάνω από 14. 000 κυρίως ηλικιωμένους ασθενείς αλλά και άλλους αόρατους εχθρούς όπως τα καρδιαγγειακά προβλήματα που σκοτώνουν στην Ε.Ε. πάνω από 1,5 εκατομμύρια (Eurostat δεδομένα 2016 https://ec.europa.eu/eurostat/web/products-eurostat-news/-/EDN-20190928-1) κάθε χρόνο, τον καρκίνο που σκοτώνει πάνω από ένα εκατομμύριο ασθενείς κάθε χρόνο (Eurostat δεδομένα 2016 https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Cancer_statistics), τις 56.000 ετήσιες αυτοκτονίες (Eurostat δεδομένα 2015 https://ec.europa.eu/eurostat/web/products-eurostat-news/-/DDN-20180716-1), τους 25000 θανάτους από τροχαία ατυχήματα (https://etsc.eu/euroadsafetydata/), που αφορούν κυρίως ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν ολοκληρώσει τον βιολογικό τους κύκλο.

Άρα η απάντηση στην ερώτηση αυτή για τον επιστήμονα ιατρό είναι απλή στην πολυπλοκότητά της:

Η COVID-19 έχει μια πιθανότητα θανάτου κατά προσέγγιση 1% σε ανθρώπους 10-65 ετών. Εάν ο παροπλισμός του οικονομικά ενεργού πληθυσμού οδηγήσει σε εκτεταμένη φτωχοποίησή του, εάν ο εγκλεισμός και η κοινωνική αποστασιοποίηση οδηγήσουν σε κατακόρυφη αύξηση της θνησιμότητας από άλλα χρόνια νοσήματα, εάν η κοινωνική απομόνωση οδηγήσει σε έξαρση της ιδιαίτερης νοσηρότητας που αφορά τους νέους μας (κατάθλιψη, αυτοκτονίες, χρήση ουσιών, άγχη περιθωριοποίησης), εάν τα μέτρα μετατρέψουν τους νέους μας σε αμόρφωτα παθητικά ζόμπι του internet, εάν η ενδοοικογενειακή βία οδηγείται σε απρόβλεπτες διαστάσεις, τότε ναι τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης δεν αξίζουν τον κόπο.

Εξάλλου, στο σημείο που τώρα είμαστε είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι η άριστη μόρφωση, η νεανική καινοτομία και η καλή ψυχολογική κατάσταση των παιδιών των νέων μας και του οικονομικά ενεργού πληθυσμού μας είναι πολύτιμοι αρωγοί για την ταχεία εξεύρεση ουσιαστικών θεραπειών και φαρμάκων, πέραν της παραδοσιακής καραντίνας, για τα λοιμώδη και εκφυλιστικά νοσήματα, που ταλανίζουν την ανθρωπότητα, περιλαμβανομένου και του SARS-COV-2.

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη, Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά, Τηλ. 2102122198, Email: amoschovaki@yahoo.gr
http://iatreioamoschovaki.gr
https://anastasiamoschovaki1.blogspot.com
24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά: 2106252770

Δείτε επίσης