Μπορεί ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 να επιβιώσει στο ψυγείο; 

Ένας κορυφαίος ιολόγους απαντά τι συμβαίνει όταν ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 βρίσκεται στην επιφάνεια μιας συσκευασίας τροφίμου και μπαίνει στο ψυγείο.

Πριν βάλετε τα τρόφιμα του παντοπωλείου στο ψυγείο σας, αφιερώστε μερικά λεπτά για να τα απολυμάνετε. Αυτή είναι η συμβουλή του Δρ. Warner Greene, ενός κορυφαίου Αμερικανού βιολόγου και ερευνητή από τα Ινστιτούτα Gladstone, στο Σαν Φρανσίσκο. Ο Greene και η ομάδα του έχουν περάσει χρόνια ερευνώντας για τον ιό HIV, αναζητώντας εμβόλιο και θεραπεία. Τώρα, λέει ότι η ομάδα του έχει εστιάσει στον νέο κορωνοϊό.

«Οι κορωνοϊοί είναι, από τη φύση τους κολλώδης ιοί», ανέφερε ο Greene. «Μπορούν να επιβιώσουν για μια εκπληκτική χρονική περίοδο στις επιφάνειες».

Η έρευνα συνεχίζεται για το στέλεχος του κορωνοϊού που προκαλεί το νόσο COVID-19. Μια μελέτη του 2010, της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας, διερεύνησε τις επιδράσεις της θερμοκρασίας και της υγρασίας στον κορωνοϊό SARS-CoV-1, έναν ξάδελφο του SARS-CoV-2 που προκαλεί την τρέχουσα πανδημία. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο κορωνοϊός ευημερούσε σε χαμηλή υγρασία και σε θερμοκρασίες κάτω από 4 βαθμούς Κελσίου -το περιβάλλον που υπάρχει μέσα σε ένα τυπικό ψυγείο.

Ο Greene, ο οποίος είναι εξοικειωμένος με τη μελέτη του 2010 αλλά δεν ανήκε σε εκείνη την ερευνητική ομάδα, λέει ότι αυτή η μελέτη είναι ο λόγος για τον οποίο συστήνει σε όλους να απολυμάνουν τα είδη παντοπωλείου προτού τα βάλουν στο ψυγείο ή στον καταψύκτη.

«Ποτέ δεν βάζετε τίποτα στο ψυγείο σας κάτι χωρίς πρώτα να το απολυμαίνετε», τόνισε. «Για τα τρόφιμα και τα κιβώτια, η σύζυγός μου και εγώ το κάνουμε αυτό μαζί: πάρτε μια πετσέτα, μουσκέψτε τη σε Lysol, και στη συνέχεια σκουπίστε τις σκληρές επιφάνειες των συσκευασιών του προϊόντος διατροφής», είπε.

Ο Greene λέει υπάρχουν δύο πράγματα που μπορούν να διαλύσουν τη μεμβράνη του κορωνοϊού. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αλκοόλ ή σαπούνι και νερό. Εάν δεν έχετε πρόσβαση σε ένα απολυμαντικό κουζίνας -γιατί δεν μπορείτε να βρείτε στο σουπερπάρκετ- ο Greene λέει ότι μπορείτε να δημιουργήσετε το δικό σας με αραιωμένη οικιακή χλωρίνη. Συνιστά έναν συνδυασμό 1/3 φλιτζανιού λευκαντικού με ένα γαλόνι νερού. Διαφορετικά, προσθέστε λίγο σαπούνι σε ζεστό νερό. Στη συνέχεια, μουσκέψτε μια πετσέτα στο διάλυμα καθαρισμού και σκουπίστε.

Χρησιμοποιήστε την υγρή πετσέτα για να σκουπίσετε επιμελώς τις επιφάνειες κάθε δοχείου τροφίμων -τσάντες, κουτιά, μπουκάλια, κουτάκια. Βεβαιωθείτε ότι το κάνετε σε καθαρή επιφάνεια, όπως ένα απολυμασμένο πάγκο ή τραπέζι.

Τι γίνεται με την κατάψυξη; Ο Greene λέει ότι δεν είναι σαφές εάν οι κορωνοϊοί θα μπορούσαν να επιβιώσουν σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν, αλλά είναι καλή ιδέα να απολυμαίνουμε τα κατεψυγμένα αντικείμενα ούτως ή άλλως.

Δείτε επίσης