Καφές και εγκυμοσύνη: Tρεις ειδικοί απαντούν

Ο καφές πίνεται καθημερινά από πολλούς ανθρώπους, οπότε δεν αποτελεί έκπληξη ότι οι γυναίκες αναζητούν διαβεβαίωση ότι αυτό το διεγερτικό είναι ασφαλές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Μπορεί να είναι δύσκολο να εκτιμηθούν οι κίνδυνοι από ένα ή δύο καφέδες γι’ αυτό και το site The Conversation ζήτησε από ειδικούς να απαντήσουν στο ερώτημα: είναι ασφαλές αυτό το ποτό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης; Παρακάτω ακολουθούν οι απαντήσεις τριών ειδικών.

Clare Collins, καθηγήτρια διατροφής

Νομίζω ότι το “όχι” είναι η ασφαλέστερη απάντηση σε αυτήν την ερώτηση, καθώς μπορώ να πω ναι μόνο υπό όρους. Μια σημαντική ανασκόπηση του 2017 διαπίστωσε ότι η υψηλή πρόσληψη καφέ, σε σύγκριση με τη χαμηλή ή την  καθόλου πρόσληψη, συσχετίστηκε με μεγαλύτερη πιθανότητα χαμηλού βάρους γέννησης, πρόωρου τοκετού και απώλειας εγκυμοσύνης.

Αλλά μια ξεχωριστή κριτική που εστιάζει στην πρόσληψη καφεΐνης, η οποία περιελάμβανε καφεΐνη από όλα τα τρόφιμα και ποτά, διαπίστωσε ότι η καθημερινή πρόσληψη καφεΐνης από υγιείς έγκυες γυναίκες έως 300 mg ημερησίως δεν σχετίστηκε με παρενέργειες κατά την εγκυμοσύνη, γέννησης ή ανάπτυξης βρεφών.

Έτσι, ενώ το βασικό μήνυμα είναι να διατηρήσετε την ολική καφεΐνη σε λιγότερο από 300 mg την ημέρα, η πρόκληση είναι ότι είναι σχεδόν αδύνατο να παρακολουθείτε με ακρίβεια την πρόσληψη σας.

Για παράδειγμα, ένας καφές τύπου barista μπορεί να περιέχει έως και 250 mg καφεΐνης, ανάλογα με το μέγεθος και τον τρόπο παρασκευής του. Ο στιγμιαίος καφές κυμαίνεται στα 50-100 mg ανά φλιτζάνι, ενώ ο παρασκευασμένος ή στάγδην καφές έχει 100-15 0mg ανά φλιτζάνι. Είναι επίσης σημαντικό να λαμβάνετε υπόψη την περιεκτικότητα σε καφεΐνη του τσαγιού (10-90 mg ανά φλιτζάνι), κόλας (40-50 mg ανά κουτάκι), σοκολάτας (30-40 mg ανά 50 γραμμάρια) και ενεργειακών ποτών (80-130 mg) κατά την εκτίμηση της ημερήσιας πρόσληψής σας.

Treasure McGuire, φαρμακοποιός

Ναι… με μέτρο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων συμβουλεύουν οι έγκυες γυναίκες να περιορίσουν την κατανάλωση καφεΐνης στα 200-300 mg την ημέρα.

Η ικανότητα μιας γυναίκας να μεταβολίζει την καφεΐνη επιβραδύνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επιπλέον, η καφεΐνη περνά εύκολα από τον πλακούντα στο αναπτυσσόμενο μωρό, το οποίο δεν έχει αναπτυχθεί αρκετά για να την απενεργοποιήσει. Έτσι το “φάρμακο” μπορεί να συσσωρευτεί στο σώμα και στον εγκέφαλο του μωρού.

Ωστόσο, δεν μπορούμε να ισχυριστούμε με βεβαιότητα ότι η κατανάλωση καφεΐνης επηρεάζει αρνητικά την ανάπτυξη ενός μωρού, καθώς οι περισσότερες φαρμακολογικές μελέτες κατά την εγκυμοσύνη είναι “παρατηρητικές”. Αυτό σημαίνει ότι οι ερευνητές παρακολουθούν απλώς τις γυναίκες που μένουν έγκυες για να αξιολογήσουν τα θετικά και αρνητικά αποτελέσματα για τη μητέρα και το μωρό. Οι μελέτες παρατήρησης μπορούν να προσδιορίσουν μια σχέση αλλά δεν μπορούν, με βεβαιότητα, να αποδείξουν ότι οι παράγοντες που εξετάζονται έχουν σχέση αιτίου-αποτελέσματος.

Ενώ λιγότερα από 200 mg κατανάλωσης καφεΐνης την ημέρα δεν φαίνεται να είναι ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στον πρόωρο τοκετό, μια μελέτη του 2014 διαπίστωσε ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της καθημερινής κατανάλωσης καφεΐνης άνω των 200 mg και του χαμηλού βάρους γέννησης. Υπάρχουν αντικρουόμενα στοιχεία σχετικά με το εάν η καφεΐνη συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο απώλειας εγκυμοσύνης, αν και μια μελέτη δείχνει ότι ο κίνδυνος αυξάνεται κατά 19% για κάθε 150 mg αύξηση της ημερήσιας πρόσληψης καφεΐνης.

Μέχρι να επιτευχθούν περαιτέρω ποιοτικά στοιχεία, το όριο της ασφαλούς κατανάλωσης, η μέγιστη ημερήσια δόση καφεΐνης για τις έγκυες γυναίκες θα πρέπει ιδανικά να είναι 200 ​​mg.

Ian Musgrave, φαρμακολόγος

Ναι, αλλά κόψτε τους διπλούς εσπρέσο και μην κολλάτε με τη σοκολάτα.

Η καφεΐνη είναι ένα από τα πιο δημοφιλή και ασφαλέστερα διεγερτικά που καταναλώνουμε. Βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα και ποτά, με τον καφέ και τη σοκολάτα ίσως τα πιο δημοφιλή. Η μέτρια κατανάλωση καφέ σχετίζεται με οφέλη για την υγεία, όπως μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και διαβήτη τύπου 2.

Η μέτρια κατανάλωση καφεΐνης είναι γενικά ασφαλής, αλλά μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση καφεΐνης από έγκυες γυναίκες μπορεί να παρουσιάζει κίνδυνο απώλειας εγκυμοσύνης ή να επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη του μωρού τους. Παλαιότερες μελέτες έδειξαν ότι η κατανάλωση καφεΐνης κάτω των 300 mg ήταν ασφαλής, αλλά τα δεδομένα είναι περιορισμένα.

Μια πρόσφατη ανασκόπηση της πρόσληψης καφεΐνης κατά την εγκυμοσύνη επιβεβαιώνει προηγούμενες συμβουλές ότι η πρόσληψη καφεΐνης λιγότερο από 300 mg την ημέρα σε έγκυες γυναίκες είναι ασφαλής. Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) έχει μια πιο αυστηρή σύσταση που δεν υπερβαίνει τα 200 mg την ημέρα. Σύμφωνα με την  EFSA, μπορείτε να “απολαύσετε” τρία φλιτζάνια στιγμιαίου καφέ την ημέρα. Λάβετε υπόψη ότι ο παρασκευασμένος καφές έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε καφεΐνη, που περιέχει 95-165 mg ανά μεσαία κούπα.

Πηγή: The Convesation

Δείτε επίσης