Τα βότανα επιδρούν στο μικροβίωμα του εντέρου

Οι πεπτικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Crohn, της κοιλιοκάκης και του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου, αυξάνονται όλο και περισσότερο στους δυτικούς πληθυσμούς. Περισσότερο από 60 εκατομμύρια άνθρωποι πλήττονται μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι θεραπείες για τις διαταραχές αυτές είναι περιορισμένες.

Πολλά φάρμακα που χρησιμοποιούνται σήμερα -συμπεριλαμβανομένης της ασπιρίνης, της πενικιλίνης και της κινίνης- προέρχονται από τη φύση. Τώρα, οι επιστήμονες του Sanford Burnham Prebys Medical Discovery Institute έχουν στρέψει την προσοχή τους στα βότανα που βοηθούν στην πέψη για να μάθουν για την υγεία του εντέρου – με την ελπίδα να αποκαλύψουν νέες θεραπείες για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, τις αυτοάνοσες παθήσεις και άλλες σοβαρές ασθένειες.

Σε μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, οι ερευνητές εξέτασαν τέσσερα βότανα (κουρκούμη, πιπερόριζα, μακρύ πιπέρι και μαύρο πιπέρι) και αν έχουν επίδραση στο μικροβίωμα του εντέρου.

Αυτά τα βότανα έχουν χρησιμοποιηθεί για πάνω από 5.000 χρόνια για να βοηθήσουν στην πέψη, στην ιατρική Ayurvedic, το παραδοσιακό σύστημα ιατρικής της Ινδίας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα βότανα προωθούσαν ισχυρές μετατοπίσεις στα βακτηρίδια του εντέρου που είναι γνωστό ότι ρυθμίζουν ως ένα σημείο το μεταβολισμό και μπορούν να μας βοηθήσουν να προστατέψουμε την υγεία μας.

«Οι επιστήμονες γνωρίζουν από καιρό ότι αυτά τα τέσσερα βότανα διευκολύνουν την πέψη και αυξάνουν την απορρόφηση των διαιτητικών θρεπτικών συστατικών. Ωστόσο, οι επιπτώσεις στο μικροβίωμα του εντέρου δεν είχαν μελετηθεί», λέει ο Scott Peterson, ανώτερος συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής στο Sanford Burnham Prebys.

Και πρόσθεσε: «Η μελέτη μας δείχνει για πρώτη φορά ότι αυτά τα βότανα πράγματι μεταβάλλουν το μικροβίωμα και παράγουν ξεχωριστές μετατοπίσεις στους μικροβιακούς πληθυσμούς. Η διαπίστωση αυτή είναι ένα σημείο εκκίνησης από το οποίο μπορούμε να αρχίσουμε να αποκρυπτογραφούμε τι μπορεί να αλλάξει στη βιοχημεία του μικροβιώματος του εντέρου για να προωθήσει και να προστατεύσει την υγεία μας».

Στη μελέτη, οι επιστήμονες συγκέντρωσαν δείγματα κοπράνων από 12 υγιείς άνδρες και γυναίκες ηλικίας μεταξύ 30 και 60 ετών ήταν χορτοφάγοι ή βίγκαν. Τα δείγματα αναπτύχθηκαν σε ένα μέσο συμπληρωμένο με κουρκούμη, πιπερόριζα, μαύρο πιπέρι ή μακρύ πιπέρι. Η γονιδιωματική αλληλουχία χρησιμοποιήθηκε έπειτα για να προσδιορίσει πώς μεταβλήθηκε η αφθονία των βακτηρίων.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όλα τα δείγματα που είχαν συμπληρωθεί με βότανα είχαν μοναδικές αναλογίες βακτηριακών οικογενειών σε σύγκριση με τις καλλιέργειες ελέγχου – υποδεικνύοντας ότι τα βότανα άλλαξαν το μικροβίωμα. Είναι ξεκάθαρο από αυτή τη μελέτη ότι κάθε βότανο δουλεύει διαφορετικά.

Σημείωση: H μελέτη έχει ένα μειονέκτημα. Εστίασε σε καλλιέργειες κοπράνων που ελήφθησαν μία φορά από άτομα που ήταν για ένα έτος χορτοφάγοι ή βίγκαν. Τα δείγματα κοπράνων μεταφέρθηκαν σε κωνικούς σωλήνες και αποθηκεύτηκαν στους -80 βαθμούς Κελσίου για περαιτέρω επεξεργασία. Τα βότανα δεν δόθηκαν ως  μέρος της διατροφής στους εθελοντές αλλά αναπτύχθηκαν τα δείγματα κοπράνων με τη συμπλήρωση των τεσσάρων βοτάνων. Συνεπώς δεν μπορεί να βγει κάποιο τελικό συμπέρασμα για το ρόλο των βοτάνων στο μικροβίωμα του εντέρου καθώς συχνά άλλα συμβαίνουν σε ένα ζωντανό σώμα και άλλα σε ένα δοκιμαστικό σωλήνα.

Πηγή: Prebiotic Potential of Culinary Spices Used to Support Digestion and Bioabsorption.

Δείτε επίσης