Ο ρόλος τη φρουκτόζης στη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου

Η διατροφή είναι ένα σημαντικό μέρος της πρόληψης και της διαχείρισης ασθενειών. Μια νέα μελέτη δείχνει ότι η κατανάλωση φρουκτόζης μπορεί να επιδεινώσει την εντερική φλεγμονή που είναι κοινή σε φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Stony Brook με επικεφαλής τον David Montrose, δημοσίευσαν τη μελέτη τους στο περιοδικό Cellular and Molecular Gastroenterology and Hepatology.

Τα ποσοστά IBD αυξάνονται παγκοσμίως. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), περίπου 3 εκατομμύρια Αμερικανοί διαγιγνώσκονται με IBD κάθε χρόνο ενώ τα περιστατικά στα τέλη της δεκαετίας του 1990 ήταν 1 εκατομμύριο.

Η κατανάλωση μιας δυτικής δίαιτας, συμπεριλαμβανομένης της φρουκτόζης, σχετίζεται με την αύξηση των ποσοστών παχυσαρκίας και διαβήτη. Η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου μπορεί να είναι επίσης μια επιπλέον ασθένεια που επιδεινώνεται από την πρόσληψη φρουκτόζης.

«Η αυξανόμενη συχνότητα εμφάνισης φλεγμονώδους νόσου του εντέρου είναι παράλληλη με τα υψηλότερα επίπεδα κατανάλωσης φρουκτόζης στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες χώρες», είπε ο Montrose, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Παθολογίας του Πανεπιστημίου Stony Brook. “Τα ευρήματά μας παρέχουν στοιχεία για άμεση σχέση μεταξύ διατροφικής φρουκτόζης και αυτής της πάθησης. Υποστηρίζουν την ιδέα ότι η υψηλή κατανάλωση φρουκτόζης θα μπορούσε να επιδεινώσει την ασθένεια σε άτομα με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου. Αυτό είναι σημαντικό επειδή οι συστάσεις διατροφής για ασθενείς με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου είναι κάτι που λείπει αυτή τη στιγμή”.

Ο Montrose, μαζί με συναδέλφους του, δοκίμασαν τρία μοντέλα ποντικών με την πάθηση. Τα ποντίκια τράφηκαν με υψηλές ποσότητες φρουκτόζης, η οποία επιδείνωσε τη φλεγμονή του παχέος εντέρου μαζί με αξιοσημείωτα αποτελέσματα στα βακτήρια του εντέρου τους, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών του μεταβολισμού και του εντοπισμού εντός του παχέος εντέρου. Η συμπληρωματική μηχανιστική εργασία έδειξε ότι το μικροβίωμα συνδέονται αιτιωδώς με τις επιζήμιες επιδράσεις της δίαιτας και με την υψηλή φρουκτόζη.

Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η «υπερβολική κατανάλωση φρουκτόζης μέσω της διατροφής είχε προ-κολικό αποτέλεσμα που μπορεί να εξηγηθεί από τις αλλαγές στη σύνθεση, την κατανομή και τη μεταβολική λειτουργία των εντερικών μικροβίων».

Ο Montrose λέει ότι σχεδιάζονται αρκετά επόμενα βήματα για την επέκταση των ευρημάτων. Αυτά περιλαμβάνουν την ανάπτυξη παρεμβάσεων για την πρόληψη των προφλεγμονωδών επιδράσεων της διατροφικής φρουκτόζης, καθώς και αξιολόγηση του κατά πόσον αυτή η δίαιτα αυξάνει την ογκογένεση που σχετίζεται με κολίτιδα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό επειδή οι ασθενείς με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου λόγω της χρόνιας φλεγμονής.

Δείτε επίσης