Οι στατίνες και η παραγωγή ενέργειας των κυττάρων

Περίπου 600.000 Δανοί λαμβάνουν στατίνες οι οποίες μειώνουν το επίπεδο χοληστερόλης και έτσι βοηθούν στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων. Επίσης μειώνουν τους θρόμβους αίματος στις φλέβες. Αλλά υπάρχει μια διαφορετική πλευρά του νομίσματος.

Η θεραπεία με στατίνες μπορεί να έχει παρενέργειες, μερικές από τις οποίες είναι τόσο σοβαρές που τα άτομα που πάσχουν από αυξημένη χοληστερόλη επιλέγουν να σταματήσουν τη θεραπεία. Μία από τις κύριες παρενέργειες είναι ο μυϊκός πόνος -μυαλγία- ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη ποιότητα ζωής, πόνο και αδρανοποίηση. Αυτό με τη σειρά του αποτελεί αντικίνητρο για τη σωματική δραστηριότητα.

Οι στατίνες αναστέλλουν την παραγωγή χοληστερόλης στα κύτταρα, αλλά αναστέλλουν επίσης ένα σημαντικό στοιχείο στην παραγωγή ενέργειας στα μιτοχόνδρια των κυττάρων. Τα μιτοχόνδρια είναι μικρά οργανίδια που παράγουν ενέργεια και βρίσκονται σχεδόν σε όλα τα κύτταρα του σώματος. Οι στατίνες μειώνουν τα επίπεδα ενέργειας στα μυικά κύτταρα, εμποδίζοντας την παραγωγή της ουμπικινόνης, η οποία είναι γνωστή επίσης ως συνένζυμο Q10.

Οι στατίνες είναι από τα πιο συχνά συνταγογραφούμενα φάρμακα παγκοσμίως. Πάνω από το 10% του ενήλικου πληθυσμού λαμβάνει θεραπεία με στατίνες τόσο στη Σκανδιναβία όσο και στις ΗΠΑ.

Οι ερευνητές ήθελαν να προσδιορίσουν εάν οι στατίνες ανέστειλαν επίσης την παραγωγή ενέργειας στα μιτοχόνδρια των κυττάρων του αίματος. Η έρευνα από το Κέντρο Υγιεινής Γήρανσης στη Σχολή Επιστημών Υγείας και Ιατρικής έδειξε ότι οι στατίνες δεν έχουν το ίδιο αποτέλεσμα όπως στα μυϊκά κύτταρα -η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε στη μελέτη της τη σιμβαστατίνη.

“Η μακροχρόνια θεραπεία με στατίνες, στη συνιστώμενη δόση, αυξάνει την ικανότητα των κυττάρων του αίματος να παράγουν ενέργεια. Αυτό ήταν μια έκπληξη. Αναμέναμε ότι οι στατίνες θα έκαναν ότι και στα μυϊκά κύτταρα αλλά έκαναν ακριβώς το αντίθετο”, είπε η καθηγήτρια Lene Juel Rasmussen.

Παρόλο που τα αποτελέσματα αυτά αμφισβητούν τη θεωρία ότι οι στατίνες μειώνουν τα επίπεδα ενέργειας, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η μελέτη είναι υπέρ των στατινών. Τα αποτελέσματα δεν λένε τίποτα για το αν οι ίδιες οι στατίνες είναι υπεύθυνες για τα ενεργειακά επίπεδα ή το σώμα αντισταθμίζει μια παρενέργεια που έχουν αυτά τα φάρμακα.

“Οι στατίνες είναι αρκετά μυστηριώδεις, καθώς μπορούν να έχουν τόσο θετικές όσο και αρνητικές συνέπειες ανάλογα με το μέρος του σώματος”, ανέφερε η Rasmussen. “Τα αποτελέσματά μας δείχνουν αύξηση του ενεργειακού επιπέδου στα κύτταρα του αίματος, αλλά αν αυτό είναι καλό ή κακό, δεν μπορούμε να πούμε. Μπορεί να σημαίνει ότι οι στατίνες βελτιώνουν την ικανότητα των κυττάρων του αίματος να παράγουν ενέργεια, κάτι που θα ήταν καλό ή ότι οι στατίνες προκαλούν βλάβη και ότι το σώμα αναγκάζεται να αυξήσει το επίπεδο ενέργειας για να ξεπεράσει αυτήν την παρενέργεια”.

Παρόλο που ο μηχανισμός πίσω από την επίδραση των στατινών στο αίμα παραμένει άγνωστος, τα νέα αποτελέσματα παρέχουν μια καινούργια εικόνα για την επίδραση των στατινών. Οι στατίνες έχουν διαφορετικά αποτελέσματα στα διάφορα μέρη του σώματος.

“Προηγούμενες μελέτες δείχνουν ότι οι στατίνες έχουν δυνητικά ευεργετική επίδραση σε ορισμένες μορφές καρκίνου και πιθανώς σε ορισμένες μορφές άνοιας. Εάν είμαστε σε θέση να παράγουμε νέες γνώσεις σχετικά με την επίδραση των στατινών στα διάφορα μέρη του σώματος, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτήν τη γνώση για να σχεδιάσουμε φάρμακα με βάση τα ευεργετικά αποτελέσματα. Εάν οι στατίνες έχουν θετική επίδραση στον εγκέφαλο, για παράδειγμα, μπορούμε να επικεντρωθούμε στη χρήση τους για την άνοια”, είπε η Juel Rasmussen.

Δείτε επίσης