Ωμέγα-3 λιπαρά: Καθαρό EPA μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

Ένα φάρμακο μείωσης των τριγλυκεριδίων και των ισχαιμικών εγκεφαλικών, το icosapent ethyl (εικοσαπένιο αιθύλιο) το οποίο περιλαμβάνει το ωμέγα-3 λιπαρό EPA (εικοσιπεντανοϊκό οξύ) προτείνουν οι καρδιολόγοι σε άτομα που έχουν υψηλή χοληστερόλη και λαμβάνουν ήδη στατίνες.

Το icosapent ethyl μείωσε τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου κατά επιπλέον 36% σε άτομα που διατηρούσαν υπό έλεγχο τα επίπεδα της “κακής” LDL χοληστερόλης μέσω στατίνης. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας προκαταρκτικής έρευνας που θα παρουσιαστεί στο American Stroke Association’s International Stroke Conference 2021.

“Το Icosapent ethyl είναι ένας νέος τρόπος για να μειωθεί περαιτέρω ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου σε ασθενείς με αθηροσκλήρωση ή που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, με αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων και λαμβάνουν ήδη στατίνες”, δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Deepak L. Bhatt, και εκτελεστικός διευθυντής επεμβατικών καρδιαγγειακών προγραμμάτων στο Brigham and Women’s Hospital Heart & Vascular Center, στη Βοστώνη.

Το Icosapent ethyl είναι η δραστική ουσία ενός συνταγογραφούμενου φαρμάκου (Vascepa), περιέχοντας μια πολύ καθαρή μορφή του ωμέγα-3 λιπαρού EPA (εικοσαπεντανοϊκού οξέος). “Είναι πολύ διαφορετικό από την άποψη της καθαρότητας σε σύγκριση με τα συμπληρώματα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που διατίθενται χωρίς συνταγή και αυτά τα αποτελέσματα δεν ισχύουν για τα συμπληρώματα”, δήλωσε ο Bhatt.

Το Icosapent ethyl εγκρίθηκε για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2012 από τον FDA (Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων) ως συμπληρωματική θεραπεία σε διατροφικές αλλαγές που στοχεύουν στην επίτευξη χαμηλότερων τριγλυκεριδίων σε άτομα με εξαιρετικά υψηλά επίπεδα (υψηλότερα από 500 mg / dL). Τα τριγλυκερίδια είναι λίπη που κυκλοφορούν στο αίμα και αποθηκεύονται στο λιπώδη ιστό. Τα φυσιολογικά επίπεδα για έναν ενήλικα είναι κάτω των 150 mg / dL.

Το Vascepa δρα μειώνοντας την ποσότητα των τριγλυκεριδίων που παράγονται στο ήπαρ. Μια τυπική δοσολογία είναι δύο φορές την ημέρα (συνολικά 4 γραμμάρια), συνήθως μαζί με το φαγητό.

Στα τέλη του 2018, η δοκιμή REDUCE-IT, μια πολυεθνική μελέτη 8.000 ατόμων, έδειξε ότι το icosapent ethyl θα μπορούσε να ωφελήσει άτομα με καρδιακές παθήσεις, διαβήτη ή επίπεδα τριγλυκεριδίων άνω των 150 mg / dL και των οποίων τα επίπεδα LDL (κακής) χοληστερόλης ήταν ήδη υπό έλεγχο χρησιμοποιώντας στατίνες.

Στη δοκιμή, η προσθήκη icosapent αιθυλίου (σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο) μείωσε τον κίνδυνο σοβαρών καρδιαγγειακών επεισοδίων (καρδιακή προσβολή, θάνατο που σχετίζεται με την καρδιά, εγκεφαλικό επεισόδιο, ανάγκη για διαδικασία ανοίγματος αρτηρίας ή νοσηλεία για πόνο στο στήθος που σχετίζεται με την καρδιά) κατά 25%.

Τον Δεκέμβριο του 2019, ο FDA ενέκρινε το icosapent ethyl ως δευτερεύουσα θεραπεία για τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών επεισοδίων μεταξύ ενηλίκων με αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων.

Το Icosapent ethyl δεν περιλαμβάνεται στα American Heart Association’s 2018 Cholesterol Guidelines που δημοσιεύθηκαν πριν από τη διαθεσιμότητα των πρωτογενών αποτελεσμάτων REDUCE-IT.

Στην παρούσα μελέτη που ονομάζεται REDUCE-IT Stroke, οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια επιπλέον ανάλυση της επίδρασης του icosapent ethyl στα εγκεφαλικά επεισόδια στους 8.000 συμμετέχοντες της αρχικής δοκιμής REDUCE-IT. Βρήκαν ότι:

  • Ο κίνδυνος ενός πρώτου θανατηφόρου ή μη θανατηφόρου ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου μειώθηκε κατά 36% σε ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με εικοσαπένιο αιθύλιο.
  • Για κάθε 1.000 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με
  • εικοσαπένιο αιθύλιο για πέντε χρόνια, εμποδίστηκαν περίπου 14 εγκεφαλικά επεισόδια.
  • Ο κίνδυνος αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου ήταν πολύ χαμηλός και δεν βρέθηκε διαφορά μεταξύ εκείνων που έλαβαν εικοσαπένιο αιθύλιο.

“Γνωρίστε τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων σας. Εάν είναι αυξημένα, ρωτήστε το γιατρό σας εάν πρέπει να παίρνετε εικοσαπένιο αιθύλιο για να μειώσετε περαιτέρω τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου”, δήλωσε ο Bhatt. “Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να σας συστήσει να αλλάξετε τη διατροφή σας, να ασκηθείτε, να χάσετε βάρος για να μειώσετε τα τριγλυκερίδια και μπορεί να σας συνταγογραφήσει στατίνη εάν χρειάζεται να μειώσετε τα επίπεδα LDL χοληστερόλης”.

Μια παρενέργεια του Vascepa είναι ότι μπορεί να αυξήσει κάπως τον κίνδυνο αιμορραγίας, ανέφερε ο Bhatt.

Να σημειωθεί ότι στην πλειονότητα των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν εγκριθεί φαρμακευτικά προϊόντα που περιέχουν αιθυλεστέρες των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.

Δείτε επίσης