Η διλευκίνη χτίζει μυς 40% περισσότερο από τη λευκίνη

Σε μια τυχαιοποιημένη μελέτη 10 υγιών νεαρών ανδρών, οι ερευνητές συνέκριναν τον τρόπο με τον οποίο η κατανάλωση του αμινοξέος λευκίνης ή ένα αντίστοιχο δύο μορίων της που ονομάζεται διλευκίνη, επηρέασε την οικοδόμηση μυών. Διαπίστωσε ότι η διλευκίνη ενισχύει τις μεταβολικές διεργασίες που οδηγούν την μυϊκή ανάπτυξη κατά 42% περισσότερο από ό, τι η ελεύθερη λευκίνη. Τα ευρήματα αναφέρθηκαν στο Journal of Applied Physiology.

Η λευκίνη, η ισολευκίνη και η βαλίνη είναι όλα αμινοξέα διακλαδισμένης αλυσίδας, διάσημα στο μποντιμπίλντινγ για τα υποτιθέμενα οφέλη τους στην ενίσχυση των μυών. Όπως και άλλα αμινοξέα, είναι στοιχεία των πρωτεϊνών. Αλλά η λευκίνη λειτουργεί επίσης ως μόριο σηματοδότησης που πυροδοτεί οδούς οικοδόμησης μυών στα κύτταρα, δήλωσε ο καθηγητής κινησιολογίας του Πανεπιστημίου του Ιλλινόις Nicholas Burd, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης.

Η πέψη σπάει τους χημικούς δεσμούς μεταξύ των αμινοξέων που συνθέτουν τις πρωτεΐνες, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα βραχύτερα μόρια, συμπεριλαμβανομένων των ελεύθερων αμινοξέων και των διπεπτιδίων. Προηγούμενες μελέτες είχαν υποδείξει ότι το λεπτό έντερο απορροφά τα διπεπτίδια όπως η διλευκίνη πιο γρήγορα από τα ατομικά μοριακά ισοδύναμά τους, είπε ο Burd.

Αλλά λίγες μελέτες έχουν εξετάσει εάν η διλευκίνη στη διατροφή την κάνει να πηγαίνει στο αίμα ως διπεπτίδιο ή διασπάται πρώτα σε δύο μόρια λευκίνης. Και καμία μελέτη δεν έχει εξετάσει τις επιδράσεις της στην οξεία μυϊκή ανάπτυξη και διάσπαση. Το εργαστήριο του Burd είναι μια από τις λίγες ερευνητικές εγκαταστάσεις που έχουν συσταθεί για τη μελέτη του μεταβολισμού των μυϊκών πρωτεϊνών.

Για τη νέα μελέτη, οι συμμετέχοντες πήγαν στο εργαστήριο μετά από 12ωρη νηστεία και εγχύθηκαν με σταθερά ισότοπα, χημικούς ιχνηλάτες που επιτρέπουν στους ερευνητές να παρακολουθούν τη διαδικασία σύνθεσης και διάσπασης της μυϊκής πρωτεΐνης στους μυς τους. Στη συνέχεια ελήφθηκαν βιοψίες μυϊκού ιστού από το άνω πόδι.

“Μετά από αυτό, τους δώσαμε τροφή είτε με 2 γραμμάρια λευκίνης είτε με 2 γραμμάρια σε διλευκίνης”, είπε ο Burd. “Και μελετήσαμε την απόκρισή τους στην μυϊκή αναδόμηση για τρεις ώρες”. Αυτή ήταν μια διπλά τυφλή μελέτη, που σημαίνει ότι τα δεδομένα κωδικοποιήθηκαν για να εμποδίσουν τους συμμετέχοντες και τους ερευνητές να γνωρίζουν ποιος έλαβε λευκίνη ή δικλευκίνη στις αρχικές φάσεις της μελέτης. Τρεις ακόμη βιοψίες μυών ελήφθησαν, στα 30, 60 και 180 λεπτά αφότου οι συμμετέχοντες έλαβαν λευκίνη ή διλευκίνη.

“Διαπιστώσαμε ότι η λευκίνη εισήλθε στο αίμα πιο γρήγορα όταν οι συμμετέχοντες κατανάλωναν δικλευκίνη παρά εάν είχαν απλώς ελεύθερη λευκίνη”, δήλωσε ο Burd. “Αυτό σημαίνει ότι κάποια από τη διλευκίνη υδρολύεται ή δισπάται, πριν μπει στην κυκλοφορία του αίματος. Αλλά είδαμε επίσης ότι η διλευκίνη εισερχόταν στην κυκλοφορία του αίματος άθικτη”.

Το επόμενο ερώτημα ήταν αν η δικλευκίνη είχε κάποια επίδραση στις διαδικασίες οικοδόμησης μυών. “Έτσι, εξετάσαμε διαδρομές που σηματοδοτούν τη διαδικασία μυϊκής οικοδόμησης, συμπεριλαμβανομένης της διάσπασης πρωτεϊνών ως μέρος της διαδικασίας αναδιαμόρφωσης. Και δεν βρήκαμε καμία διαφορά στη διάσπαση των πρωτεϊνών μεταξύ της λευκίνης και της δικλευκίνης”, δήλωσε ο Burd. “Αλλά από την πλευρά της πρωτεϊνικής σύνθεσης, είδαμε ότι η διλευκίνη αυξάνει τη διαδικασία μυϊκής δόμησης περισσότερο από τη λευκίνη”.

Όσοι κατανάλωναν διλευκίνη είχαν 42% περισσότερη σύνθεση νέων μυϊκών πρωτεϊνών από εκείνους που κατανάλωναν μόνο λευκίνη. “Η άσκηση από μόνη της μπορεί να προκαλέσει αύξηση 100-150% στην απόκριση της οικοδόμησης μυών”, δήλωσε ο Burd.

Οι ερευνητές έδειξαν επίσης ότι οι ζωικές πρωτεΐνες είναι η καλύτερη πηγή διλευκίνης στη διατροφή. Αλλά ο Burd δεν πιστεύει ότι οι άνθρωποι πρέπει να αρχίσουν να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ζωικής πρωτεΐνης ή να λαμβάνουν συμπληρώματα διλευκίνης για να ενισχύσουν τον μεταβολισμό των μυών τους. Η μελέτη είναι μόνο ένα πρώτο βήμα για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο το σώμα χρησιμοποιεί τα διπεπτίδια, “και η εστίαση σε ένα μόνο θρεπτικό συστατικό δεν παρέχει προοπτική για το πώς η συνολική διατροφή και τα πρότυπα διατροφής επηρεάζουν την ανάπτυξη των μυών”, είπε.

“Δεν γνωρίζουμε ακόμη το μηχανισμό με τον οποίο λειτουργεί η διλευκίνη”, δήλωσε ο Burd. “Αυτή είναι μόνο μια πρώτη προσπάθεια για να καταλάβουμε πώς αυτοί οι τύποι πεπτιδίων παίζουν ρόλο στη φυσιολογία του ανθρώπου”.

Πηγή: Dileucine ingestion is more effective than leucine in stimulating muscle protein turnover in young males: a double blind randomized controlled trial. Journal of Applied Physiology, 2021; DOI: 10.1152/japplphysiol.00295.2021.

Δείτε επίσης