Η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης

Οι ερευνητές μιας μελέτης που ονομάζεται The Irish Longitudinal Study on Aging δημοσίευσαν αποτελέσματα για τη σχέση μεταξύ δύο βιταμινών του συμπλέγματος Β (του φολικού οξέος και της βιταμίνης Β12) με τον επιπολασμό των συμπτωμάτων κατάθλιψης σε μια ομάδα ηλικιωμένων. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Nutrition, δείχνει ότι η χαμηλή βιταμίνη Β12 στο σώμα συνδέεται με συμπτώματα κατάθλιψης ενώ το φολικό οξύ όχι. Τα ευρήματα αποκαλύπτουν πληροφορίες που ενδιαφέρουν τους ηλικιωμένους, τη δημόσια υγεία και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.

Η ανεπάρκεια των βιταμινών Β, όπως το φολικό οξύ και η βιταμίνη Β12, είναι συχνή στους ηλικιωμένους. Στην Ιρλανδία, ένας στους οκτώ ηλικιωμένους αναφέρεται ότι έχει χαμηλή συγκέντρωση Β12 στο αίμα και χαμηλή διατροφική πρόσληψη ενώ το ίδιο συμβαίνει και με άλλες ηλικιακές ομάδες. Μερικές από τις αρνητικές συνέπειες της χαμηλής συγκέντρωσης της βιταμίνης B12 μπορεί να περιλαμβάνουν μεγαλοβλαστική αναιμία, μειωμένη γνωστική λειτουργία ή βλάβη στο προστατευτικό κάλυμμα που περιβάλλει τις νευρικές ίνες (μυελίνη). Η κατανόηση της σχέσης μεταξύ του φολικού οξέος ή της βιταμίνης B12 και της κατάθλιψης είναι σημαντική, καθώς η κατάθλιψη αποτελεί παράγοντα κινδύνου για λειτουργική έκπτωση, εισαγωγή σε ιατρείο και πρόωρο θάνατο.

Η μελέτη χρησιμοποίησε δεδομένα από συμμετέχοντες ηλικίας 50 ετών και άνω που ελέγχθηκαν για φολικό οξύ, βιταμίνη Β12, καθώς και για κατάθλιψη. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι όσοι είχαν ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 είχαν 50% αυξημένη πιθανότητα να αναπτύξουν συμπτώματα κατάθλιψης σε διάστημα 4 ετών. Δεν παρατηρήθηκε τέτοια συσχέτιση για το φολικό οξύ. Αυτά τα ευρήματα παρέμειναν εν ισχύ μετά τον έλεγχο παραγόντων που σχετίζονται με την κατάθλιψη, όπως η σωματική δραστηριότητα, η επιβάρυνση χρόνιων ασθενειών, η κατάσταση της βιταμίνης D, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και η χρήση αντικαταθλιπτικών. Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την συγκέντρωση των μικροθρεπτικών συστατικών σε ηλικιωμένους περιλαμβάνουν την παχυσαρκία, τη χρήση φαρμάκων και το κάπνισμα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσο αυξανόταν η ηλικία, ο κίνδυνος κατάθλιψης μειωνόταν.

Ο Δρ. Eamon Laird, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης είπε: «Αυτή η μελέτη είναι πολύ σημαντική δεδομένου του υψηλού επιπολασμού της περιστατικής κατάθλιψης σε ηλικιωμένους που ζουν στην Ιρλανδία, και ειδικά μετά από στοιχεία που δείχνουν ότι ένας στους οκτώ ηλικιωμένους αναφέρει ανεπάρκεια βιταμίνης Β12. Υπάρχει μια αυξανόμενη δυναμική για την εισαγωγή μιας υποχρεωτικής πολιτικής για τον εμπλουτισμό των βιταμινών Β των τροφίμων στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο, ειδικά αφού ο υποχρεωτικός εμπλουτισμός τροφίμων με φολικό οξύ στις ΗΠΑ έχει δείξει θετικά αποτελέσματα -με ανεπάρκεια φολικού οξέος μόλις 1,2% σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω».

Πηγή: Low vitamin B12 but not folate is associated with incident depressive symptoms in community-dwelling older adults: a 4 year longitudinal study, British Journal of Nutrition (2021). DOI: 10.1017/S0007114521004748.

Δείτε επίσης