Covid-19: H λοίμωξη επηρεάζει την ποιότητα του σπέρματος

Η ποιότητα του ανδρικού σπέρματος μπορεί να επηρεαστεί για λίγους μήνες μετά την ανάρρωση από λοίμωξη Covid-19, σύμφωνα με μια μικρή βελγική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Fertility & Sterility.

Το σπέρμα δεν φάνηκε να περιέχει και άρα να μεταδίδει τον κορvνoϊό, όμως τα ζευγάρια που θέλουν να κάνουν παιδί, σύμφωνα με την έρευνα, πιθανώς θα αντιμετωπίσουν πρόσκαιρες δυσκολίες, λόγω του μικρότερου αριθμού σπερματοζωαρίων και της μικρότερης κινητικότητάς τους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ. Γκίλμπερ Ντόντερς του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Αμβέρσας, πήραν δείγματα σπέρματος από 120 άνδρες μέσης ηλικίας 35 ετών, περίπου 52 μέρες αφότου δεν είχαν πια συμπτώματα ύστερα από λοίμωξη με Covid-19.

Διαπιστώθηκε ότι:

  • Από τους άνδρες που είχαν δώσει σπέρμα εντός μηνός μετά την ανάρρωση από συμπτωματική λοίμωξη Covid-19, ότι το 60% είχε μειωμένη κινητικότητα σπερματοζωαρίων και το 37% είχε μειωμένη ποσότητα.
  • Από τους άνδρες που είχαν δώσει σπέρμα έναν έως δύο μήνες μετά την ανάρρωση, το 37% είχε μειωμένη κινητικότητα σπερματοζωαρίων και το 29% είχε μειωμένο αριθμό σπερματοζωαρίων.
  • Από τους άνδρες που έδωσαν δείγμα αφότου είχαν περάσει δύο μήνες από την ανάρρωση, το 28% είχε μειωμένη κινητικότητα σπερματοζωαρίων και το 6% μειωμένο αριθμό.

Η σοβαρότητα της προηγηθείσας λοίμωξης της νόσου Covid-19 δεν φάνηκε να συσχετίζεται με τον βαθμό της μείωσης της ποιότητας του σπέρματος. Ο κορωνοϊός δεν ανιχνεύθηκε στο σπέρμα κανενός άνδρα της μελέτης ούτε λίγο μετά ούτε αρκετά μετά την ανάρρωση.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι «τα ζευγάρια με επιθυμία για εγκυμοσύνη πρέπει να προειδοποιηθούν ότι η ποιότητα του σπέρματος μετά από λοίμωξη Covid-19 μπορεί να μην είναι η καλύτερη δυνατή». Εκτίμησαν ότι στους περισσότερους άνδρες η ποιότητα του σπέρματος θα έχει αποκατασταθεί περίπου τρεις μήνες μετά την ανάρρωσή τους, όμως ανέφεραν ότι περαιτέρω μελέτες πρέπει να το επιβεβαιώσουν αυτό, καθώς επίσης να προσδιορίσουν κατά πόσο το σπέρμα μπορεί να υποστεί πιο μόνιμη βλάβη σε μια μειονότητα ανδρών.

Δείτε επίσης