Πώς τα αυξημένα επίπεδα λιπών στο αίμα βλάπτουν την υγεία

Τα αυξημένα επίπεδα λιπών στο αίμα σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκία είναι πιο επιβλαβή από ό,τι πιστευόταν προηγουμένως, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Η έρευνα δείχνει ότι τα αυξημένα επίπεδα λιπών μπορούν να σκοτώσουν κύτταρα, να κάνουν τα συμπτώματα πιο σοβαρά και να επιδεινώσουν το διαβήτη τύπου 2. Το αυξημένο λίπος στο αίμα είναι γνωστό από καιρό ότι βλάπτει τους ιστούς και τα όργανα, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη καρδιαγγειακών και μεταβολικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη τύπου 2.

Σε ασθενείς με μεταβολικές ασθένειες, τα αυξημένα επίπεδα λίπους στο αίμα δημιουργούν στρες στα μυϊκά κύτταρα -μια αντίδραση αλλαγών έξω από το κύτταρο που βλάπτουν τη δομή και τη λειτουργία τους. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Leeds ανακάλυψαν ότι αυτά τα στρεσαρισμένα κύτταρα εκπέμπουν ένα σήμα που μπορεί να μεταδοθεί σε άλλα κύτταρα.

Τα σήματα, γνωστά ως κεραμίδια (ceramides), μπορεί να έχουν προστατευτικό όφελος βραχυπρόθεσμα, επειδή αποτελούν μέρος ενός μηχανισμού που έχει σχεδιαστεί για τη μείωση του στρες στα κύτταρα. Αλλά σε μεταβολικές ασθένειες, που είναι μακροχρόνιες καταστάσεις, τα σήματα αυτά μπορεί να σκοτώσουν τα κύτταρα, να κάνουν τα συμπτώματα πιο σοβαρά και να επιδεινώσουν την ασθένεια.

Το αυξημένο λίπος στο αίμα είναι γνωστό από καιρό ότι βλάπτει τους ιστούς και τα όργανα, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη καρδιαγγειακών και μεταβολικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη τύπου 2. Η πάθηση μπορεί να προκληθεί από την παχυσαρκία, τα ποσοστά της οποίας έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί παγκοσμίως από το 1975. Το 2016, υπήρχαν περισσότεροι από 650 εκατομμύρια ενήλικες ηλικίας 18 ετών και άνω με παχυσαρκία.

Ο επικεφαλής της έρευνας Lee Roberts, καθηγητής Μοριακής Φυσιολογίας και Μεταβολισμού στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Leeds, δήλωσε: «Αν και αυτή η έρευνα βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, η ανακάλυψή μας μπορεί να αποτελέσει τη βάση νέων θεραπειών ή θεραπευτικών προσεγγίσεων για την πρόληψη της ανάπτυξης καρδιαγγειακών και μεταβολικές ασθένειες όπως ο διαβήτης σε άτομα με αυξημένα λίπη στο αίμα τους και παχυσαρκία».

Στο εργαστήριο, η ομάδα αντέγραψε τα επίπεδα λίπους στο αίμα που παρατηρήθηκαν σε ανθρώπους με μεταβολική νόσο εκθέτοντας τα κύτταρα των σκελετικών μυών σε ένα λιπαρό οξύ που ονομάζεται παλμιτικό. Τα κύτταρα άρχισαν να μεταδίδουν το σήμα κεραμιδίου. Όταν αυτά τα κύτταρα αναμίχθηκαν με άλλα που δεν είχαν προηγουμένως εκτεθεί σε λίπη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι επικοινωνούσαν μεταξύ τους, μεταφέροντας το σήμα σε “πακέτα” που ονομάζονται εξωκυτταρικά κυστίδια.

Το πείραμα αναπαράχθηκε σε ανθρώπους εθελοντές με μεταβολικές ασθένειες και έδωσε συγκρίσιμα αποτελέσματα. Τα ευρήματα παρέχουν μια εντελώς νέα οπτική γωνία για το πώς τα κύτταρα ανταποκρίνονται στο στρες, με σημαντικές συνέπειες για την κατανόησή μας για ορισμένες μεταβολικές ασθένειες συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας.

Ο καθηγητής Roberts είπε: «Αυτή η έρευνα μας δίνει μια νέα προοπτική για το πώς αναπτύσσεται το στρες στα κύτταρα των ατόμων με παχυσαρκία και παρέχει νέα μονοπάτια που πρέπει να ληφθούν υπόψη όταν ψάχνουμε να αναπτύξουμε νέες θεραπείες για μεταβολικές ασθένειες. «Με την παχυσαρκία, μια διαρκώς αυξανόμενη επιδημία, η επιβάρυνση της σχετιζόμενης χρόνιας νόσου όπως ο διαβήτης τύπου 2 απαιτεί νέες θεραπείες. Ελπίζουμε τα αποτελέσματα της έρευνάς μας εδώ να ανοίξουν έναν νέο δρόμο για έρευνα που θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση αυτής της αυξανόμενης ανησυχίας».

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Communications.

Πηγή: Long-chain ceramides are cell non-autonomous signals linking lipotoxicity to endoplasmic reticulum stress in skeletal muscle. Nature Communications, 2022; 13 (1) DOI: 10.1038/s41467-022-29363-9.

Δείτε επίσης